Nikah

22 more days..

progress kerja kawen xde ape yang bergerak pun. xsedar diri betul i ni. orang lain sebulan sebelum majlis tido xcukup..i masih bersenang lenang. esok - esok bila dah terlambat baru nak menyesal. itu lah i. selalu kena tegur ngan bakal suami sbb suka buat keje last minute :p

hari ni nak abadikan dalam blog theme masa nikah nnt. sekarang ni asalkan jumpe sedara mara..semua tanya tema kaler ape..tema kaler ape.

ada lg yg nak tanye kaler ape??

mari i persembahkan kaler yg menjadi pilihan hati untuk majlis pernikahan kami nnt


Tiffany Blue
Yellow
Cream

i rasa tiga kaler ni bila di mix n match rs mcm sedap mata memandang...sbb tu combination kaler ni menjadi pilihan hati i. kalau org lain kata xcantek xpe... ada aku kesah :p


untuk pelamin, i ngan bakal suami dah bincang untuk menggabungkan ketiga warna pilihan hati...hope it turn nice nnt. kalau x nice..tolong lah jaga hati i ckp nice jugak. dont spoiled my mood plsss kawan-kawan. i xkisah kalau korang tipu sunat kali ni..ahaha





  famly akan pakai kaler ni...sejibik n sebijik. semua baju dah selamat hantar tempah. hope siap on time la baju semua org nanti..

dayang dayang i pun akan pakai kaler yg lebih kurang famly cuma tone die lain sket. slightly light xsilap i. baju plain n kain bercorak polka dot. kain dah selamat bagi kat semua dayang2..hope semua dayang2 dah pegi tempah


untuk bakal pengantin yg akan dinikah kan nnt..light yellow jadi pilihan..

cantiknya lah pengantin kat gmbr atas ni *source google*

baju nikah xsiap lagi. hari tu dah pegi 1st fitting. masa try hari tu baju ngam ngam. skrg ni tbe2 rasa mcm baju tu bakal x muat je sbb badan xkurus2..

2nd fitting nnt 3hb. seminggu lg nk nikah. kalau xmuat aka ketat harus la kena mintak dibesarkan sikit baju nye. itu pun if possible. kalau x..mati la i..

lain2 berkaitan hal majlis akad nikah..lain hari la i update ye..

tema untuk majlis bersanding pun lain hari update...

itu pun kalau rajin :p



Shasmeen Uyun

i dengan online shopping mesti xdpt dipisahkan. tapi i xkritikal mcm org lain :p seminggu sekali je kot pos laju sampai depan rumah ni.

td br lepas place order shawl shasmeen uyyun from Radiusite. Radiusite dah ada improvement. skrg nak beli xyah isi form manual mcm dulu. skrg ni register je sekali then bila nak beli log in, cuci mata, add to cart, n bayar. yesss, makin mudah urusan pembelian skrg ni. xpayah lg tunggu email request payment dr diorg.

shasmeen uyyun yang menjadi pilihan hati kaler putih


putih sebab nak pakai masa majlis khatam Al Quran nnt. baju dah siap n dah collect. x try je lg boleh x. ntah2 xmuat pun sbb dah gemok :p 

i suka kaler ni....


tp akan daya..putih lebih diperlukan




cat and bilik bakal pengantin

wedding progress..xtaw nak kata ok ke x...takut!!

esok nak cat rumah (hall n bilik pengantin). kali terakhir bilik i di cat 7thn lepas. mmg dah kusam habes. just in time untuk dikenakan baju baru. kaler xpilih lagi. esok la pegi beli cat. Weekend panggil abang2 balik..kerahan tenaga untuk alih2 kan barang semua sbb isnin tukang cat dtg. hope tukang cat ni ok la sbb xsuka kalau keje cat mengecat ni drag lama2. semak kepala nnt. Tukang cat janji dalam masa sehari boleh siap semuanya (2 hall n 1 bilik). hope die dpt tunaikan janji dia. kalau die buat keje okey...nnt i buat review ye.

Semalam dah pegi survey bedroom set untuk bilik pengantin. nape susah sgt nak jumpe yg kena dimata i xtahu la. kalau ada je..almari die telalu besar untuk bilik i yg comel ni. ingat nak bedroom set solid wood..tp dengan keadaan bilik i yg comel ni..teramatlah xsesuai untuk menggunakan solid wood. semua almari solid wood gedabak gedabak. HAMPA

Selamat tinggal bedroom set impian


nak kena pegi carik lagi lepas ni mengikut kesesuaian size bilik yg comel. takut kedai perabot xde ready stock. mane taw kena order 2-3 minggu sebelum. ibu ckp kalau dah order senang hati. seminggu sebelum baru suruh diorg hantar. xkisah la mcm mn pun asalkan dapat bedroom set baru..n yg paling penting...ianya percuma dimana pengantin xyah kuar sesen..hahaha...tu yg paling seronok :p

tq banyak2 ibu :)





- 34 hari lg!! -

omg omg omg..

34 hari lg!!!

dulu masa setahun lg nak kawen punya la semangat..survey sana survey sini sampai sanggup tido lambat. lepas start buat bisnes online..masa untuk survey2 pasal kawen dah berkurang. bz mencarik rezeki demi kehidupan yang lebih baik.

mcm xpecaya tinggal sebulan je lg. xpecaya sebab still sm mcm dulu..xde ape yg bergerak. sepanjang balik malaysia ni..kalau x kena push dengan si ibu selagi tu la progress kawen x bergerak.

masa untuk update checklist


34 days to go


Tarikh:
Khatam Al-Quran: 15 Dec 2012
Nikah: 15 Dec 2012
Bride's Reception: 16 Dec 2012
Groom's Reception: 30 Dec 2012



Masa:
Khatam Al-Quran: Pagi
Nikah: Malam
Bride's Reception: 12pm - 4pm
Groom's Reception:  12pm - 4pm




Venue:
Khatam Al-Quran: Home Sweet Home
Nikah: Home Sweet Home
Bride's Reception: Dewan Banquet MBSA
Groom's Reception: Dewan Ukir Mall, Alor Setar


Theme(Colour):
Khatam Al-Quran: White
Nikah:  Pastel Yellow, Baby Blue, Cream
Bride's Reception: Purple, Grey
Groom's Reception: White


Kursus Kahwin & Legal Docs:


Kursus Kahwin (Bride): Done
Kursus Kahwin (Groom): Done


Legal Doc - HIV Test - Bride: Done
Legal Doc - HIV Test - Groom: Pending - tengah tunggu result
Legal Doc - Borang Nikah (Bride): Pending
Legal Doc - Borang Nikah (Groom): Pending


Hantaran for Him:
1. Sirih Junjung: Consider Done. Package
2. Cincin: Pending
3. Wallet and Belt: Pending
4. Kasut: Done
5. Jam + Sunglasses: Pending
6. Set Baju Kerja: Pending
7. Perfume: Pending
8. Food: Pending
9. Food: Pending



Hantaran for Her:
1. Sirih Junjung: Pending
2. Mas Kahwin + Cincin + Duit Hantaran: Consider Done. Semua dah ready
3. Handbag + Purse: Done
4. Kasut: Pending
5. Jam + Sunglasses: Pending
6. Perfume: Done
7. Food: Pending



Hantaran Deco:
For Him: Consider Done (Package)
For Her: Pending



Catering:
Khatam Al-Quran: Done (Catering Makcik)
Nikah:  Done (Catering Makcik)
Bride's Reception: Done (Rass Deco Catering)
Groom's Reception: Pending



Canopy and Halls:
Nikah: Pending (Final Discussion xset appointment lagi)
Bride's Reception: Done (Paid)
Groom's Reception:  Done (Paid)



Pelamin and Deco:
Nikah: Done. Deposit Paid RM500. Balance bayar after finalise sketching. Maybe next week boleh settle
Bride's Reception:  KIV
Groom's Reception: Done




Photographer:
Pre-Wedding: Pending. Sempat lagi ke nak buat ni?
Nikah: Done. Deposit Paid
Bride's Reception: Done. Deposit Paid
Groom's Reception: Pending
Post Wedding: Pending




Videographer:
Save the Date: Pending. On progress. dah shoot tapi rasa mcm teeettt *mls nak comment*
Nikah: Done
Bride's Reception: Done




Wedding Outfit:
Nikah (Bride): On Progress. 1st fitting done. 2nd fitting on 3rd dec
Nikah (Groom): On progress. Tinggal nak carik songket + songkok.
Bride's Reception (Bride): On progress
Bride's Reception (Groom): Suit - done. kena crk kemeja n tie
Groom's Reception (Bride): Done
Groom's Reception (Groom): Done






Wedding's Shoes:
Nikah (Bride): Pending
Nikah (Groom): Consider Done. Mr S banyak kasut yang xpakai lagi..haha
Bride's Reception (Bride): On Progress. Package sekali ngan baju
Bride's Reception (Groom):  Done. Mr S banyak kasut yang xpakai lagi..haha
Groom's Reception (Bride): Consider Done
Groom's Reception (Groom): Consider Done






MUA:
Khatam Al-Quran: Done. xyah nak makeup sgt. tempek2 bedak je..haha
Nikah: Done. Paid Deposit Half
Bride's Reception: Paid Deposit Half
Groom's Reception: Consider Done - Package





Inai: Pending


Handbouquet:
Nikah: Done. Package
Bride's Reception: Done. Package
Groom's Reception: Consider Done





Kad Jemputan:
Nikah: Canceled. Xpayah buat :p
Bride's Reception: Done
Groom's Reception: Done





Doorgift:
Khatam Al-Quran: On Progress. Ibu settlekan and sponsor.
Nikah: On Progress. Baru tempah Yassin :p
Bride's Reception: On Progress. Bekas dah nak siap deco. Tinggal nak beli isi kandungan bekas
Groom's Reception: Pending





Bunga Pahar:
Nikah: On Progress
Bride's Reception: On Progress
Groom's Reception: Pending





Cake:
Nikah: Pending!! Pulut kuning. Xtempah lagi
Bride's Reception: Pending
Groom's Reception: Consider Done




Etc (Bride's Reception):

PA System (Nikah): Consider Done. Abg settlekan
PA System Bride's Reception:  Consider Done. Abg settlekan
MC: Pending
Baca Doa: Pending
Montage: Pending, Baru nak carik gambar
Playlist (Songs): Pending
Best Man: Pending
Maid of Honour: Done! Liyana Rashid
Bridesmaid: On Progress. Nak kena followup bridesmaid punya baju.
Flower Girls: Pending
Baju untuk Family: Done
Photobooth: Pending
Candy Buffet: Pending
Signage: Pending
Thankyou Card: Pending


Spa Treatment:
Date: Pending
Venue: Pending


Honeymoon:
Date: 12 - 15 Jan 2013
Location: Tioman
Air Ticket: Pending
Accomodation: Done


Banyak betul merahnya. rs macam br 50% settle. Yang lain pending n on progress. patut x risau ni???

Huwaaa..sila lah nanges sekarang..

Sob Sob Sob...


Hi blog!

Testing2..lama dah xupdate. blogger pun dah lain. rs mcm da xreti plak nk guna..muahaha. kne explore la nmpk gayanye :p


- One Step Ahead -

salam semua (",)

dah nk seminggu baru nk update. ingt nk tunggu gamba2 di hari kejadian dulu..tp sampai skrg still xdpt.

ahad yang lepas...i telah selamat dirisik oleh future in law. majlis kecil2lan telah diadakan tanpa gadis yg nk dirisik tu. risik la sgt kan..padahal kitorg dah booking mcm2 untuk wedding nnt sebelum majlis merisik ni lg..muahaha. xtahu lah majlis merisik ni practical ke x mcm zaman2 dulu. skrg ni dah mmg sah2 bercinta..ape lg yg nk dirisik2. betul x?

xkisah la ape pun..yg penting..alhamdulillah semuanye hari tu berjalan dengan lancar walaupun tanpa adanya i. terima kasih kepada semua ahli keluarga tersayang sebab telah bersusah payah untuk i demi majlis ini *baca dengan nada tgh buat ucapan terima award* :p

terharu i dibuatnya tengok semua ahli keluarga bersemangat nk smbut bakal besan dtg rumah. malam sebelum hari kejadian..facetime ngan ahli keluarga. diorang semua bz buat itu ini. betapa ruginya tuan punya badan sbb xde ditempat kejadian.

thanks ibu settlekan dari a to z. thanks jugak pada all fmly members yg membantu ibu. jasa korang semua amat dihargai. terharu sgt2
bnyk lagi nk cerita psl merisik..tp gambanye xde. tunggu gmba nnt la k.

perasaan selepas dirisik?
selepas dirisik mmg rasa dia lain dari sebelum tu. tbe2 rasa oohh da nk kawen da aku. yg lain tu xtaw cmne nk explain. rasanye semua org pun rs bnda yg sm kot lepas dirisik/bertunang.
now dah boleh start counting the days :)

217 days to go!! mcm bnyk hari lg kn. tapi percaya la kejap je x lm lg tinggal 200..then 150..then 100 then bridezilla mood turn on..haha

ok bye!!

- Posted using BlogPress from Orked's iPad

- mixed feelings-

Salam ^_^

Esok 6 May. ape yg special ngan 6 May..

dupdapdupdap...

tak taw nk ckp ape yg i rasa skrg ni. gembira..sedih..takut..excited..nervous..

semua bercampur2..

hope esok semuanya berjalan dengan lancar..amin....

hari ni kite shopping dulu... :p

- Posted using BlogPress from Orked's iPad


- CST Production Promo -

Salam semua ^_^
Sesiapa yg xde OV lg esok, isnin pukul 11am jgn lupa refresh page CST sebab diorg ade buat promo..




promo as low as RM1200 tapi i xtaw la cover untuk ape..maybe just a highlight video or anything. jom main teka teki :p




hopefully promo yg diorg buat ni best smpai klu x grab tu mmg akan menyesal selama setahun. klu promo2 biasa n out of budget..terpaksa la pandang sebelah mata n buat2 xnmpk :p
p/s: dear CST, tolong jgn kecewakan kami semua..buat promo best2 sikit ye :)
- Posted using BlogPress from Orked's iPad



- Sponge Cake Pandan -

semalam terajin sikit. nampak jus pandan *eah..betul ke jus* dalam peti ais. pastu tbe2 teringin nak makan kek sponge pandan.

terus amek ipad n google resepi. crk resepi yg bahan2 semua cukup. bile bahan2 semua dah cukup terus dengan pantas nye i bersilat buat laju2 sebelum alanna menanges. kalau die dah start nk berdukung..terbantut cake i nnt.

hasil percubaan kali pertama

tadaaaaa



rupa ada..rasa bolehla. xde la tahap sampai boleh buat jual..muahahaha...

ni cake ke-2 untuk minggu ni. satu pencapaian yang boleh dibanggakan untuk diri sendiri. ari ape ntah baru ni buat cake oren. cake orange ku xde la menjadi sgt. tapi ade aku kisah..ni percubaan pertama. next time boleh cuba lg. practice make perfect.

kena rajinkn diri lagi lepas ni..br la layak nak miliki kmix idaman kalau rajin baking :)



- im back -

Assalamualaikum...

ehem ehem ehem...dengan rasminya hari ni i nak open balik blog i. xde private2 lagi dah. hari tu sampai satu saat tbe2 rasa malas gler nk berblog. pastu sebab mls nk berblog...terus pegi private blog. xde sebab lain kenapa i privatekn blog i selain dr mls n suka2. bukan ape...2-3 minggu lepas ade yg whatsapp i tanye i ok ke x ngan si lelaki pujaan hati. actually kitorg ok je..gaduh2 manja tu biasa la kan..yg kritikal2 xde. n bukan sbb bergaduh ke ape i private blog...

ok...tutup cter psl benda xpenting. ade lg benda penting yg telah menseronokkan hati hari ni.

nak taw ape??

tadaaaaaa...


yeaayyy!! da berjaya beli tiket balik malaysia. xsabarnye nak balik malaysia...xsabarnye nak jumpe kekasih hati..xsabarnye nak buat preparation kawen...xsabanye nak kawen. GATAL!!! :p

before this mcm x bersemangat nak beli tiket nak balik sgt sebab harga ticket yg x masuk akal sbb mahal nak mam***. pastu 2 hari lepas tbe2 tergerak hati nak check harga ticket. tgk2 murah 250euro dr harga yg hari tu. bnyk kn beza die. dekat 1k ringgit malaysia. kelam kabut i nak book tiket. tapi mcm biasa...setiap kali buat booking ngan emirates confirm ada credit card problem. dah agak this time pun confirm problem lg..tgk2 mmg betul. try 2-3 kali xlepas2. lastly stress terus pegi tido. esok pg bgn..check harga ticket masih sm. pastu terus call ayah n ckp psl ni. pastu rilex rilex rilex lg smpai lupa nk beli ticket. lastly mlm td dpt msg dr ayah ckp suh cpt2 bli ticket...maybank dah call n diorg da authorize transaction tu. kelam kabut lagi sekali cpt2 pegi bli ticket n hasilnya berjaya. 

alhamdulillah... :)

p/s - see u in next four months syg!! :)