- Size Cincin -

Salam semua ^_^

Finally hari ni keluar jugak mengukur kedai setelah sekian lama menjarakkan diri dari kedai2. Tujuan utama keluar hari ni nak beli barang-barang untuk diy projek #1. baru nak test. kalau jadi baru nak go on..kalau x jadi simpan je lah hasrat nak diy tu. 

lepas dah settle beli barang2 untuk projek #1 n lunch..mula lah i mengukur kedai 1 per satu. rasa nak beli mcm2 tapi simpan je hasrat nk mcm2 tu. lastly beli dvd je untuk tambah collection sedia ada.

selain dari mengukur kedai...hari ni i mengukur jari jugak.

td si bf ckp mama die dah suruh pegi survey2 cincin merisik. so die tanye la jari i size ape. 

sepanjang hidup 24 tahun ni..rasanye last i pakai cincin ms zaman sekolah rendah..masa tu selalu hilangkan cincin then lastly si ibu pun dah malas nak menggantikan cincin yg selalu hilang. sejak dari tu mmg i xpkai cincin dah smpai la sekarang.

bile td si bf tanye cincin size ape baru lah i terkedek2 pegi kedai check.

korang punye cincin size ape?

i tadi check size J atau L.

kalau pakai J mcm ketat sikit..tapi kalau pakai L mcm loose sket plak..so antara tgh2 J and L

pelik x size J/L ? i ni mmg la buta ilmu pasal cincin tapi bile dgr sa tu ckp size cincin yg i try tu J n L..mcm pelik pun ade jugak. dulu i mcm penah dengar kawan i ckp pasal size cincin die. ms tu xsilap i size die pakai nombor like 10/11/12..bukan size J/L/M/N.

pastu i mcm blur2 jap. bagi nak mengsahihkan size cincin i tu...i pegi check kan kedai lain. then pegi check kat kedai lain pun sm. lepas tu i tanye kakak ipar i. die ckp maybe lain kot kat malaysia n kat cnie.

balik je td trus bukak lappy n tanye pakcik google.

hasilnye..


kalau ikut chart ni..bile dah convert sepatutnye size 5 or 5 1/2. 

logic x kalau size cincin i 5? 

ade sape2 size jari die sm ngan i x? 

i mcm was2 lagi pasal size ni. kang kalau tesalah beli n xmuat nnt xpasal2 je xdpt pkai cincin merisik..ngeh3

td bile si bf ckp nak beli cincin merisik tbe2 excited sbb xpnah dpt cincin dr someone special lagi..ni 1st time..hehe. korang nye cincin merisik cmne ye? beli/pilih sendiri ke or korang x tengok langsung smpai hari merisik tu?

mcm i..cincin merisik ni mmg 100% i serahkan pada si bf n mama nye untuk buat pilihan. 
* nnt pilih cantek2 untuk i k syg :) *


yg ni belah rotang ke bukan ye? tadi saje google..yg xde batu n kosong tu taw la belah rotan..tapi yg ni xsure.

kitorg nnt xtunang..merisik ni lah terus nk bincang2 pasal kawen. nnt terus akad nikah. so xde la cincin tunang :(

boleh x nak request cincin tunang jugak walaupun x tunang..haha *demand*

p/s: ade cara lain x nak taw size cincin...sila share k


9 comments:

[az azhari]™ said...

cuba tgk kat sini
http://www.lushaejewelry.com/jewelry-jad.asp?p=Choosing-a-ring-size

Cik Deby said...

Malaysia follow Asian size, tak silap. hehe.

Deby aritu ssh gak nk bg size cincin. En tunang cakap org kedai ckp slalu size 10-11. Deby nye size 11. Equivalent to size 5 rasenye

Serigala Maroon said...

pada pandangan cik rai, kat malaysia ikut saiz german/UK. cik rai saiz 15 kat Malaysia =)

cik.mila said...

mcm xlogik je saiz 5 mcm jari budak2..hehe..i pun dah saiz 9 tu pun ase kecil..ape kata u try amek meter/inchi tape n measure.. :)

WaTy said...

I rase size cincin emas lain sket laa. I beli Cincin merisik size 13 rase nye. Tp cincin tunang i, bukan emas la, size 11. Hahahah

dhiera said...

kite dah komen dekat FB sebab tadi blog lambat sikit loading.

yan, kite rasa mungkin kat malaysia guna saiz hampir sama dengan jepun kot.

klo ikut yan cakap UK size J = US size 5 = Japan size 9.

tak pun yan cuba ukur lilit jari yan sama tak dgn circumference 49mm. kita pakai saiz 8 1/2 - 9.

itupun susah cari sebab kebanyakan goldsmith xamek saiz kecik. byk saiz 11. mungkin normally org pki saiz 11 kot.

Liya Laa said...

Oh..Mcm tu ke nak ukur cincin? Boleh praktik. Thnks :)))

ESYAH AZMAN said...

mmm..izyan..habib jewel ade promotion sblum thn baru nie..besar besaran punyaa

smlm member beli cincin emas putih tp yg byk diamond la..harga asal rm1500 dpt rm598 je..saya pn nk pi usha jap weekend nie..sbb nk beli saje2..hehe.

Aisyah Humaira said...

yan, rasanya malaysia bukan ikut US.. sebab saiz jari kita 13.. haha.. kalau ikut yang US tu, dah kira macam max size tu.. besarnyaaa jari kita.. :D