- onde2 or buah melaka eah?? -

ini cerita khamis lepas. baru sempat nak update. biasa la i kn..suka buat2 bz. 

khamis lepas tbe2 i dpt idea utk tunjuk rajin. 

korang panggil kuih ni ape eah??


ade org panggil buah melaka..ade orang panggil onde onde. mcm i..i biasa panggil buah melaka. mn kuih ni dpt nama pun i xtaw la.

nak buat buah melaka ni x susah mn pun. orang xpndai mcm i pun boley try. ceihh..poyo kn. i main try n error je...sedap x sedap belakang kira. janji da cuba. xde la nmpk pemalas sgt kn klu cmtu..

bahan-bahan utk buat buah melaka:

tepung pulut
jus pandan(pewarna pandan)
gula melaka
kelapa parut
sedikit garam

itu je bahan2 yg nak kena ada

1st skali gaul tepung ngan air(jus pandan). air ngan tepung tu ukuran die ikut je sesedap rasa tepung tu boley bentuk bulat2. 


i xguna jus pandan pun. kata pemalas. guna pewarna pun jadilah. at 1st i lupa nak bubuh pewarna siap2. lepas da siap uli bari teringat. then baru bubuh pewarna n jadi lah die warna hijau..



lepas tu cubit sikit adunan tu besar2 guli n masukkn gula melaka yg kite dah potong die kecik2 then bulatkn die mcm guli..


my special helper..die yg bnyk buat. kan i ckp senang je nk buat sbb budak2 pun boley buat :p

then masukkn die dlm air panas yg tgh mendidih. bila dah terapung2 atas air baru angkat die n tapis..

then gaul dgn kelapa






sedia utk menjadi habuan perut :)




thank you special helper. lepas ni boleh tolong makteh buat kuih lg k..


0 comments: