- Sacre Coeur -

misi menjejaki Sacre Coeur

ini la rupa bentuk Sacre Coeur


Sacre Coeur ni terletak di atas bukit...so disebabkn die kat atas bukit mmg gigih la kaki nak smpai kesini..

actually kitorg xtaw pun die atas bukit. mmg xsangka pun die terletak kat atas bukit. ms tanye receptionist kat hotel die just bg taw nearest station kesini. ade 2 option..anvers or abbesses. dgn menggunakan application metro paris yg i dah download siap2 before dtg..apps tu bgtaw paling cpt dr hotel nak ke cnie pegi ke station abbesses. mmg cool lah apps metro kat iphone i tuh. xpyah nak bukak map besar2 lg dah..ngeh3..

turun je kat stn abbesses 1st skali yg kitorg nmpk adalah cc. da alang2 nmpk cc kitorg singgah dulu nak selesaikn mslh bag kitorg. nak kena check in bag ryanair n print boarding pass. dah settle tu baru lega nak jalan smpai keesokan hari

then jln lg beberapa tapak nmpk pulak kedai cupcake yg cute gler ni


mmg comel lah kedai die smpai rs nak masuk



ini makcik carik air sebab tekak kering



panas jugak la ari tu smpai rs tekak kering. tp silap...tgh2 panas boley pulak terminum air panas. sepatutnye crk air sejuk kn. so lepas minum lg la rs panas. ni kes dah terbiasa minum air panas la ni..






sebijik cupcakes die €3.20. hot choc die plak €4.50. hot choc harga cmtu rs mcm mahal la jugak...nasib baik die comel..sbb die comel je yg buat rs nak masuk n beli kat kedai tu


cupcakes die adalah rs so-so je. xde la sedap mn pun..



xsedap pun x pelah..kedai die comel kn. i mmg suka pegi kedai comel2 sbb i kan comel..muahahaha...



nampak x tangga ni??



ke x nmpk sbb nmpk perempuan comel je kat atas gmbar ni..muahaha

haaa..itu la tangga yg didaki untuk ke sacre coeur. 1st nmpk tangga ni eah biar betul nk kena panjat ni. tp tgk signboard kaler chocolate tu mmg betul die tunjuk sign to sacre coeur. sacre coeur nye xnmpk2 lg...tu yg mcm was2 je mula2..

xcukup 1 tangga kat atas tu...ade la 1 tangga yg nak kena panjat..


huwaaaa...yg ni lagi tinggi...semua yg naik tangga ni mengah2. mcm nak panjat tangga batu caves je. bajet penah panjat batu caves...muahahaha

dari atas bile tgk bawah...mak aihhh...tinggi jugak aku da panjat.. 



finally bila da smpai atas ini la hasilnye..



cantek sgt view paris dari atas ni. xsilap i ni la bukit paling tinggi around the city kot. kalau salah tlg betulkn..i agak2 je sbb penah baca sekali imbas kat mn ntah before dtg cnie dulu

selain view yg cantek kat atas ni ade 1 square ni die penuh dengan org2 yg berseni


laju je weyhh diorg lukis potrait. sekejap je dah siap..



xsure plak bape diorg charge untuk potrait n caricature ni


selain potrait n caricature ade lg 1 benda ni yg diorg buat..dgn menggunakan a piece of small paper..diorg potong kertas tu ikut rupa bentuk muka kita. sambil potong2 kertas tu sambil tu die goreng kita mcm2.. 


hasilnye jd mcm dekat kertas kuning tu..



lepas die dah goreng2 kite tu lastly ble da siap die mintak €20. muahaha..pandai diorg kan. pastu kite kata kita xnk boley plak die nak bodek2 ckp ehh ngko ni cantek la. sbb ko cantek aku bagi ko €10 je. muahahaha...mintak maaf la...kitorg x termakan pujukan diorg. pandai je nak buat duit kan. €20 dah boley tmbah duit lg sikit nak beli tshirt hard rock taw..hohoho



dekat square tu jugak tgh2 tu ade bnyk cafe utk minum2..nak minum smpai mabuk pun boley..keke. kalau xnk mabuk pun boley je nk minum kat ctu..jgn la mintak minuman yg memabukkan kan kan





seniman seniman jalanan menghiburkan org2 kat cnie...


mmg terhibur la tgk diorg...

video

kat atas bukit ni jugak ade few kedai2 souvenir. kat atas ni lag 1st kedai2 souvenir yg kitorg masuk kat paris. kitorg ingt kat atas ni da paling murah sbb harga die murah la jugak berbanding souvenir kat dublin ni. then jln jln jln rupanye ade lg tempat yg lagi murah selain kat atas ni. nasib baik la x beli ms kat atas ni. kesimpulannye...sape yg dtg paris jgn beli souvenir kat cnie. nnt i bgtaw kat mn nak beli souvenir paris yg murah2. x jauh pun dr cnie.. 

ni kat depan sacre coeur..


rmai gler org...


dekat depan sacre coeur ni bnyk gler performers..terhibur la jugak tgk diorg

salah satunye mcm kat bwh ni..

video

yg menyanyi tu tourist jugak mcm kitorg. tourist taw..bukan terrorist..ngeh3. sporting gler die

disebabkan cuaca yg cantek ari tu rmai gler la lepak dekat tangga ni. mmg perfect la panas + angin sepoi2 = neutral. i rs kalau sejuk2 xde kot org nk lepak kat cnie. 



meh nak tempek sikit gmbar ms lepak2 kat cnie...














ooopssss..terlebey sudeyyy

ape pun..mmg best la duduk kat cnie smpai rasa mcm kalau boley nak duduk lm2 kat cnie. tp ms mencemburui kami..ade lg tempat lain yg perlu dijejaki..so terpaksa la menansurkan diri...

masa pegi kitorg datang ikut belakang kan..ikut metro stn abbesses. balik kitorg ikut depan...ikut stn anvers


ni dah half way turun. rmai kan org. ohh...nm pun paris...haruslah kat mn2 pun org rmai..

diorg ni pantang jumpe weather cun..



asalkan weather cun je komfem kat mn ade rumput..kat ctu ade org...



ni da kat bawah...


lupa nak citer..kat area2 ni jugak bnyk pak2 itam yg jual mcm2. kalau keychain2 eiffel tower tu nnt die akan ckp 1 euro 1 euro. lepas tu ade jugak yg jenis main pegang je kita nak tahan suh tgk ape die buat ntah. xpyah la nak layan pak itam pak itam tu. tp kn..diorg mmg mcm kenal la org malaysia. setiap kali pak itam tegur i mesti die ckp..malaysia?? pastu ntah pape la lg die ckp psl malaysia..mls nak layan..

da turun sacre coeur nak ke stn anvers tu komfem akan lalu lorong kecik ni..


kat sepanjang lorong ni mmg berderet kedai souvenir..


n i rasa souvenir kat cnie la yg paling boley dapat murah. ade mcm2 harga yg boley dpt kat cnie walaupun benda tu sm je. pandai2 la crk yg paling murah. mula2 jgn beli dulu..survey dulu. tp ape pun kalau nak beli souvenir kat cnie la kena beli. kalau kat area eiffel tower or louvre ari tu i tgk mmg mahal berganda dr cnie..


kitorg 2 mmg bnyk gler lah borong souvenir..muahaha

shawl cotton 2 tone yg kedut2 tu pun ade jual taw kat cnie. dah mcm jalan TAR or jln masjid india pun ade..muahahaha



3 for €10 tp xde maknenye lah i nak bli shawl tu kat cnie. dlm tapi2 ni ade tapi lg. tp lastly terbeli jugak sblm turun kat stn metro tu..muahaha. tp lg..i x beli la yg mcm kat atas ni. yg kat atas ni mcm buruk semacam je tgk. i beli 2 pashmina. tgn ni mmg gatal je nak membeli kan. ntah pape je i beli ari tu..haihhh...lebur lebur..

ok lahhh..tamat dah cter sacre coeur. bersambung nnt dalam rancangan menjejaki eiffel tower. dah petang dah ni..skrg nak pk nak masak ape ari ni. esok nak puasa. harap2 x lupa nak bgn sahur. puasa dah la skrg makin lm makin panjang. ni la akibat menangguh nangguh kan puasa ganti. masa winter dulu xnk ganti. inilah padahnye. padan muka ko yan.



0 comments: