- Dublin to Beauvais -

ok..now da boley nak update pasal trip last week. pix yang banyak tu half da abes sorting. paris punye pix sme da settle duduk dlm folder paris diam2. pix2 barcelona je still lg berterabur. yg tu nnt2 la settle kn. buat 1 by one

trip paris n barcelona ari tu sgt lah best. sekarang kn spring so mmg timing tgh betul la nak jalan ke mn2. xsesejuk ms winter ari tu smpai pegi mn2 keje menggigil gigil x abes2 or xpanas smpai peluh menitik2 smpai menimbulkn perasaan yg sgt xselesa


kalau kat airport je before nk pegi mn2 komfem i akan amek pix jam ni dulu. flight ari tu kul 6.30am..kitorang lepas screening airport security dlm kul 5 lebey cmtu..so x sempat la nak berduty free dulu ari tu..kekeke. dlm hati ni sentiasa ade je niat nak berwindow shopping tp nasib baik la xberkesempatan. kalau x agaknye xnaik flight lg dah lebur duit..muahahaha

ryanair mcm biasa official flight i ke mn2


low cost airlines la katakn. kini sesiapa pun boleh terbang..ngeh3. tp siap la lenguh2 kepala sbb seat die mmg tegak abes. lepas tu siap la mcm2 lg dr segi mental n fizikal sblm nak naik. kalau agak2 xcheck in luggage tu..travel lite2 sudah. kalau x siap la ko nak kena paw ngan ryan air mcm2...

kitorg turun kat airport beauvais. dr airport beauvais kena amek coach dlm sejam 10 min cmtu utk ke paris.

nak beli tiket coach punye la q panjang yg amat. i ngan kak lina siap boley gilir2 beratur. mula2 die q n i pegi beli hot choc, croissant n doughnut. then lepas tu i pulak yg beratur die pegi toilet selesaikan pape yg patut..hehe.


masa beratur ni rasa lambat yg amat. setengah jam rasa mcm setengah hari. ms tu tgh excited..xsaba nak jln2..ehehehe

ni muka dua wanita cantek yg tgh excited yg hamat..muahaha

muka bahagia je da dpt beli tiket bus..

return tiket €30 n bus to berhenti kat Porte Maillot


dari porte maillot tu nak ke mn2 dah boley naik metro. kat paris train die diorg panggil metro n RER. ms kat sn ari tu dr smpai hingga la nak balik kitorg keje naik metro je. selain metro naik kaki jugak..hehe. kalau jauh naik la metro..kalau dekat naik kaki sudeyy..

ni la rupa metro diorg..sm je putra ke london tube ke..sme sama je..yg beza rupa je.. :p


selingan...



wajib kena letak gmbar bajet cantek..muahaha

masa kat paris kitorg duduk hotel kat area2 opera..


hotel bergere opera..mcm hotel burger je nama die..hehe. booking mcm biasa la..kat booking.com. 

sblm pegi ade jugak bc review pasal hotel ni kat TA(tripadvisor). orang ckp hotel ni bilik die kecik giloz. xkisah la kecik ke ape..yg penting ade tempat tinggal n yg penting ade toilet. tp kn ms smpai lepas check in tu kitorg bukak bilik tgk besar je. boley la nak belari2 ke ape kalau ade budak kecik.

ni la bilik yg kitorg dapat. 


kitorg dapat corner room..tu yg bilik die besar sikit dr bilik2 yg lain. ade jugak usha bilik2 lain masa housekeeper tgh kemas bilik2 sebelah..mmg kecik habes..ruang bilik die muat2 untuk jalan je. maybe sbb kitorg smpai awal kot die bg je bilik yg da ready. rezeki rezeki

ok la hotel die. yg penting ade wifi. connection laju je kat hotel ni..tu yg best. sblm tido boley update blog..hehe. yg sedihnye hotel ni..dlm bilik xde kettle. sedih kan..terbantut mlm tu kitorg nak mkn megi cup..huhuhu. tido dlm kelaparan :(

bilik kitorg mengadap jalan ni.


sepanjang jalan ni bnyk je kedai halal jual kebab

sebelum kuar sempat lg nak syoq2 sendiri dpn cermin..muahaha



then lepas da letak bag n masing2 pegi toilet jap selesaikn pape yg patut trus kitorg kuar balik utk misi menjelajah kota paris

sblm menjelajah kota paris...lunch dulu


burger je pun

lepas dah mengenyangkn perut baru hati senang nk berjalan. 

1st mission kitorg ari tu pegi sacre coeur 

sacre coeur nnt la sambung...tbe2 lapar lak tgk burger. nak pegi mkn dulu lah jap..muahaha

- bersambung -


0 comments: