- The Louvre and Portrait Monalisa-

last day dekat paris. ceihhh...budget mcm lama je dekat paris kan padahal 2 hari je pun. dah kata 2hari..hari ke 2 ni merangkap la sekali 2nd day n merangkap last day la sekali

pagi tu kitorg check out bilik siap2 n suh diorg simpan bag kitorg smpai ptg. xyah la nak bawak bag kehulur kehilir. 

lepas je simpan bag tu kitorg lepak kat lobby hotel dulu makan maggie


maggie asam laksa. pagi2 makan maggie mmg sesuatu yg menyehatkan perut :p


the nite before tu balik je bilik nak makan maggie tp boley pulak hotel tu xde kettle..nak hot water amek kat lobby. mmg xlah nak turun bawah balik semata mata utk maggie. baik mkn maggie dlm tdo je..kekekeeee

lepas settle je mkn maggie kitorg pun mulakan la mission 2nd day kitorg. nk pegi the louvre, champ elysees and arc de triomphe

1st mission, the louvre. yg ni plan nak pegi mmg pagi2 buta. nak g pagi2 buta sbb takut org rmai. museum adalah free on every 1st sunday every month. langkah kanan..dah alang2 free baik la pegi jumpe potret monalisa kan. tp siap la kan..kalau xfree pun dah rmai org...bile da free haruslah lg la rmai org   

from hotel to louvre kitaorg amek metro. pemalas mcm i ni mmg mls nak gunakan kaki sgt kn. heihh..actually bukan pemalas. i ingtkan jauh la nk pegi louvre tu dr hotel..rupanye..xjauh mn pun..jln 15 min da boley smpai kot. naik train kena tukar metro dekat concorde. from concorde ke lourve tu train under maintainence. dr ctu kena la jln kaki. ms tu br kitorg taw eahhh..sekangkang kera je rupanye..

the louvre


2nd day xsepanas ms 1st day. terpaksa sarung jacket. ikutkan hati nk free n easy je..mls nak berjacket2 ke ape. tp terpaksa..terpaksa tahu x. hujan plak ari tu. xpe..hujan itu kan rahmat. syukur2..

tengokk...punye la rmai orang nak masuk..


mcm ular dah line nak masuk...



berpusing2 line tu..jenuh nak crk mana penghujung q. xkan nak main potong je..mahunye i kena belasah kat situ nnt...


terus hilang semangat nak masuk bila kena pk nak kena beratur panjang. dtg awal pg pun org rmai.

tp tbe2 i teringat penah baca dekat tripadvisor(TA) yg org ckp nak masuk lovre ni ade 2 entrance. ni main entrance..mmg sentiasa rmai org. 2nd entrance rmai yg org xtaw. kalau korang dtg cnie..sila guna 2nd entrance okey...xpyah nak beratur panjang2. 2nd entrance tu untuk VIP2 mcm kitorg je..tu yg x rmai. kah3 kan da perasan. tak tak..bukan utk VIP. 2nd entrance tu utk org yg rajin mcm i je. sblm dtg buat research dulu..so dpt la taw ada another entrance yg xramai org taw sbb xde signboard or notice pape pun yg ckp ade lg 1 entrance. i pun xtaw entrance tu kat mn. yg i bc tu die ckp kalau naik metro turun dekat lourve rivoli n entrance lg 1 tu dekat2 ctu jugak. ms tu kan i x naik train..so xtaw la entrance tu kat mn.

pandang kiri pandang kanan mmg xnmpk bayang2 entrance lagi satu tu. lastly tanye 1 staff ni. i ckp kat die i betul ke ade 2 entrance n die ckp yess..and bijak lah ko ni. ok..yg bijak tu i tokok tambah. then die tunjuk la mn entrance lg 1 tu. i tanye die rmai x org kat situ..die ckp xramai smbil tgn die tunjuk kat mn tmpt tu..

xtaw cmne nak tunjuk tmpt tu kat korang..tp senang ckp die opposite main entrance. kena lintas jalan then ade tanah2 merah..jalan ke situ la..



kat cnie la 2nd entrance die. kalau xsure sila la tanye staff2 kat ctu..


xmenyesal punya kalau tanye sbb sekejap je dah smpat turun bawah tu..


mmg terasa mcm vip la bila pikirkan org2 yg beratur panjang tu..





masa nak masuk ni mmg dah aim..xpayah la nak tgk2 sme benda dlm ni...kitorg bukan org seni pun...tgk potret monalisa yg berharga bejuta juta tu sudah..

so mmg bila dah masuk mmg xpndang benda lain. eah tipu..yg lain tu pndang sipi2 je..



kitorg bukan org seni...10 kali ckp ni..bukan org seni. so mmg sme benda yg i pndang pun mcm x menarik je. cuba letak baju2 ke..handbag2 ke..perfume2 ke kat tepi2 i..komfem satu persatu i belek nnt..ngeh3..


kat mn org rmai amek gmbar..kat ctu jugak la i pegi menyebuk nak bergambar. motif bergambar..i sendiri pun xtahu..


pose kat semua gambar sama je..hhohoho



xtaw la ni gambar ape...main snap je ikut suka..hehe

ni nak smpai dah hall yg terletaknye portrait monalisa tu..


tadaaaaa......


ade bnyk notice/sign xboley amek gambar. tapi semua org pun tgh berebut2 amek gmbar termasuk lah i. ape ntah motif ade notice xboley amek tp staff kat ctu buat xtaw je bila org amek gmbar...


lepas tu kitorg trus chau chin chau nk pegi tempat lain..


bila keluar nmpk lg org tgh beratur nak masuk


haihh la org..kesian i tgk kena beratur panjang2. eahhh..poyo pulak aku ni

entrance fees Louvre: €10

disebabkan that day adalah 1st sunday of the month..makanye..foc. kesimpulannye...selamat lah duit i €10. €10 tu boleh buat pegi mkn. ingat makan je i ni...heheheeeee


1 comments:

sh@r said...

bb.. u da nmpk mcm chubby skit dlm pic nie. hehe.. likey2...