- 2 hari yg terlebih rajin -

semalam buat sagu gula melaka. hari ni buat apam. terpaksa merajinkan diri sebab lately ni perut mintak diisi dengan kuih muih. perut da boring hari2 makan nasik kot..sebab tu die mintak kuih muih pulak.

semalam masa buat sagu lupa nak amek gambar. bila dah siap pun lupa nak amek gambar. bila sagu dah selamat duduk dlm perut baru ingt yg x amek gambar lg. rasa rugi sgt sbb bukan selalu i buat kuih.

comel x apam yg i buat..


cepat ckp comel..sesekali kalau xjujur xpe..jgn selalu sgt *ajaran sesat* muahahahaa

okeylah...meh cnie nak kongsi resepi yg i amek dr blog sesape ntah. xingt dah. td i google gambar apam. i tgk mn yg mcm cantek2 n bahan2 die cukup kat umah ni..resepi tu yg i guna.

bahan2 nya seperti berikut *ayat skema*

2 biji telur
250 gram gula
1 sudu kecik essen vanilla
1 sudu kecil ovellete
200ml fresh milk
300 gram tepung gandum

cara2 nya seperti berikut

2 biji telur dipukul bersama dengan gula 
*apsal ayat mcm kelaka je..ahh..abaikan*




pukul smpai kembang taw. kembang macam ni..


then bila dah kembang masukkan essen vanilla then pukul lagi. lepas tu masukkn pulak ovelette then pukul lagi. lastly masukkn susu and tepung secara gilir2 n pukul lg.

then bahagikan adunan tadi tu ikut suka bape kaler yg korang nak..

mcm i td buat 3 kaler..


hijau, pink and biru yg xserupa biru..


lepas tu masuk kan dlm piping bag or plastic


then potong hujung plastic and boleh la letak dlm acuan yg korang nak


i guna acuan kueh lompang and acuan berbentuk love yg kakak i beli masa valentine tahun lepas. rs mcm baru 1st time pkai acuan tu padahal da setahun lebih beli..muahaha

lepas dah letak dlm acuan boleh la kukus apam korang tu. kukus dlm 10-15 min. penutup pengukus tu jgn lupa balut ngan kain so that air x menitik masuk dlm apam tu..

siappppp!!!


xsusah rupanye nak masak ni *poyonye* antara rajin dengan x je..hahahaha

oklah...gambar last..



hi..nama saya apam. saya dah selamat duduk dalam perut izyan :)



10 comments:

me220784 said...

sangat pandailah kamu, saya kalau masak boleh buat kek ke kuih mmg fail, mkn pandailah. :)

zackey said...

mcm bes..blh la try nti..hehehe

mayra aish♥ said...

hari nie baru plan ngan adik nak wat apam..tapi nak wat apam polka dot ;) hehehe

Orkedanza said...

@me220784: xpndai pun sebenanye. buat2 pandai je tu sebab perut da meronta2 nak mkn apam..

Orkedanza said...

@zackey: try buat utk awek ko lg ke. jgn lupa edit resepi mcm aku ckp tu..hahaha

Orkedanza said...

@mayra: apam polka dot yg ade filling blueberry or ape2 berry tu eah. i mula2 nak buat tu jugak tp xbape suka ngan berry2 ni..so buat apam biasa je la...

aDyLLa OmaR said...

comeylll nya!

Orkedanza said...

@adylla: tq2...heeeee :)

Esyah Azman said...

hi..pandainya u wat kueh yan..sorry i bc ur blog..

Orkedanza said...

@ecah: xpndai mn pun ecah..tu main taram ikut resepi je sebab da teringin sgt nk mkn. btw, thanks drop by kat blog i yg ntah pape ni. malu je..hehe. i ade jugak dulu bc ur blog tp sekarang da private :( sory dlu xbtaw awal2 bc ur blog. invite i to read ur blog if u xkisah :)