- 2 hari yg terlebih rajin -

semalam buat sagu gula melaka. hari ni buat apam. terpaksa merajinkan diri sebab lately ni perut mintak diisi dengan kuih muih. perut da boring hari2 makan nasik kot..sebab tu die mintak kuih muih pulak.

semalam masa buat sagu lupa nak amek gambar. bila dah siap pun lupa nak amek gambar. bila sagu dah selamat duduk dlm perut baru ingt yg x amek gambar lg. rasa rugi sgt sbb bukan selalu i buat kuih.

comel x apam yg i buat..


cepat ckp comel..sesekali kalau xjujur xpe..jgn selalu sgt *ajaran sesat* muahahahaa

okeylah...meh cnie nak kongsi resepi yg i amek dr blog sesape ntah. xingt dah. td i google gambar apam. i tgk mn yg mcm cantek2 n bahan2 die cukup kat umah ni..resepi tu yg i guna.

bahan2 nya seperti berikut *ayat skema*

2 biji telur
250 gram gula
1 sudu kecik essen vanilla
1 sudu kecil ovellete
200ml fresh milk
300 gram tepung gandum

cara2 nya seperti berikut

2 biji telur dipukul bersama dengan gula 
*apsal ayat mcm kelaka je..ahh..abaikan*




pukul smpai kembang taw. kembang macam ni..


then bila dah kembang masukkan essen vanilla then pukul lagi. lepas tu masukkn pulak ovelette then pukul lagi. lastly masukkn susu and tepung secara gilir2 n pukul lg.

then bahagikan adunan tadi tu ikut suka bape kaler yg korang nak..

mcm i td buat 3 kaler..


hijau, pink and biru yg xserupa biru..


lepas tu masuk kan dlm piping bag or plastic


then potong hujung plastic and boleh la letak dlm acuan yg korang nak


i guna acuan kueh lompang and acuan berbentuk love yg kakak i beli masa valentine tahun lepas. rs mcm baru 1st time pkai acuan tu padahal da setahun lebih beli..muahaha

lepas dah letak dlm acuan boleh la kukus apam korang tu. kukus dlm 10-15 min. penutup pengukus tu jgn lupa balut ngan kain so that air x menitik masuk dlm apam tu..

siappppp!!!


xsusah rupanye nak masak ni *poyonye* antara rajin dengan x je..hahahaha

oklah...gambar last..



hi..nama saya apam. saya dah selamat duduk dalam perut izyan :)



- iPhone 4 in White -

hari tu cerita pasal iPad 2..ari ni citer pasal iPhone plak. ahhh..perempuan ni..selera besar...huahuahuahua


i baru perasan iPhone 4 ade in white. sejak bile eah?? apsal i xtaw nih. i br taw smlm bila bukak website apple. 

 pandai kan apple ni buat bisnes. bijak atur strategy. sekarang die kuar iphone 4 in white..xlm lg die release iphone 5 pulak. i rs diorg da plan strategy diorg utk 10 thn yg mendatang. product2 sme dah ade da pun agaknye. kalau iphone tu dah ade smpai iphone 10 ape. setiap tahun dieorg upgrade sikit2 je spec baru.

iPhone i sebulan lg nak cukup setahun dah. smlm ade dpt2 berita yg da boley upgrade phone kalau nk upgrade. tunggu ade iPhone 5 lah baru upgrade. satu yg untung duduk kat cnie..nak upgrade fone senang. contract bill pay setahun mcm tu. cukup setahun boley upgrade fone sesuka hati dengan tambah duit sikit la. xde la mcm kat malaysia nak beli fone baru ribu raban smpai poket pun rabak. part ni mmg i syukur sgt sbb dpt duduk cnie and syukur jugak bill telephone tiap2 bulan xpyah bayar sbb company yg byr :) :) :)


- Ombak Rindu on Screen -

wajib tgk!!


excitedddddd okeyy!!

sebab pertama excited nk tgk movie ni
ni antara favorite novel i ms zaman i rajin baca novel. antara bnyk2 novel this one kalau bc mmg tangkap nanges punya la..muahaha. malu sebenarnye nak cter kat org lain baca novel smpai nanges2. tp ombak rindu punye pasal..malu pun malu lah. sape x baca novel ni lg pegi la baca before tgk movie. siyesly best. siap bersambung sambung lagi novel die. selepas ombak rindu, cinta tiada akhirnya. lepas tu ade lagi sambungan die..rindu cintaku. haaa...panjang kan cter die. mmg gigih nak baca. pegi la korang baca novel2 ni. i dah baca bnyk kali pun still rs best. kalau novel tu ade depan mata skrg ni komfem dah i akan baca lg sekali ni. tp pelik la..cerita panjang2 ni cmne diorg buat movie. mesti x details sgt kan cter die mcm dlm novel. xpun movie pun ade sambung2 mcm movie lbs tu? buat la drama ke mcm trilogi cinta(adaptasi from novel sharifah abu salem). 


sebab kedua excited nk tgk movie ni
pelakon semua mantap2. aaron aziz, maya karin n lisa surihani. sme pelakon2 die i suka especially LISA SURIHANI. hopefully diorg ni berjaya bawak watak2 ni mcm dlm novel. tlg la jgn kecewakn i...

ade lg sbb i excited nk tulis tp mls da nk tulis..mcm buat essay pun ade dah ni. kalau spm bg jawapan panjang2 cmni komfem BM dpt A punye

ok2..cter psl ombak rindu balik. korang da tgk belum unofficial promo pasal ombak rindu





promotion da start walaupun unofficial. tp diorg xbg taw bila diorg nak tayang movie nie..


korang agak2 dipawagam 2011 tu bila?





tolong la release movie ni on end june or july so that ms i balik nnt i boley tgk. i nak nak sgt gk cerita ni kat wayang. xnk tgk dvd or xnk tgk online..tolong la tolong la. i taw harapan i tipis. i rs diorg release cerita ni masa raya. biasa la..cerita best2 selalu kuar masa raya.

xmungkin cerita ni kuar bulan may sm2 dengan nur kasih. xmungkin jugak on august sebab bulan august bulan puasa. so mungkin lepas raya. i nak sgt cter ni dekat big screen wayang tu tp i taw i xboleh mengharap sgt..huhuhu. pasrah pasrah.

xkisah la bila2..yg penting i sgt excited nk tgk cter ni


- Vierra: Takut -



ku tahu kamu bosan, ku tahu kamu jenuh
ku tahu kamu tak tahan lagi
ini semua salahku, ini semua sebabku
ku tahu kamu tak tahan lagi


(jangan sedih, jangan sedih aku pasti setia)

reff:
aku takut kamu pergi
kamu hilang, kamu sakit
aku ingin kau di sini
di sampingku selamanya

(jangan takut, jangan sedih aku pasti setia)
repeat reff
aku ingin kau di sini
di sampingku selamanya

aku takut (jangan takut) kamu pergi (takkan pergi)
kamu hilang (wooo), kamu sakit
aku ingin (aku juga) kau di sini (bersamamu)
di sampingku (di sampingmu) selamanya


- Contest: Top 3 activities to do in KL -

sticky post
new entry kat bawah ye :)


eheeemm..1st time buat contest ni




i terfikir nak buat contest ni sbb skrg tgh pk kat area kl n selangor tu ape yg best nak buat/nak pegi bila hangout ngan family or kawan2 or gf/bf. bosan la kan kalau setiap kali hangout xde tuju tempat lain dah selain shopping complex..makan..movie. korang semua mesti bnyk idea kn..syarat2 join contest ni xsusah mane pun...kalau rajin..silalah join :)


syarat-syarat seperti berikut:


1) terbuka kepada semua follower blog i n bukan follower pun dialu-alu kn untuk join dengan syarat blog itu tidak diprivatekan supaya senang i nak terjah g baca blog korang tu nnt


2) i xpaksa pun korang nak follow2 bagai ni tp kalau korang nak taw update2 psl contest ni..dialukn utk follow. tiada paksaan :)


3) buat entry khas dengan title "Contest: Top 3 activity to do in KL"


4) letak banner contest ni dlm entry korang tu


5) dalam entry tu korang kena suggest kan kat i ape yg korang rasa best boley nak buat, nak explore kat area selangor and kl


6) tag 3 blogger n let them know yg diorg telah ditag


7) lastly tinggalkan link entry korang tu dekat comment supaya senang i nak terjah


8) tarikh tutup contest ni adalah pada 31 May 2011


9)keputusan contest ini akan diadili oleh i dan seorg lg yg i akan pk siapa die nnt supaya ianya adalah adil. keputusan adalah muktamad berdasarkan entry yang kreatif n activity n tempt yg die suggest tu menarik hati juri.


10)keputusan akan diumumkan dalam masa 10 hari selepas contest tamat


hadiah adalah seperti berikut:


1 hadiah je..muahaha. kedekut kan i. cukup la kan 1. tapi kalau tetbe ramai pulak yg join i tambah la lagi hadiah.


tp yg satu ni mmg dah confirm


classic tshirt - Hard Rock



hadiah akan diterbangkan khas dari dublin bersama ngan i nnt pd early july. oleh sbb tu urusan pengeposan hadiah akan berlaku setelah i selamat sampai malaysia pada 2 july nnt k. lepas i umum sape pemenang contest ni..pemenang sila contact i untuk bagi taw size tshirt yg dia nak.


itu je kot..nnt kalau ade pape lg i update okey.


eahhh..jap..ade lg..


i pun nak tag jugak. i nak tag 3 blogger. i tag 3 tp sape2 pun boley join :)


1) Miss Tatie
2) Wiwie sazali
3) Asyik


- Royal Wedding: Live -

i tgh tgk live royal wedding kat tv..sky news.

kat malaysia ade x eah live. kalau ade mesti sme tgh mengadap tv ni kan. kalau xde boley je tgk kat youtube. ni official channel royal wedding. pkul 10am local time baru start kat you tube


david beckham and victoria beckham pun ada datang yawww..


- nak iPad 2 pleassseeeee -

tengah2 buat keje mlm2 buta ni tbe2 teringat pasal iPad. hari ni secara rasminya iPad 2 dijual kat malaysia kan kan? sape2 yg nnt da beli ipad 2 tu jgn la show off show off kat i...nnt i jeles..huahuahua. kat dublin ni dah sebulan kot ipad2 jual..tp i xbeli2 pun lg. masih x berkemampuan *sigh*. tp bagus jugak i xbeli lg. harga ipad kat malaysia jauh lg murah dari harga ipad kat cnie.



Malaysia VS Ireland

wifi only
16GB RM1499 / 479(RM2100)
32GB RM1799 / €579(RM2550)
64GB RM2099 / €679(RM2989)

wifi + 3G
16GB RM1899 / 599(RM2637)
32GB RM2199 / €699(RM3077)
64GB RM2499 / 799(RM3517)

tgk la harga ipad2 kat cnie bila dah convert to RM. gler melampau harga die. tu i convert ikut rate semasa. now 1euro = RM4.402

 dari sebelum iPad 2 ni release lg i dah pasang impian nak beli dia(baca entry ini). tp bila ipad 2 dah release lain plak jadi. tbe2 sayang pulak nak kuarkn duit nak beli..mauahhaha. tahu plak i ni kan syg duit...ehehe. sayang la weyhh..tgh gigih nak kumpul duit kawen skrg ni. so sebolehnya nak ade saving bnyk2. tp dlm2 nk saving ni nak jugak ipad2 ni. 

mcm ne ni. help help. i taw ipad ni bukan keperluan. tp die lebeh kepada kehendak. so kena pk bnyk kali skrg ni. nak beli ke x. nak ikut hati + nafsu or nak ikut rasional. i ade masa sebulan lebih lg sebelum balik malaysia ni nak pk sm ada nak ikut hati+nafsu or nak ikut rasional. kalau ikut si bf..mesti die ckp..kalau dah suka tu beli je la...xpyah pk bnyk2 kali. die mmg mcm tu..kalau suka angkut je. tp i ni lain sket..kalau benda mahal2 mesti pk bnyk2 kali nak beli ke x walaupun i taw i suka benda tu.

beli

x beli

beli 

xbeli

semoga allah bagi petunjuk kat i


- Chocolate Wrapper -

dah jadi trend skrg ni i tgk bnyk occasion like bertunang, wedding, birthday party, baby shower orang kan buat personalized door gift, goodies bag or ape2 je la. semua benda pun nak personalized mcm ni..


i wanna share something dengan korang pasal personalized chocolate wrapper. sekarang ni i mmg sgt2 rajin google2 pasal sme benda ni sejak i dengan adik plan nak buat candy buffet by our own. so td ms i google2 jumpe la video ni..


tengok mcm senang je kan...muahahahhaa

xpelah...boley la try2 nak buat nnt k. bnyk lg video or tutorial cmne nak diy chocolate wrapper ni. kalau rajin carik mesti jumpe punye.

i rasa tang nak wrap tu xde la susah mana. yg susahnye nak design n make sure size wrapper tu betul n print je yg penting. kalau pandai design n crk materials yg sesuai untuk print wrapper tu komfem boley jd kot.

untuk party double A nnt hopefully berjaya la kitorg nak buat personalized choc bar so that dpt la nnt ikut theme party diorg. bab2 design ni i serah kat adik i je. sia2 je die belaja design2 sme ni kalau nak design chocolate wrapper pun x boley..muahaha. i yg ckp ni senang la kan. guna air liur je..kekekee.

adik sayang...

this is few pictures untuk awk crk idea2 lain k. jgn tiru bulat2 plak.





source: xingt. from google

im not sure yet nak guna chocolate bar ape nnt. lepas ni mmg dah nak kena g survey2 nak guna choc ape so that adik boley design ikut size yg sebenar. dlm fikiran i skrg nak guna kit kat or hershey's. tp tgk lah dulu..nk kena survey dulu so that x lari budget


- kuih lopes -

ini bukan Jennifer Lopez. ini adalah sejenis kuih yg namanya ala2 beliau shj. kuih lopes :)


smlm dpt mkn kueh lopes ni setelah dah lama x makan. bertahun tahun la jugak x mkn padahal nak buat die xde la susah mn. dulu i pandai je buat kueh ni tp bile da lm x buat die jd x pndai. lg jadi xpndai bila kemalasan malanda diri.

rs nikmat sgt bile dpt mkn kueh mueh. kan best kalau kat hujung simpang ni ade makcik2 jual nasik lemak n kueh mueh..huahuahua..berangan je la ko ni yan :p

- Posted using BlogPress from my iPhone


- again pasal band hero -

semalam dah selamat i beli band hero super bundle untuk si bf. bukan 1 set i hangkut...3 set terus. x percaya 3?? tgk la nih..


3 set berjaya dimuatkan dalam sebuah troli. rs mcm gila sekejap sebab pegi beli 3 set walaupun lg dua tu xde org punya lagi. eahh..korang xnk beli ke? beli la beli..xbeli rugi taw. kalau korang x main ps3..beli la kat bf korang yg gler ps3 tu. sekali sekala bagi lah hadiah yg boleh menggembirakan bf korang tu. ni x..asyik bf je beli hadiah bagi kat kita..(tuju kat diri sendiri)..muahaha



mcm yg i ckp dlm entry lepas..dalam set ni ada guitar, drums, mic and game. so korang beli satu set ni dah komfem terus boley main kalau korang ade ps3.

xsabar nak balik bulan 7 ni sbb boley tumpang main. bila bf dtg rumah nnt nak suh die angkut skali ps3 die n band hero ni sbb kat umah i xde ps3. giler ketinggalan zaman kn..muahaha.


i dah cop...i nak main guitar or main drums je. i nk gilir2 main 2 benda ni je. mic i xnk pegang. i taw suara i xsedap..sbb tu mmg dah taw i xlayak nak pegang mic. antara bf n adik..diorg 2 la gilir2 pegang mic k..i taw diorg mmg mempunyai suara yg merdu sbb diorg kaki karaoke..hehehe  

ok lah...kalau ade sape2 berminat nak beli 2 lg set yg xde tuan tu..jangan segan silu nk beli k. sila email i untuk maklumat lanjut

nuriz_ruff[@]yahoo[.]com[.]sg

sila drop sign [] bila korang nak email tu..


- Line the Street (Royal Wedding) -

Anya Hindmarch ni suka buat something yg limited edition taw smpai benda tu betul2 limited. last few days i saje2 la browse website die then there is something yg buat i mcm nk tgk 10 kali..

W & K

W & K

W & K

W & K

W & K

apekah W & K tetbe i ni...

.
.
.
.
.
.
.
.
.

ape lagi...royal wedding la...



ni dia Anya Hindmarch's Royal Wedding Kit yg berharga 30 pounds

out of stock sudah. suka je kecewakn sme org dengan buat something yg limited edition smpai org pun berebut2 nak beli..

xpelah...xde rezeki. dah la xde rezeki nak tgk royal wedding...xde rezeki jugak nak memeliki royal wedding kit ni

psttt...nak bgtaw ni. hopefully ayah ibu xbaca entry ni. actually ari tu ade berangan berangan nak turun london semata2 nak line the street semata2 nak tgk royal wedding. tp sekali bile check ticket flight...mak aihhhh..mahalnye..baiklah simpan duit tu dr pegi tgk royal wedding tu. dah la ticket mahal..hotel pun mahal. sme benda pun nak mahal masa tu. musnah harapan. lastly jumaat ni tgk tv je lah yg mampu. daripada membazir duit pegi tgk royal wedding baik simpan duit untuk beli hantaran wedding sendiri. xdapat beli royal wedding kit...dapat beli izyan's wedding handbag sebagai hantaran pun bagus...


kalau dpt yg ini... mmg akan menggembirakan hati kan kan kan..tp xkn la nk beli hantaran untuk diri sendiri kn. ehemmm..yg berkenaan...sila baca k...larikssss :p

ok lah...kembali kepada pangkal jalan. kite bukan nak citer pasal izyan wedding..kita nak ckp pasal royal wedding..

ni la secara ringkas route on royal wedding nnt..


mesti meriah wedding will and cath ni nnt. dah kata royal wedding..huhuu. yg bestnye..jumaat ni uk dapat cuti free. bank holiday. bestnye. dublin xdpt jugak ke cuti..kena tempias2 ke..muahaha. 

ok lah...w & k..semoga bahagia hingga hujung nyawa okeyyyy...



us @ buckingham palace..

:)



- Baby A -

alhamdulillah kakak ipar da selamat lahirkan baby yg comel n sihat. 

welcome to our famly baby A


comel smpai rasa nak gigit bila jumpe nnt. i xdpt jumpe baby face to face lagi walaupun td dah ke hospital dengan niat nak tgk baby n mummy. hospital kat cnie x macam hospital kat malaysia(case melahirkn baby). hospital kat malaysia tu kalau time melawat satu rombongan boleh datang tp kat cnie ade restriction sikit. time melawat just sorg je boley masuk. 2-4pm each patient dpt 1 pass n sorg je boley masuk. kanak2 langsung xley masuk kecuali anak sendiri..tu pun ade time..3-4pm je. pukul 6 baru boleh 2 org masuk melawat. leceh x? leceh sgt kan sbb i xdpt jumpe baby face to face lg. dr mlm td excited nak jumpe tp x kesampaian lg..nasib baik esok baby A dah nak balik rumah.

esok kita jumpe k baby :)


- kat mana boley dapat candy colour purple ye?? -

ari tu i dah tanye double A...bday party diorg nnt nak buat kaler ape. i suggest kaler pink..tp alany xnk pink..die nak purple. aleia pulak xcakap pape lg..tapi selalu nye aleia suka pink. kalau aleia nak pink so theme on that day purple + pink + white/creme. kalau aleia xnk pink maka nya purple + creme je la...



sweet can candy buffet kat atas ni. suka tgk macaroons tower tu 


menu for our candy buffet
cupcakes
macaroons
candy
lollypop
chocolate
love letter
swirly biscuits
jellybean
mini cookies
marshmallow

ini plan only. maybe akan ade yg tersingkir dari list and ade yg termasuk dalam list. depends on the situation nnt. makteh and mak adik double a sekarang mmg tgh semangat abes discuss psl benda ni. tq mak adik sbb tlg makteh pegi survey ape2 yg patut psl sme ni..

so far..yg kitorg dah habes survey..cupcakes, macaroons, and marshmallow. cupcakes and macaroons cheapest yg boley dapat RM1 each. cupcakes tu yg design simple2 je la. its okey..simple pun ok..nnt nak cuba meng creative kn diri so that cupcakes tu boley jd wooowww!! macaroons yg RM1 tu pun da tgk2 kat fanpage fb org yg buat tu...so far xnmpk la lg org complaint2 ke ape..tgk sme comment mcm ok je. so nnt nak start risik2 tanye psl macaroons tower tu. marshmallow pulak kitorg jumpe 1 blogshop yang jual marshmallow halal. RM45 for 1 kg. dah email n diorg boley buat colour purple pink and white.

the problem now bila tang candy2 ni. kat mn boley jumpe candy2 yg colour purple only mcm kat bawah ni





xnak mix dgn colour2 lain. mak adik kepada double a dah survey dekat kedai2 borong sekitar die..yg ade dekat kedai brong smenye candy in mix colour. dia kata adalah jumpe yg purple only kat kedai candy tp harganye..mak aihhh...1kg RM45 plus minus. hempp...kalau sape2 penah jumpe yg lagi murah...please let me know okey...


mn taw korang taw ade supplier2 yg boley supplies mcm kat bwh ni. ceihh..budget mcm nak beli bnyk je siap nak beli kat supplier terus..hehehe


candy2 mcm kat bwh ni la yg i nak crk..







ni candy stick pulak..







lollypop purple + white




n lollypop purple and pink





sme candy2 kat atas ni i tgk kat candy warehouse us punye website. xde ke kat malaysia yg boley beli online je mcm kat candy warehouse ni.

berangan je ni kalau boleh nak sme candy purple...tp kalau xkesampaian..candy yg mix tu pun belasah je la nnt..huhuhu