- kuih keria version izyan helmi -

2 hari yg lepas adalah hari yang amat luar biasa. luar biasa bagi i lah..




disebabkn ari tu i super rajin..sbb tu lah die jd luar biasa bg i.


mmg jarang sgt sgt i nk jd super rajin. boley kira dgn jari kot dlm setahun berapa kali i jd super rajin.


so disebabkan ari tu i super rajin..terhasil lah sesuatu yg dpt dijadikn habuan perut hasil air tgn diri sendiri. yippee!!


makan kuih keria/gelang hasil air tangan sendiri adalah sesuatu yg boleh membanggakan diri walaupun kuih tersebut xsesedap kuih keria yg i hari2 beli dekat akak yg jual kuih muih n keropok lekor dekat jln nk ke stn ktm ukm . siyesly kuih keria kakak tu super sedap smpai smlm sambil i buat kuih sambil i teringat2 kakak tu. dah la sedap..selalu bagi i lebey seketul dua pulak tu sebab i pelanggan tetap..mmg super best la kakak tu. xtaw la kakak tu masih menjual2 kat ctu lg ke x. balik bulan 7 ni nak pegi buat sportcheck la ade lg x die kat ctu.


eahh..panjang pulak cter akak tu. actually nak cter psl kuih keria.


kuih keria smlm adalah percubaan kali ke 3 i penah buat. kali petama n kedua 2-3 tahun lepas. mmg dah lm sgt x buat sebab da giveup bile buat bila time sira tu komfem xkan jadi.


semalam baru tergerak hati nak buat balik lepas tgk resepi kat myresepi.com


senang je actually nak buat. eceeiihhh..poyo kn ko yan ckp senang. kalau senang kenapa sampai nak giveup2..ngeh3


bahan-bahan yg diperlukan utk buat kuih keria:-
1) ubi keledek
2) tepung
3) garam
4) gula
5) air


lepas tgk resepi pegi dapo check cukup x bahan2 nak buat kuih keria i ni. dah pegi dapo boley pulak xingat ubi keledek mcm ne. ubi kentang ingat la rupa die..kekeke


so naik atas balik google image ubi keledek. Haa..amek ko..sampai nk kena google2 lg. ni kalau mama taw ni mmg kena gelak lagi la. da la dulu suhail penah cter yan tu xkenal sayur sayuran. eaaahh..i bukan xkenal sayur lah. i kenal sayur tp i kenal setengah2 je. yg pelik2 mmg i xkenal..xsempat nak bekenalan n bemesra2 lg ngan sayur sayuran yg pelik2 tu


lepas da google baru i teringat yg ubi keledek yg warna oren2 tu.




bg nak menyenangkan keje i..i bawak lappy skali masuk dapo. nak taw ape2 senang nnt..xpyah nak naik2 atas lg dah


inilah rupa ubi keledek yg menjadi mangsa utk membuat kuih keria smlm.




3 bijik ubi keledek ni i timbang tepat2 500gram okey. sebelum i timbang i kopek siikit kulit die nak tgk kaler oren ke x..haha


timbang, buang kulit n rebus. ms rebus tu i letak garam siap2. rebus la ikut suka bape lama nak rebus pun.


lepas dah rebus letak dalam mangkuk n lenyek2 kan die. lenyek tgh panas2 i rs lg senang dr lenyek tgh sejuk2. ini i ckp..bukan org ckp. ckp berdasarkn diri yg x berpengalaman..ngeh3


hasil yg dah dilenyek2. ratah pon sodap..haha




ni tepung yg i dah timbang




250g tepung yang perlu dijadikan mangsa utk membuat kuih keria i ni. i buat terlebih tepung 1g. patut la kuih keria i mcm keras2 sikit..muahaha


masuk kn tepung sikit demi sikit n uli lah keledek bersama tepung tu dengan penuh kasih syg :p


uli la die sampai dah xmelekat kat tgn. agak melekat letak la sikit lg tepung. ini pun nasihat dr org xberpengalaman. kalau kuih keria korang keras jgn salahkn i..muahahaha


lepas da siap tu bulat2 kan die n penyekkan die sikit. then buat lubang kat tgh2.


then gorenglah die sesuka rasa..


tadaaa...hasil selepas digoreng. ade yg kecik..ade yg besar..ade yg kurus..ade yg gemuk. size x ikut piawaian..hehe...




mula lah pulak operasi nak sira die. eah..betulke ayat i nih. belasah je la k. ms nak sira ni mmg jantung dup dap dup dap. suspen gler la sbb takut xjd. dah 2 kali kot dulu2 buat mmg xpenah jd smpai da give up. yg kali ni kalau x jd mmg seumur hidup xkn penah lg la nak buat kuih keria ni.

letak gula 1 cawan n air 1/2 cawan. pasang api n biarkan die sampai menggelegak n pekat.

ni ms gula baru nak cair





i mmg harap sgt kali ni biar la jd. so i biar la lm2 sket gula die mmg bg pekat likat sme lah. i ade google org ckp air x boley belebeh2..kalau air lebeh xkn jadi. sukatan yg i guna tu i ikut kat mn ntah yg org kata tu sukatan yg boley diterima pakai.


mmg betul sukatan n instruction yg i guna nak sira kuih keria ni.


n hasilnye...tadaaaa..






wahhlaaa...jd weyhhhh. something yg boley membanggakan diri sendiri...hehehe. walaupun die agak keras sikit xpe la. yg penting masa sira tu jd. lepas ni boley buat lg utk buat improvement...kekekke


- Posted using BlogPress from my iPhone


0 comments: