- Heavenly Chocolate's Part 5 -

fuhhhh...finally siap jugak entry ni. cerita ni sepatutnye i publish semalam tp ntah mcm mana ntah tbe2 i tetido masa buat entry ni. so ari ni sambung lagi..

ini part terakhir cerita pasal brussels. sbb ni part terkahir pasal brussels...makanye i hidangkan berpuluh2 gambar utk ditempek disini..ngahahaa

selamat membaca dengan gigih...hehehe

seperti yg org2 lain cakap..brussels adalah sgt membosankan. yess..brussels mmg bosan sbb ms i pegi tu pun i rs mcm xde ape sgt pun tempat yg boley nak pegi. stakat grand place, mini europe yg tutup tu then patung budak kecik lelaki kencing berdiri tu and atomium. itu aje yg i taw.

tp bosan2 brussels..ade benda yg i rasa brussels ni best jugak

nak taw ape yg best???

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

tadaaaaaaa


chocolate

i suka brussels sbb chocolate

tgk je la chocolate kat bawah ni



very exclusive okey



i suka tgk mcm ne diorg display segala chocolate yg ade. mmg heavenly chocolate betul brussels ni.



so on that nite kitorg jalan mengikut gerak kaki tanpa map sepanjang jalan nak balik ke apartment sambil cuci mata tgk chocolate n sambil test chocolate2 kat setiap kedai secara percuma. nk amek feel berchocolate2..kena la rasa sample bnyk2 dulu..kekeke. ms ni x beli pun lagi sbb telampau bnyk sgt chocolate sampai xtaw nak beli kat kedai mn.



most of chocolate ni diorg jual ikut berat. dari yang murah sampai yg kemahal..semua nye ade. boley pilih nak yg murah ke nak yang mahal then pilih chocolate mana yang kita nak then pilih nak packaging yg biasa ke luar biasa. kalau nak yg luar biasa harga pun luar biasa la ye.

tgk2...cantek kan diorg display chocolate. display chocolate macam display designer handbags :p



disebabkan kitorg xtaw lagi kitorg nak beli chocolate yg mana satu..so malam tu kitorg x start memborong pun lagi. esok masih ade kan

ni plak kat ade satu jalan tu penuh dengan kedai jual seafood


kat cnie kena bejaga-jaga sikit. setiap restaurant mesti ade sorang yg akan tunggu kat luar. bila org lalu je dia mcm akan paksa2 kita masuk kedai die makan. mmg la kita kata xnak xnak tp diorg nak jugak2 becakap ngan kita n kalau boley nk jugak kita masuk kedai die. dah xingat nama jalan ni. actually bukan x ingat. mmg xtaw. kitorg smpai kesini pun sbb jalan ikut gerak kaki je.



nampak mcm classss je restaurant die dlm gmbar ni kan



mula2 mmg kitorg xnak masuk makan kat cnie

tp setelah beberapa lama kitorg bejalan ikut gerak kaki tu kitorg patah balik kesini atas beberapa sbb. 

sbb pertama: nak taw best sgt ke x makan kat cnie 
sbb kedua: nak taw hebat sgt ke mkn kat cnie
sbb ketiga: sbb die mcm nk kena jugak2 try mkn kat cnie da alang2 smpai ke brussels

disebabkan bnyk je kan restaurant yg lebey kurang sm kat sepanjang jalan ni n kitorg xtaw nak cuba kat yg mn 1..so kitorg pegi kat kedai yg pekeja die beria ria suruh kitorg masuk walaupun kitorg x nak mkn ms kitorg 1st lalu kat cnie tu. ms 2nd time lalu die still paksa2 kitorg masuk restaurant die.

masuklah kitorg ke restaurant tu



ni saje nk amek gmabr meja sblh kitorg duduk

ohhh..btw..disebabkan ini adalah tempoh percubaan...makanye kitorg decide amek 1 je three course dinner set untuk kitorg bertiga cuba. masa kitorg nak order tu waiter die mcm pelik n xpuas hati je bila kitorg order 1 full course untuk 3 org makan..wakakaka. tp mmg pelik pun sbb xtaw la penah dibuat org ke x. tp ape kitorg kisah kat situ xde sape kenal kitorg..hahaha. kalau kat malaysia mmg x buat la kan :p

die ade 2 option untuk 3 course dinner set die. satu harga 18euro n lg satu x ingat. xhingin nak membazir 18euro untuk sesuatu yg belum tentu sedap lg kn. so kitorg amek 1 set je n xkisah la ape die nak kata. tp muka waiter die mmg bengkek je la. menyesal agaknye td org kat luar tu paksa2 kitorg masuk. mmg x menguntung kan langsung..hahaha

ok..ni mmg poyos sgt kan



bajet candle lite dinner bagai kan...hahaha

sya xdpt nak belakon poyo2 mcm kitorg 2 memandangkan cinta hati die tertnggal di malaysia..hehe



bread & butter yg kiotrg layan sambil gelak2 sbb memikirkan xpenah buat keje mcm ni :p



prawn with garlic



starter yg terdiri dari 3 ekor udang kecik2 dimana setiap ekor seorg..kekeke. rasa die ok la..not bad..sedap jugak. 

ms kitorg try2 makan ni tbe2 kitorg rasa mcm dalam rancangan jalan2 crk makan kat tv3 malaysia tu. tp jln2 crk makan kat malaysia tu sekali die try penuh satu meja :p

main course



dessert



waffle with cream. ni la 1st waffle yg menjadi habuan kitorg kat sana

kesimpulan yg kitorg dpt lepas mencubakan diri kat cnie..kesimpulan die esok boley datang lunch kat cnie lg sbb rs mcm worth

oh lupa plak. ade kejadian yg buatkan kitorg terkejut beruk kat cnie. kejadian yg buat kitorg tekejut beruk adalah kejadian apabila bill diserahkan kat kitorg. bile tgk je bill mmg terkejut la kitorg sbb tbe2 kena bayar yg melampau. kitorg bajet da kena tipu ms tu. then duduk jap study bill tu pk ni tipu ke ape. panggil balik waiter tu then tanye2. rupanye die bagi salah bill. fuhhh lega. ingat mmg nak kena byr 50euro td. kalau kena bnyk tu mmg melampau. xtaw la ms tu die mmg terslah bg bill or die mmg saje bg bill mcm tu so that kalau customer main byr je maka untunglah diorg.

then lepas makan pulang lah kitorg malam tu ke apartment selepas penat berjalan ikut gerak kaki

next day

misi menjejak chocolate and waffle secara besar besaran pun bermula..yeay!!

mmg dr awal2 da berangan breakfast on that day adalah waffle :)

turun je apartment kitorg tu mmg besepah2 kedai chocolate n waffle.

mcm semalam...still xdapat lg nak decide nak beli chocolate kat mn






bila masuk kedai yg ni kitorg beli 3 pieces of choc. sorang try 1 sbb die xbg sample.





mmg seronok tgk chocolate besusun mcm ni


ni kedai lain plak


leonidas

kat kedai ni kalau ramai org siap kena amek tiket n tunggu giliran mcm kat post office lg..


bila masuk kedai ni br i teringat yg kat tripadvisor ramai org recommend beli chocolate kat cnie sbb rasa die sedap n harga die x melampau.


mcm2 jenis chocolate ade, dark chocolate, milf chocolate, white chocolate n lain2 lagi. bentuk pun chocolate pun mcm2 smpai buat kite geram je tgk chocolate tu


pilih jgn x pilih


yg penting...non alcohol chocolate pls :)

kat kedai ni price die reasonable


dalam €2.50 camtu per 100g. 100 g boley la dapat dlm 5-6 bijik chocolate. depends on berat each chocolate tu.

pilih chocolate pun pening hokeyyy


mula2 beli sekotak yg boley letak dlm 200g cmtu. tu beli tuk diri sendiri. then tbe2 pk eah nak beli tuk die ni la. then pk nak beli tuk die ni lagi. pastu tambah lg beli. pastu dah byr tbe2 pk tuk ibu n mama suhail plak. then tambah lg. pastu pk utk org lain pulak. haaaa..amek ko. lagi lama kat situ makanye lg tinggi la possibility pembelian chocolate bertambah sbb kita akan pk nak beli untuk org tu n org ni


nasib baik la org x ramai ms ni. boley la diorang layan over2 sket.






ini la kesudahannye..

sebahagian yg dirembat..


muka bahagia selepas dpt memborong chocolate secara rakus. dalam gambar mmg xnmpk rakus. tp kalau tgk betul2 mmg rakus la. kat leonidas ni la paling bnyk kitorg 3 borong chocolate



then pegi balik kedai yg kitorg beli chocolate 3 ketul td..



borong lagi chocolate kat cnie. nmpk x bekas gold kat atas ni. kalau kite beli chocolate 200g tu die akan letak dlm bekas2 mcm kat atas tu. then diorg akan wrap2 cantek2 n letak ribbon.









hasil rembatan lagi..



then masuk kedai selang sebelah dua lg..



kat kedai ni die ade jual lollipop yg super sedap



mcm2 perasa lollipop yg super sedap ade. ms ni i x terpikir pun nak beli bnyk2. just beli 2 batang bawak balik sbb x expect lollipop ni super sedap. bila da balik dublin n try br taw die super sedap. lollipop die mmg lemak berkrim. menyesal x beli bnyk2.

pastu ade jual nougat.



nougat die pun ade rasa mcm2.



i try nougat orange. beli 1 je. mmg suka beli sikit2 je kan. bukan kedekut tp nak rs je dulu. kalau sedap baru beli. sambil jalan sambil try. nougat orange die xsedap. so mmg i x masuk kedai ni untuk 2nd times. 

then depan kedai ni ade kedai souvenir plak.



misi mencarik souvenir plak. 

sya n si bf yg gigih crk fridge magnet. i xsgt sbb xminat nk beli souvenir ke ape. suka beli choc je..muahahaa.



pilih jgn xpilih. dinasihatkn kalau datang cnie korang survey2 la dulu sebelum beli. harga die mmg most of kedai sm je tp design die yg lain. ade kedai mcm x cantek je n xbnyk choice..so klu mcm tu jgn la beli kat situ. nnt bile pegi kedai lain menyesal plak. 


btw i rs mcm xbnyk je sgt kedai souvenir kat brussels. xbersepah mcm kat london. xtaw la sm ada i yg xjumpe or mmg xbnyk or sme kedai2 souvenir mmg da xnmpk sbb da de tenggelam bila kedai chocolate n waffle lg bnyk





i bersyoq sendiri while diorg membeli belah souvenir..kekkee





fridge magnet lg..





fridge magnet je la diorg beli. 



tshirt xpayah la beli. mmg sgt xberbaloi. mmg mahal yg hamat. satu tshirt dlm €20 - €25  camtu. pastu da la xlawa. xde quality plak tu. baik beli chocolate berkilo kilo. lg puas hati..muahahhaa

lepas tu masuk kedai sebelah plak. 



kedai sebelah jual cookies n bread n jams. 



harum semerbak je bau die hokeyyy. mmg syurga makanan jugak brussels ni. tp syurga makan brussels beza bnyk dengan syurga makanan malaysia. kalau malaysia kaya dengan makanan yg sedap2 mcm pelbagai jenis nasik2 n kuih muih..kat brussels ni die kearah kaya dengan chocolate, waffle n cookies yg mcm2 jenis n bersepah2 merata2..

then masuk kedai sebelah lagi.


kedai sebelah jual lace pulak. bile masuk kedai ni teringat pulak yg brussels jugak famous dengan lace diorg. teringat sbb dulu masa abg i nak kawen die g brussels borong lace sbb untuk hiasan meja makan pengantin die pkai lace. 

gigih sya n si bf dengar org tu citer pasal lace tu.



 i gigih snap2 gambar je..hahaha



ni org tu tunjuk 100% hand made punye



mmg cantek hokey...



da macam makcik2 da kitorg ni pegi shoping lace pulak



si bf pun turut sama memborong..kekekeke


bf beli souvenir tuk mama n kakak ipar die





bila tgk bf beli kat mama die. i pun beli la kat ibu.



pilih punye pilih smpai berkerut2 la muka bf sbb xtaw nak pilih yg mn 1..haha



tak tak...tipu. muka bf berkerut2 sbb bag berat. yela..kena bawak barang gf die skali..mn x berat. gf taw jalan lenggang kangkung je...ngeh3..


amacam..cantek x payung ni.



payung pun berlace2 hokey...


lawa kalau buat payung masa kawen :)



i mmg da bekenan habes kat payung ni. mmg da pk nak hnagkut bawak balik tp nnt da bawak balik takut ade org condemn ckp buat ape bawak balik payung ni. membazir je. 



tp kan bila balik rumah tunjuk kat ibu cantek x payung ni. ibu ckp cantek n ibu tanye kenapa x beli. huwaaaaa..nak menangis rsnye sbb menyesal x beli. ingat ade org nak ckp membazir ke ape beli benda x patut beli. rupanya tidak.  mmg menyesal yg hamat la x beli. smpai sekarang ibu still tanye xde ke nak pegi brussels lg. kalau pegi beli la payung tu. ceyhhh..ibu pun bekenan rupanya kat payung tu.

ade sape2 nak g brussels x?? nak kirim plsss. i mmg xla nak pegi utk 2nd time. baik la i pegi tempat2 lain dr nak pegi 2nd time brussels tu. bnyk lg tempat lain yg i x explore lg.

ape i buat ni???



ms kat counter ade clip lace butterfly..



dan2 tu jugak terus i test..keke. kalau da test tu trus la hangkut bawak balik. hangkut berbayar hokey..bukan free



yeayy2..ade sepasang butterfly hinggap kat kepala.. :)



hasil rembatan lace kitorg. mmg makcik2 sungguh..ahahaha



soldes tu sales



then lepas beli lace br la kitorg menuju ke kedai ni untuk breakfast kitorg yg betul2. sblm tu kitorg breakfast main2 je makan choc sikit kat sana sikit kat sini..keke. 



kedai ni bukak lambat. tu yg lambat sket kitorg breakfast. staff kat kedai 1st yg kitorg beli 3 ketul choc yg recommend kitorg mkn waffle kat cnie. actually sme kedai waffle pun sedap n mengancam je waffle die tp sbb yg ni org recommend..yg ni la kite test dulu. 



mmg mengancam lg terancam la tegk waffle die..



rasa nak semua je kalau boley. tp utk lebih menikmati ape yg ade..kitorg x beli semua. kitorg test satu je dulu. 



kitorg ade strategi makan waffle ms kat sn dulu. ceihhh..makan waffle pun nak berstrategi strategi bagai kan. 



strategi harus ade. kalau x nnt belum pape lg dah tewas. so strategi kitorg..kat setiap kedai waffle kitorg akan beli 1 je waffle. beli 1 share makan 3 org. buat mcm tu sbb kitorg kalau boley nak rasa waffle kat bnyk2 kedai. kalau makan sorg satu mmg menjelang petang muntah waffle la kitorg nnt. mn nak larat makan bnyk2 sekali harung.



waffle Elizabeth ni mmg sedap okeyyy...

xpecaya tgk ni...



nak waffle ni lagi plssss. apsal lah brussel tu jauh smpai kena terbang *sigh*



beli waffle makan ms tgh panas2 tepi jalan dengan weather yg dalam kategori sejuk mmg la nikmat...



xpercaya terai la buat..hehe



ini la diantara benda2 yg buat i enjoy sgt ms kat brussels. enjoy every moment yg ade yg i rs x dpt kat tempat lain.  



then lepas da selesai misi Elizabeth..kitorg trus la jalan lg untuk menjejak patung budak lelaki kencing berdiri tu... 



ms ni hujan. nasib la hujan je..xsnow. kalau snow x balik kitorg n stranded la kat brussels. mintak dijauhkan la bile pegi holiday n lastly stranded. mmg terrible la kalau jd cmtu.



ini la die Manneken Pis



kisah disebalik Manneken Pis ni xde la i nak amek kisah sgt..kekeke





oh ye...iklan jap. sling bag colouful tu adelah collection terbaru i pada masa tu. beli kat malaysia n suruh parents dtg bawak dublin. gigih nak ade coach. dublin xde coach..hohoho. skrg tu dah bukan collection terbaru...da agak lasam da pun sbb pkai hari2. skrg ade lg terbaru.. nnt la i update sbb die special sket :)

okey..iklan da abes.

close up sket patung budak kencing tu



kedai chocolate lg. 



lawa kan packaging chocolate ni



kalau lelaki2 beli kat gf/kawan perempuan/kakak/adik die choc n letak dlm bekas mcm ni mesti perempuan2 tersebut akan suka. 



ni kedai waffle lg



yg ni i tapaw waffle kosong 10 bijik tuk bawak balik dublin..

pastu masuk kedai sebelah die plak..



makan waffle lg



kali ni waffle n ice cream plak. itu la waffle kitorg yg terakhir kitorg beli. xbnyk pun kan kitorg mkn. bnyk mn sgt la waffle yg boley masuk dlm perut dlm ms sehari. xde maknenye boley masuk bnyk2.

lepas da bnyk membeli chocolate n mencuba waffle..misi lunch pulak sebelum pegi airport utk balik ke pangkal jalan

lunch kitorg pegi balik kat tempat mlm sebelum tu



tp ms ni kitorg x masuk kedai yg malam b4 that kitorg masuk. kitorg pegi kedai depan die. xmasuk kedai tu sbb smlm die buat muka xnak layan kitorg sgt ms kitorg order 1 set je. die pun ms kitorg lalu xde nak panggil2 kitorg masuk. mesti die ingat ahhh buat rugi je panggil budak2 ni masuk..xmenguntung kan langsung...ekeke.



kali ni kitorg order sorang 1 set la. ini betul2 nk mkn...bukan cuba2 mcm malam sebelum tu..



bf..balik malaysia nnt nak candle lite dinner pls :p



ini la yg menjadi habuan lunch kitorg that day

















yg lunch kitorg mkn ni xsesedap yg mlm sblm tu kitorg makan. kalau kita makan order bnyk2 mmg selalu jd xsedap taw. mushkil betul i. sbb tu i suka makan order x bnyk. kalau x bnyk selalu je sedap ape yg i makan.

bila smpai part desert..waffle yg die hidang mmg dah xboley nak masuk perut.



tgk la muka bf..nak pandang waffle pun da x larat..haha



i plak mmg pangkah terus waffle ni...ngeh3



ni la yg jd ngan waffle kitorg...



membazir kan. tp nak buat cmne...mmg da x boley nak masuk perut. kalau telan jugak ade yg terkeluar balik pulak kang...

lepas lunch its time to say gudbye kat chocolate2 waffle2 kat brussels..

airport



packing time. bnyk sgt membeli belah kat brussels..so kena la adjust2 bag sbb kitorg just ade hand luggage. xde check in bag ke ape



semua hasil membeli belah selamat kitorg bawak balik dublin. n most of them selamat sampai malaysia da pun n bagi pada org2 yg bertuah..hehe



gudbye brussels

i akan kembali lagi utk misi chocolate, waffle n payung jika ade kesempatan :)




0 comments: