- asmara 2 -

hehoheho..baru lepas tgk asmara 2. kesian si zalia jd mangsa keadaan. ade jugak ayah yg pentingkan diri sendiri. xsayang anak la tu. fikir psl harta je. ni la org yg dah kaya tp rs xcukup kaya lagi smpai nak amek harta org lain. yg jd mangsa anak jugak. mintak dijauhkan la jd camtu..huhuhu.

oklah..nk tido. mengantuk sgt ni. bye!

- Posted using BlogPress from my iPhone



- Longchamp -

longchamp anyone??


last few month nampak status fb one of my friend ckp pasal longchamp. then i pun mcm terfikir best ke longchamp ni. i dah few times belek2 longchamp tp xpernah nak jatuh hati dekat si longchamp. i think that longchamp adalah sgt mahal utk sebuah canvas bag n i rs adalah sgt x berbaloi nk spend ratus2 ringgit utk sebuah canvas bag. pernah sekali nak beli ms i pegi la valle shopping outlet last year..tp x jadi beli selepas berpuluh puluh kali belek bag tu sbb fikir x berbaloi

tp kan..ade tapi...

tp skrg ni rs mcm fall in love dgn longchamp plak...of coz la longchamp Le Pliage je 

masih x mampu nak ade lonchamp yg ini..

 

kate moss for longchamp

longchamp Xlight ni pun mengancam jugak..tp sy taw...saya x mampu..tengok poket la kan...keh3


yang ni pun lawa tp x selawa Xlight la kan. i lg teruja tgk Xlight tu. teruja je..xmasuk mimpi lg. kalau dah masuk mimpi tu dlm kategori yg membahayakan poket..kekeke

Longchamp Le Pliage


yang ni collection spring/summer 2011

memandangkan weekend ni nak holiday ke tempat mn datangnye longchamp ni...so i dengan rs keterujaannye memasang impian nak beli sebijik mn2 design Le Pliage. ni impian je. pegi 2 hari..ntah sempat ke x nak carik longchamp sebijik. hopefully sempat. at least ade souvenir bawak balik dr sana untuk diri sendiri :) 

xpun yang ni...cun melecun jugak yang ni kan... 


pink gitu. tp xsuka pink lah. kenapa die xbuat in hijau *sigh*

xpun yg ni je lah...


tbe2 dari xrasa pape nak g holiday weekend ni terus jd excited disebabkan longchamp....muahahaha

ni kalau ibu taw ni yg i teringin bag lg sebijik...komfem akan dibebel 10 hari 10 malam. betul cakap ayah suatu ketika dahulu..anak ayah sorang ni obsessed into bag




- sambungan al kisah aerlingus -

finally kisah aerlingus and i diakhiri dengan ending yang menggembirakan hati

hati mane yang x gembira bila log in online banking td tengok amount yang ade dlm bank telah bertambah. ini mmg sesuatu yg sgt menggembirakan hati kan kan

tq aerlingus sbb telah melangsaikan refund yg i apply tu setelah puas mengamuk minggu lepas. xpuas mengamuk kat dlm fone mengamuk pulak kat blog. agaknye aerlingus baca ke eah. ceihh..bajet aerlingus boley baca malay rojak i ni la...kekeeke.

ape pun syukur dpt refund balik


- kekejaman yg dilakukan oleh si bf -

haihhh...incik bf ni saje je taw. dah taw i ni pencinta spicy chicken mcdeluxe..lagi la die tergedik2 gedik nak tag2 i kat fb


ni la yg die tag i kat fb. kejam hokeyy. dah la double pulak tu.

mmg menguji perut sungguh. skrg trus meroyan nak makan double spicy chicken mcdeluxe

arghhhh...sabar sabar sabar. 3 bulan lg kena bersabar


- mission failed -

hangat2 taik ayam. kesudahannye..ini la jdnye


dah ade bukit kat tgh2 bilik. actually td dengan semangatnye nak organize balik shawl2, tudung2 yg ade. so ms tgh2 semangat td tu i kumpul n loggokkan la sme2 khazanah tu dgn tujuan kononnye nak sorting mn yg nak pkai mn yg xnk. tbe2 boley plak kan terbuat keje lain n end up khazanah2 i tu terdampar la kat tgh2 bilik n i pulak skrg ni dah pun terdampar kat atas katil mcm ikan paus terdampar kat tepi pantai. xboley nak gerak2 langsung dah ni utk bgn ke ape.

xpelah tudung..kita sm2 terdampar la k..

- Posted using BlogPress from my iPhone


- girls can never have enough -

please please please...jangan tanye kenapa perempuan xpernah nak cukup 1. satu mmg xcukup untuk perempuan. betul x betul x..sila jawab betul..paksaan ni :p



*mood berangan*


~ngeh3~


- kuih keria version izyan helmi -

2 hari yg lepas adalah hari yang amat luar biasa. luar biasa bagi i lah..




disebabkn ari tu i super rajin..sbb tu lah die jd luar biasa bg i.


mmg jarang sgt sgt i nk jd super rajin. boley kira dgn jari kot dlm setahun berapa kali i jd super rajin.


so disebabkan ari tu i super rajin..terhasil lah sesuatu yg dpt dijadikn habuan perut hasil air tgn diri sendiri. yippee!!


makan kuih keria/gelang hasil air tangan sendiri adalah sesuatu yg boleh membanggakan diri walaupun kuih tersebut xsesedap kuih keria yg i hari2 beli dekat akak yg jual kuih muih n keropok lekor dekat jln nk ke stn ktm ukm . siyesly kuih keria kakak tu super sedap smpai smlm sambil i buat kuih sambil i teringat2 kakak tu. dah la sedap..selalu bagi i lebey seketul dua pulak tu sebab i pelanggan tetap..mmg super best la kakak tu. xtaw la kakak tu masih menjual2 kat ctu lg ke x. balik bulan 7 ni nak pegi buat sportcheck la ade lg x die kat ctu.


eahh..panjang pulak cter akak tu. actually nak cter psl kuih keria.


kuih keria smlm adalah percubaan kali ke 3 i penah buat. kali petama n kedua 2-3 tahun lepas. mmg dah lm sgt x buat sebab da giveup bile buat bila time sira tu komfem xkan jadi.


semalam baru tergerak hati nak buat balik lepas tgk resepi kat myresepi.com


senang je actually nak buat. eceeiihhh..poyo kn ko yan ckp senang. kalau senang kenapa sampai nak giveup2..ngeh3


bahan-bahan yg diperlukan utk buat kuih keria:-
1) ubi keledek
2) tepung
3) garam
4) gula
5) air


lepas tgk resepi pegi dapo check cukup x bahan2 nak buat kuih keria i ni. dah pegi dapo boley pulak xingat ubi keledek mcm ne. ubi kentang ingat la rupa die..kekeke


so naik atas balik google image ubi keledek. Haa..amek ko..sampai nk kena google2 lg. ni kalau mama taw ni mmg kena gelak lagi la. da la dulu suhail penah cter yan tu xkenal sayur sayuran. eaaahh..i bukan xkenal sayur lah. i kenal sayur tp i kenal setengah2 je. yg pelik2 mmg i xkenal..xsempat nak bekenalan n bemesra2 lg ngan sayur sayuran yg pelik2 tu


lepas da google baru i teringat yg ubi keledek yg warna oren2 tu.




bg nak menyenangkan keje i..i bawak lappy skali masuk dapo. nak taw ape2 senang nnt..xpyah nak naik2 atas lg dah


inilah rupa ubi keledek yg menjadi mangsa utk membuat kuih keria smlm.




3 bijik ubi keledek ni i timbang tepat2 500gram okey. sebelum i timbang i kopek siikit kulit die nak tgk kaler oren ke x..haha


timbang, buang kulit n rebus. ms rebus tu i letak garam siap2. rebus la ikut suka bape lama nak rebus pun.


lepas dah rebus letak dalam mangkuk n lenyek2 kan die. lenyek tgh panas2 i rs lg senang dr lenyek tgh sejuk2. ini i ckp..bukan org ckp. ckp berdasarkn diri yg x berpengalaman..ngeh3


hasil yg dah dilenyek2. ratah pon sodap..haha




ni tepung yg i dah timbang




250g tepung yang perlu dijadikan mangsa utk membuat kuih keria i ni. i buat terlebih tepung 1g. patut la kuih keria i mcm keras2 sikit..muahaha


masuk kn tepung sikit demi sikit n uli lah keledek bersama tepung tu dengan penuh kasih syg :p


uli la die sampai dah xmelekat kat tgn. agak melekat letak la sikit lg tepung. ini pun nasihat dr org xberpengalaman. kalau kuih keria korang keras jgn salahkn i..muahahaha


lepas da siap tu bulat2 kan die n penyekkan die sikit. then buat lubang kat tgh2.


then gorenglah die sesuka rasa..


tadaaa...hasil selepas digoreng. ade yg kecik..ade yg besar..ade yg kurus..ade yg gemuk. size x ikut piawaian..hehe...




mula lah pulak operasi nak sira die. eah..betulke ayat i nih. belasah je la k. ms nak sira ni mmg jantung dup dap dup dap. suspen gler la sbb takut xjd. dah 2 kali kot dulu2 buat mmg xpenah jd smpai da give up. yg kali ni kalau x jd mmg seumur hidup xkn penah lg la nak buat kuih keria ni.

letak gula 1 cawan n air 1/2 cawan. pasang api n biarkan die sampai menggelegak n pekat.

ni ms gula baru nak cair





i mmg harap sgt kali ni biar la jd. so i biar la lm2 sket gula die mmg bg pekat likat sme lah. i ade google org ckp air x boley belebeh2..kalau air lebeh xkn jadi. sukatan yg i guna tu i ikut kat mn ntah yg org kata tu sukatan yg boley diterima pakai.


mmg betul sukatan n instruction yg i guna nak sira kuih keria ni.


n hasilnye...tadaaaa..






wahhlaaa...jd weyhhhh. something yg boley membanggakan diri sendiri...hehehe. walaupun die agak keras sikit xpe la. yg penting masa sira tu jd. lepas ni boley buat lg utk buat improvement...kekekke


- Posted using BlogPress from my iPhone


- janji palsu aerlingus -

oooiii oiiiii aerlingus oooiiiii


cepat la oooii process claim i. penat la nak call selalu. dah la call centre suka bagi machine yg jawab. penat je i ikut instruction n dgr machine bercakap n lastly setelah 10 minit boley plak korang hang call i. ini mmg menimbulkan kemarahan.

cepat oooii..sila refund balik €141 i hasil dr flight cancel masa winter ari tu.

dari bulan 1 i apply. kata sebulan..ni dah berbulan bulan. bulan 2 call kata bulan 3. bulan 3 call kata 2 minggu lg. ni dah 2 minggu i call lg kata seminggu lagi. oooiii oooiii...jgn tipu ooiii. ni yg menimbulkn kemarahan ni. n jgn la bg janji palsu.

lepas ni nk buat claim by email pulak. email korang xboley nak bg janji palsu kan. kalau kata 2 minggu cukup 2 minggu lepas tu kalau xdpt mmg i akan jejak aerlingus ni dengan bahan bukti email yg ade tu. korang tunggu..tunggu...akan ku jejak €141 aku tu smpai dpt.

€141 banyak tu. €141 tu i boley buat mcm2. €141 tu i boley buat bayar ptptn i utk 3 bulan. xpun €141 tu boley bawak g ***** n boley beli 2 bag longchamp. eahhh..apekahh. kata dah xnk beli handbag. xpun €141 tu i boley masuk tabung i nak beli ipad2. yeesss..ipad2 lah. ape lg kalau bukan ipad2. dah la ipad2 available at 25 more countries start on today. nak beli today duit tabung x cukup lg. kalau ade €141 ni boley la topup2 duit tabung. cepat sikit boley dpt ipad2 tu.

eahhh..dah la tu..penat membebel. dah tu termelencong plak becerita pasal longchamp la ipad2 la itu la ini la. jangan ikut nafsu. simpan duit la izyan oiii. kata tahun dpn nak kawen.

haaa..tgk termelencong lagi..kawen pulak dah. 

ok ok..dah. ok bye betul kali ni.

bye!!


- spring -

hip hip hooorreyyyy!!!

finally spring is here

seronok bukan kepalang bila dublin yg sejuk dah x sejuk lg dah. da penat hidup bila hari2 sejuk. da penat hidup bila hari2 kena pakai coat. da bosan hidup bila hari2 duk rotate 3-4 jacket/coat yg sama je. bosan mmg bosan. xdpt nak bergaya melaram sesuka hati bila musim sejuk. mcm mane nak melaram kalau lastly coat yg sm jugak kena sarung. serupa x payah melaram kan.

sekarang da boley bergaya dan melaram balik. weather best 2-3 hari ni. matahari memancar2. lovely weather :)


skrg da boley bergaya dengan dress2 yg dah berbulan bulan jd pekasam dalam almari. yeayy2 happy x terkata.

mamadangkan skrg spring im thingking of nak travel to amsterdam. kenapa amsterdam. amsterdam sbb nak tgk

.
.
.
.
.
.
....
...
..
.



nak sgt sgt pegi amsterdam. dr spring last year lg bercita2 nak g amsterdam tp still xtercapai lg. 

hopefully berjodoh la i ngan amsterdam spring nnt.

tp ape pun cant wait for next week trip. hoyeeeeaaa..next week i nak g somewhere..if xde halangan-halangan. mls nk ckp lg nak g mn takut nnt jd mcm last december..plan punye plan lastly xjd pegi sbb ade halangan. biasa la kan..kita hanya merancang..allah yg tentukan smenye. 

doakan sme nye bejalan dgn lancar :)



- welcome to the club baby -

latest addition in my my my my....collection 


.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

:) :) :)




senyum sampai ketelinga..ngeh3

disuatu pagi yang hening tbe2 i email seseorang berbunyi begini

"seseorang..nak bag sekian sekian tu"
- bagi link -

pendek je email tp sgt bermakna..muhahaha

xlama kemudian sesorang tu pun reply mcm nak bagi green light. eah biar batul si seseorang ni...pucuk dicita ulam mendatang..rezeki jgn ditolak..kekeke

seseorang tu tanye..yg mn 1 yg u nak ni. nak handbag ke nak iPad2 ke nak lappy. waahh..murah hati nye seseorang tu. siap nak belanja iPad2 idaman i..haha.

tp seseorang tu ckp lg..can choose 1 only.

ms tu i mcm xpecaya betul ke seseorang ni. ke die main2 je. tp dlm hati mmg da tersangat excited..haha

so i pun mcm biasa la...layan kan je. i ckp lappy mmg la i xnak. xnk sbb i mmg xde niat pun nak lappy baru. kalau boley nak guna je lappy hijau yg ade skrg ni smpai kehujung nyawa die. lappy, please behave okey. sila bertahan utk 2-3 tahun lg. kalau nak bertahan smpai 4-5 tahun lg pun i sanggup guna. i bukan buat ape sgt pun dengan lappy ni.

then tinggal 2. ipad 2 or handbag. masa tu mmg tbe2 angin gila handbag i da smpai. tp ms tu jugak i kena tahan nafsu sbb b4 this da becita2 stahun nak kena bertahan dr beli handbag baru sbb last year je da hangkut 5 handbag + 1 lappy bag. harus la setahun kena berpuasa lepas tu kan. 


tp as a perempuan normal..bila tgk bag tu terus xdpt nak kawal nafsu. perempuan ade 99nafsu ye kawan2..ekekeke

okey2..smbung balik cter.

lepas duk pungpang pungpang beremail2 ngan si seseorang tu..lastly die kata pegi la beli handbag tu as a birthday present in advance. 

bday present in advance?? wahlaa...advance nye bday present. kalau kata ni hadiah ke-2 untuk birthday tahun lepas xpe jugak..ekekeke

then i ckp xnak la kalau birthday present in adv. eahh..ni bukan demand. ni untuk mengelak kejadian2 xdiingini berlaku. da serik dapat hadiah bday in adv. dulu penah dpt hp br dr abg2 as birthday present in adv..then xsempat lg birthday which is a few day before hp tu dah jadi arwah masuk lubang jamban. lepas2 tu mmg da serik n xnk lg birthday present in advance.

disebabkan alasan yang sgt kukuh tu. xjd la handbag tu menjadi birthday present in advance.

tp present sempana benda lain..kekeke

memandangkan bulan ni masih lg march..makanye ini la yg menjadi habuan untuk 1st anniversary..muahahahha

hohehohehe...tq seseorang!





ribbon yg menjadi idaman i sejak akhir tahun lepas..keh3..


ini la baby baru i..



suka dapat baby baru.

cita2 nak own 1 of anya hindmarch collection next year...xsangka plak tahun ni dah berjodoh dengan die.

inilah yg dinamakan jodoh..kahkahkahkah

sekian terima kasih :p


- Heavenly Chocolate's Part 5 -

fuhhhh...finally siap jugak entry ni. cerita ni sepatutnye i publish semalam tp ntah mcm mana ntah tbe2 i tetido masa buat entry ni. so ari ni sambung lagi..

ini part terakhir cerita pasal brussels. sbb ni part terkahir pasal brussels...makanye i hidangkan berpuluh2 gambar utk ditempek disini..ngahahaa

selamat membaca dengan gigih...hehehe

seperti yg org2 lain cakap..brussels adalah sgt membosankan. yess..brussels mmg bosan sbb ms i pegi tu pun i rs mcm xde ape sgt pun tempat yg boley nak pegi. stakat grand place, mini europe yg tutup tu then patung budak kecik lelaki kencing berdiri tu and atomium. itu aje yg i taw.

tp bosan2 brussels..ade benda yg i rasa brussels ni best jugak

nak taw ape yg best???

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

tadaaaaaaa


chocolate

i suka brussels sbb chocolate

tgk je la chocolate kat bawah ni



very exclusive okey



i suka tgk mcm ne diorg display segala chocolate yg ade. mmg heavenly chocolate betul brussels ni.



so on that nite kitorg jalan mengikut gerak kaki tanpa map sepanjang jalan nak balik ke apartment sambil cuci mata tgk chocolate n sambil test chocolate2 kat setiap kedai secara percuma. nk amek feel berchocolate2..kena la rasa sample bnyk2 dulu..kekeke. ms ni x beli pun lagi sbb telampau bnyk sgt chocolate sampai xtaw nak beli kat kedai mn.



most of chocolate ni diorg jual ikut berat. dari yang murah sampai yg kemahal..semua nye ade. boley pilih nak yg murah ke nak yang mahal then pilih chocolate mana yang kita nak then pilih nak packaging yg biasa ke luar biasa. kalau nak yg luar biasa harga pun luar biasa la ye.

tgk2...cantek kan diorg display chocolate. display chocolate macam display designer handbags :p



disebabkan kitorg xtaw lagi kitorg nak beli chocolate yg mana satu..so malam tu kitorg x start memborong pun lagi. esok masih ade kan

ni plak kat ade satu jalan tu penuh dengan kedai jual seafood


kat cnie kena bejaga-jaga sikit. setiap restaurant mesti ade sorang yg akan tunggu kat luar. bila org lalu je dia mcm akan paksa2 kita masuk kedai die makan. mmg la kita kata xnak xnak tp diorg nak jugak2 becakap ngan kita n kalau boley nk jugak kita masuk kedai die. dah xingat nama jalan ni. actually bukan x ingat. mmg xtaw. kitorg smpai kesini pun sbb jalan ikut gerak kaki je.



nampak mcm classss je restaurant die dlm gmbar ni kan



mula2 mmg kitorg xnak masuk makan kat cnie

tp setelah beberapa lama kitorg bejalan ikut gerak kaki tu kitorg patah balik kesini atas beberapa sbb. 

sbb pertama: nak taw best sgt ke x makan kat cnie 
sbb kedua: nak taw hebat sgt ke mkn kat cnie
sbb ketiga: sbb die mcm nk kena jugak2 try mkn kat cnie da alang2 smpai ke brussels

disebabkan bnyk je kan restaurant yg lebey kurang sm kat sepanjang jalan ni n kitorg xtaw nak cuba kat yg mn 1..so kitorg pegi kat kedai yg pekeja die beria ria suruh kitorg masuk walaupun kitorg x nak mkn ms kitorg 1st lalu kat cnie tu. ms 2nd time lalu die still paksa2 kitorg masuk restaurant die.

masuklah kitorg ke restaurant tu



ni saje nk amek gmabr meja sblh kitorg duduk

ohhh..btw..disebabkan ini adalah tempoh percubaan...makanye kitorg decide amek 1 je three course dinner set untuk kitorg bertiga cuba. masa kitorg nak order tu waiter die mcm pelik n xpuas hati je bila kitorg order 1 full course untuk 3 org makan..wakakaka. tp mmg pelik pun sbb xtaw la penah dibuat org ke x. tp ape kitorg kisah kat situ xde sape kenal kitorg..hahaha. kalau kat malaysia mmg x buat la kan :p

die ade 2 option untuk 3 course dinner set die. satu harga 18euro n lg satu x ingat. xhingin nak membazir 18euro untuk sesuatu yg belum tentu sedap lg kn. so kitorg amek 1 set je n xkisah la ape die nak kata. tp muka waiter die mmg bengkek je la. menyesal agaknye td org kat luar tu paksa2 kitorg masuk. mmg x menguntung kan langsung..hahaha

ok..ni mmg poyos sgt kan



bajet candle lite dinner bagai kan...hahaha

sya xdpt nak belakon poyo2 mcm kitorg 2 memandangkan cinta hati die tertnggal di malaysia..hehe



bread & butter yg kiotrg layan sambil gelak2 sbb memikirkan xpenah buat keje mcm ni :p



prawn with garlic



starter yg terdiri dari 3 ekor udang kecik2 dimana setiap ekor seorg..kekeke. rasa die ok la..not bad..sedap jugak. 

ms kitorg try2 makan ni tbe2 kitorg rasa mcm dalam rancangan jalan2 crk makan kat tv3 malaysia tu. tp jln2 crk makan kat malaysia tu sekali die try penuh satu meja :p

main course



dessert



waffle with cream. ni la 1st waffle yg menjadi habuan kitorg kat sana

kesimpulan yg kitorg dpt lepas mencubakan diri kat cnie..kesimpulan die esok boley datang lunch kat cnie lg sbb rs mcm worth

oh lupa plak. ade kejadian yg buatkan kitorg terkejut beruk kat cnie. kejadian yg buat kitorg tekejut beruk adalah kejadian apabila bill diserahkan kat kitorg. bile tgk je bill mmg terkejut la kitorg sbb tbe2 kena bayar yg melampau. kitorg bajet da kena tipu ms tu. then duduk jap study bill tu pk ni tipu ke ape. panggil balik waiter tu then tanye2. rupanye die bagi salah bill. fuhhh lega. ingat mmg nak kena byr 50euro td. kalau kena bnyk tu mmg melampau. xtaw la ms tu die mmg terslah bg bill or die mmg saje bg bill mcm tu so that kalau customer main byr je maka untunglah diorg.

then lepas makan pulang lah kitorg malam tu ke apartment selepas penat berjalan ikut gerak kaki

next day

misi menjejak chocolate and waffle secara besar besaran pun bermula..yeay!!

mmg dr awal2 da berangan breakfast on that day adalah waffle :)

turun je apartment kitorg tu mmg besepah2 kedai chocolate n waffle.

mcm semalam...still xdapat lg nak decide nak beli chocolate kat mn






bila masuk kedai yg ni kitorg beli 3 pieces of choc. sorang try 1 sbb die xbg sample.





mmg seronok tgk chocolate besusun mcm ni


ni kedai lain plak


leonidas

kat kedai ni kalau ramai org siap kena amek tiket n tunggu giliran mcm kat post office lg..


bila masuk kedai ni br i teringat yg kat tripadvisor ramai org recommend beli chocolate kat cnie sbb rasa die sedap n harga die x melampau.


mcm2 jenis chocolate ade, dark chocolate, milf chocolate, white chocolate n lain2 lagi. bentuk pun chocolate pun mcm2 smpai buat kite geram je tgk chocolate tu


pilih jgn x pilih


yg penting...non alcohol chocolate pls :)

kat kedai ni price die reasonable


dalam €2.50 camtu per 100g. 100 g boley la dapat dlm 5-6 bijik chocolate. depends on berat each chocolate tu.

pilih chocolate pun pening hokeyyy


mula2 beli sekotak yg boley letak dlm 200g cmtu. tu beli tuk diri sendiri. then tbe2 pk eah nak beli tuk die ni la. then pk nak beli tuk die ni lagi. pastu tambah lg beli. pastu dah byr tbe2 pk tuk ibu n mama suhail plak. then tambah lg. pastu pk utk org lain pulak. haaaa..amek ko. lagi lama kat situ makanye lg tinggi la possibility pembelian chocolate bertambah sbb kita akan pk nak beli untuk org tu n org ni


nasib baik la org x ramai ms ni. boley la diorang layan over2 sket.






ini la kesudahannye..

sebahagian yg dirembat..


muka bahagia selepas dpt memborong chocolate secara rakus. dalam gambar mmg xnmpk rakus. tp kalau tgk betul2 mmg rakus la. kat leonidas ni la paling bnyk kitorg 3 borong chocolate



then pegi balik kedai yg kitorg beli chocolate 3 ketul td..



borong lagi chocolate kat cnie. nmpk x bekas gold kat atas ni. kalau kite beli chocolate 200g tu die akan letak dlm bekas2 mcm kat atas tu. then diorg akan wrap2 cantek2 n letak ribbon.









hasil rembatan lagi..



then masuk kedai selang sebelah dua lg..



kat kedai ni die ade jual lollipop yg super sedap



mcm2 perasa lollipop yg super sedap ade. ms ni i x terpikir pun nak beli bnyk2. just beli 2 batang bawak balik sbb x expect lollipop ni super sedap. bila da balik dublin n try br taw die super sedap. lollipop die mmg lemak berkrim. menyesal x beli bnyk2.

pastu ade jual nougat.



nougat die pun ade rasa mcm2.



i try nougat orange. beli 1 je. mmg suka beli sikit2 je kan. bukan kedekut tp nak rs je dulu. kalau sedap baru beli. sambil jalan sambil try. nougat orange die xsedap. so mmg i x masuk kedai ni untuk 2nd times. 

then depan kedai ni ade kedai souvenir plak.



misi mencarik souvenir plak. 

sya n si bf yg gigih crk fridge magnet. i xsgt sbb xminat nk beli souvenir ke ape. suka beli choc je..muahahaa.



pilih jgn xpilih. dinasihatkn kalau datang cnie korang survey2 la dulu sebelum beli. harga die mmg most of kedai sm je tp design die yg lain. ade kedai mcm x cantek je n xbnyk choice..so klu mcm tu jgn la beli kat situ. nnt bile pegi kedai lain menyesal plak. 


btw i rs mcm xbnyk je sgt kedai souvenir kat brussels. xbersepah mcm kat london. xtaw la sm ada i yg xjumpe or mmg xbnyk or sme kedai2 souvenir mmg da xnmpk sbb da de tenggelam bila kedai chocolate n waffle lg bnyk





i bersyoq sendiri while diorg membeli belah souvenir..kekkee





fridge magnet lg..





fridge magnet je la diorg beli. 



tshirt xpayah la beli. mmg sgt xberbaloi. mmg mahal yg hamat. satu tshirt dlm €20 - €25  camtu. pastu da la xlawa. xde quality plak tu. baik beli chocolate berkilo kilo. lg puas hati..muahahhaa

lepas tu masuk kedai sebelah plak. 



kedai sebelah jual cookies n bread n jams. 



harum semerbak je bau die hokeyyy. mmg syurga makanan jugak brussels ni. tp syurga makan brussels beza bnyk dengan syurga makanan malaysia. kalau malaysia kaya dengan makanan yg sedap2 mcm pelbagai jenis nasik2 n kuih muih..kat brussels ni die kearah kaya dengan chocolate, waffle n cookies yg mcm2 jenis n bersepah2 merata2..

then masuk kedai sebelah lagi.


kedai sebelah jual lace pulak. bile masuk kedai ni teringat pulak yg brussels jugak famous dengan lace diorg. teringat sbb dulu masa abg i nak kawen die g brussels borong lace sbb untuk hiasan meja makan pengantin die pkai lace. 

gigih sya n si bf dengar org tu citer pasal lace tu.



 i gigih snap2 gambar je..hahaha



ni org tu tunjuk 100% hand made punye



mmg cantek hokey...



da macam makcik2 da kitorg ni pegi shoping lace pulak



si bf pun turut sama memborong..kekekeke


bf beli souvenir tuk mama n kakak ipar die





bila tgk bf beli kat mama die. i pun beli la kat ibu.



pilih punye pilih smpai berkerut2 la muka bf sbb xtaw nak pilih yg mn 1..haha



tak tak...tipu. muka bf berkerut2 sbb bag berat. yela..kena bawak barang gf die skali..mn x berat. gf taw jalan lenggang kangkung je...ngeh3..


amacam..cantek x payung ni.



payung pun berlace2 hokey...


lawa kalau buat payung masa kawen :)



i mmg da bekenan habes kat payung ni. mmg da pk nak hnagkut bawak balik tp nnt da bawak balik takut ade org condemn ckp buat ape bawak balik payung ni. membazir je. 



tp kan bila balik rumah tunjuk kat ibu cantek x payung ni. ibu ckp cantek n ibu tanye kenapa x beli. huwaaaaa..nak menangis rsnye sbb menyesal x beli. ingat ade org nak ckp membazir ke ape beli benda x patut beli. rupanya tidak.  mmg menyesal yg hamat la x beli. smpai sekarang ibu still tanye xde ke nak pegi brussels lg. kalau pegi beli la payung tu. ceyhhh..ibu pun bekenan rupanya kat payung tu.

ade sape2 nak g brussels x?? nak kirim plsss. i mmg xla nak pegi utk 2nd time. baik la i pegi tempat2 lain dr nak pegi 2nd time brussels tu. bnyk lg tempat lain yg i x explore lg.

ape i buat ni???



ms kat counter ade clip lace butterfly..



dan2 tu jugak terus i test..keke. kalau da test tu trus la hangkut bawak balik. hangkut berbayar hokey..bukan free



yeayy2..ade sepasang butterfly hinggap kat kepala.. :)



hasil rembatan lace kitorg. mmg makcik2 sungguh..ahahaha



soldes tu sales



then lepas beli lace br la kitorg menuju ke kedai ni untuk breakfast kitorg yg betul2. sblm tu kitorg breakfast main2 je makan choc sikit kat sana sikit kat sini..keke. 



kedai ni bukak lambat. tu yg lambat sket kitorg breakfast. staff kat kedai 1st yg kitorg beli 3 ketul choc yg recommend kitorg mkn waffle kat cnie. actually sme kedai waffle pun sedap n mengancam je waffle die tp sbb yg ni org recommend..yg ni la kite test dulu. 



mmg mengancam lg terancam la tegk waffle die..



rasa nak semua je kalau boley. tp utk lebih menikmati ape yg ade..kitorg x beli semua. kitorg test satu je dulu. 



kitorg ade strategi makan waffle ms kat sn dulu. ceihhh..makan waffle pun nak berstrategi strategi bagai kan. 



strategi harus ade. kalau x nnt belum pape lg dah tewas. so strategi kitorg..kat setiap kedai waffle kitorg akan beli 1 je waffle. beli 1 share makan 3 org. buat mcm tu sbb kitorg kalau boley nak rasa waffle kat bnyk2 kedai. kalau makan sorg satu mmg menjelang petang muntah waffle la kitorg nnt. mn nak larat makan bnyk2 sekali harung.



waffle Elizabeth ni mmg sedap okeyyy...

xpecaya tgk ni...



nak waffle ni lagi plssss. apsal lah brussel tu jauh smpai kena terbang *sigh*



beli waffle makan ms tgh panas2 tepi jalan dengan weather yg dalam kategori sejuk mmg la nikmat...



xpercaya terai la buat..hehe



ini la diantara benda2 yg buat i enjoy sgt ms kat brussels. enjoy every moment yg ade yg i rs x dpt kat tempat lain.  



then lepas da selesai misi Elizabeth..kitorg trus la jalan lg untuk menjejak patung budak lelaki kencing berdiri tu... 



ms ni hujan. nasib la hujan je..xsnow. kalau snow x balik kitorg n stranded la kat brussels. mintak dijauhkan la bile pegi holiday n lastly stranded. mmg terrible la kalau jd cmtu.



ini la die Manneken Pis



kisah disebalik Manneken Pis ni xde la i nak amek kisah sgt..kekeke





oh ye...iklan jap. sling bag colouful tu adelah collection terbaru i pada masa tu. beli kat malaysia n suruh parents dtg bawak dublin. gigih nak ade coach. dublin xde coach..hohoho. skrg tu dah bukan collection terbaru...da agak lasam da pun sbb pkai hari2. skrg ade lg terbaru.. nnt la i update sbb die special sket :)

okey..iklan da abes.

close up sket patung budak kencing tu



kedai chocolate lg. 



lawa kan packaging chocolate ni



kalau lelaki2 beli kat gf/kawan perempuan/kakak/adik die choc n letak dlm bekas mcm ni mesti perempuan2 tersebut akan suka. 



ni kedai waffle lg



yg ni i tapaw waffle kosong 10 bijik tuk bawak balik dublin..

pastu masuk kedai sebelah die plak..



makan waffle lg



kali ni waffle n ice cream plak. itu la waffle kitorg yg terakhir kitorg beli. xbnyk pun kan kitorg mkn. bnyk mn sgt la waffle yg boley masuk dlm perut dlm ms sehari. xde maknenye boley masuk bnyk2.

lepas da bnyk membeli chocolate n mencuba waffle..misi lunch pulak sebelum pegi airport utk balik ke pangkal jalan

lunch kitorg pegi balik kat tempat mlm sebelum tu



tp ms ni kitorg x masuk kedai yg malam b4 that kitorg masuk. kitorg pegi kedai depan die. xmasuk kedai tu sbb smlm die buat muka xnak layan kitorg sgt ms kitorg order 1 set je. die pun ms kitorg lalu xde nak panggil2 kitorg masuk. mesti die ingat ahhh buat rugi je panggil budak2 ni masuk..xmenguntung kan langsung...ekeke.



kali ni kitorg order sorang 1 set la. ini betul2 nk mkn...bukan cuba2 mcm malam sebelum tu..



bf..balik malaysia nnt nak candle lite dinner pls :p



ini la yg menjadi habuan lunch kitorg that day

















yg lunch kitorg mkn ni xsesedap yg mlm sblm tu kitorg makan. kalau kita makan order bnyk2 mmg selalu jd xsedap taw. mushkil betul i. sbb tu i suka makan order x bnyk. kalau x bnyk selalu je sedap ape yg i makan.

bila smpai part desert..waffle yg die hidang mmg dah xboley nak masuk perut.



tgk la muka bf..nak pandang waffle pun da x larat..haha



i plak mmg pangkah terus waffle ni...ngeh3



ni la yg jd ngan waffle kitorg...



membazir kan. tp nak buat cmne...mmg da x boley nak masuk perut. kalau telan jugak ade yg terkeluar balik pulak kang...

lepas lunch its time to say gudbye kat chocolate2 waffle2 kat brussels..

airport



packing time. bnyk sgt membeli belah kat brussels..so kena la adjust2 bag sbb kitorg just ade hand luggage. xde check in bag ke ape



semua hasil membeli belah selamat kitorg bawak balik dublin. n most of them selamat sampai malaysia da pun n bagi pada org2 yg bertuah..hehe



gudbye brussels

i akan kembali lagi utk misi chocolate, waffle n payung jika ade kesempatan :)