- The 10 Most Romantic Cities for Honeymoon -

Salam semua ^_^

i taw...tengok title entry mesti ramai je click nak baca this entry. Hot topic untuk b2b kn honeymoon ni..hehe.

ok..ni source from The Knot

10 Most Romantic Cities for Honeymoon

1. Paris


Paris romantic city ke? bnyk source ckp paris romantic city. for me..dulu ms 1st time i g...kecik lg..umur baru 16..masih bawah umur..xrasa pun paris tu romantic city. tambah2 lg masa tu winter..sejuk yg amat..so xdpt nak feeling2 eiffel im in love with you

tapi baru ni..april lepas..i pegi lg sekali menjejak kota paris. seriously..paris adalah sgt best. kalau tanye i..i nak pegi lg sekali x..i will say yes...tapi tunggu dah kawen nnt. nak pegi ngan tersayang...muahaha

xdpt nak cerita best die mcm ne..pegi dulu baru taw. i rasa cuaca pun main peranan. so kalau nak g...pegi la musim2 bunga ke sbb xsejuk sgt n xpanas sgt. so-so.




fun okey lepak2 sambil tengok orang dengan pelbagai ragam..


dari siang..sampai ke malam..xbosan duduk kat cnie sambil minum2 coffee...


nak tulis panjang2 pun mls..bley rujuk entry lm2 kalau rajin :)

2. Venice


Yes, venice pun bagi i romantic city. Been there beberapa tahun lepas. walaupun pegi dengan ibu ayah n adik..dpt rasa aura romantic tu ade bile tgh naik gondola..haha.


lepas tu bagi burung makan dekat Piazza San Marco. Burung semua jinak2..siap naik atas bahu la bagai. ni gambar korek2 dr fb je. yg lain2 ade dlm hard drive..hard drive masih menghilangkn diri..


berlatarbelakang kn gondola2. abaikan posing i yg ntah pape :p


sila bayangkan anda dan pasangan je didalam gondola tu..ohh romanticnye *over*

nak lagi romantic sila amek gondola beserta dengan pemain music sekali. sepanjang trip die akan buat anda2 berasa diawangan nnt *double over*


3. Rome + Florence


rome boleh la tahan tempat die. xde ingatan sangat nak gambarkan mcm ne tempat die tp yg pasti best jugak kalau explore betul2. i pegi dulu xsempat nak menghayati tempat ni dengan betul.






satu2 nye gambar dekat florence.


florence ms pegi keje hujan je...dah la sejuk. malas nk explore betul2..just naik bus hop on hop off. sudahnye xde gambar. skrg rasa nak pegi lg. tapi tunggu kaya n bnyk duit dulu...boley shopping handbag bnyk2 nnt *berangan*

4. New York City



gambar hasil dari google image. xpernah pegi lg. romantic ke new york? tapi rs mcm best je bile tengok new york dlm movie.

nak berangan la...pegi honeymoon new york sempena anniversary ke 25 (Silver) nnt. masa tu umur 50 tahun. loan asb dah abes byr masa tu. boleh la nk honeymoon jauh sket :)

5. Honolulu, Hawaii



cantek...tapi rasanye xde dlm list nak pegi sbb nnt mesti bnyk ikan paus yg sexy2 and naked terdampar kat sini. xckp tempat lain xde yg mcm tu..tapi kat sini mcm lg bnyk kot. cacat pemandangan suhail nnt...hahaha

6. Barcelona


bagi i...not so romantic city


tp boleh la nak jalan2 amek gambar mcm ni dengan husband korang..hahaha


kalau dah agak berumur....mcm ni pun boleh. romantic ape pakcik tu pimpin isteri die. xsemestinye dah tua kena duk umah je. bile dah pencen nnt pun masih boley g jln2 cmni :)


beach from the sky. ni masa naik cable car nk turun ke barceloneta beach from montjuic hill


lepak2 tepi pantai best...pasir die halus yg amat...


7. San Francisco




baru berangan nnt kalau dpt pegi new york boleh la pegi san francisco sm. sekali google tgk tgk 2905mile dr new york ke san francisco...gler jauh. cancel lah. melepas nak naik tram kat atas ni. comel lah tram ni..

8. Vienna


i pernah la berangan nk pegi vienna tapi i sendiri xtaw nape i nak pegi cnie. antara vienna n new york...new york lg menjadi pilihan hati...muahahhaa

9. London

satu2-satunye tempt yg dalam list ni yg penah dpt g ngan suhail :)


romantic x kami *geli*

muahahahaaha


sorry la kalau korang dah boring tgk gamba2 ni sbb i dah bnyk kali upload gmba yg sm. xboleh nak stop dr recycle gmbar yg sm sbb i sgt2 suka sme gambar yg ade.


walaupun dah pernah pegi cnie bnyk kali dengan org lain n sekali ngan suhail...i trus akan tetap menyimpan angan2 nak pegi lg ms boxing day 10 thn akan dtg..


dah ckp kat suhail..anniversary ke 10 pegi london sekali lagi. kenapa ke 10 sbb lama sket dapat kumpul duit untuk shopping ms boxing day..hehe


10. Prague



xde dalam list nak pegi. kalau ade duit terlebey2 boleh la nak pegi :)

.
.
.
.
.
.

out of all tempat2 kat atas ni...

destinasi honeymoon yg ke-2 berangan nak ziarah ke sini..


insyaallah

eahh..ade ke org g honeymoon buat umrah. ok lahh..klu xhoneymoon..ziarah la kan..

Official honeymoon xtahu lg nak pegi mn. xpernah discuss secara serious pun walaupun bayang2 pegi mn tu da nampak.

okeyy..cukup dah berangan2. berangan x salah kan. disamping berangan..at least i letak target mn nak pegi n tahun bile nak pegi. kalau ade rezeki nnt sampai la :)


- Entry penutup 2011 -

Salam ^_^

Pejam celik pejam celik..sekejap je dah penghujung 2011.

Gudbye 2011 and Hello 2012

2011 xde buat azam pape..2012 pun malas nak buat azam. jgn tiru mcm i...xde wawasan :p

2012..please be good to me okeeeyyy :)


- Hantaran Hunting Part 1 -

Salam Everyone ^_^

Semalam baru i taw membeli belah secara solo itu xselalunye indah. Dulu2 bile i g shopping..i suka jalan sorg2. i xsuka org lain ikut.

tapi smlm amat lah berbeza..i jadi stress bile pegi sorg2.

stress okey...bile kite nak beli something tu pastu xdpt nak buat pilihan mn satu...lepas tu xde sape ley tlg kite ckp itu ini. terpaksa la tanye org xkenal kiri dan kanan..buat muka tebal je..

benda kedua buat i stress smlm bile xde assistant untuk tlg i pegangkan barang. taw je la masa sale kalau nmpk je ape yg bekenan..terus kena pegang dulu. kalau baru nk pk2 n xpegang...alamatnye mmg xdpt la.

benda ketiga buat i stress smlm bile nak kena angkut barang2 sme nye dengan menggunakan 2 tangan dan 2 kaki. bayangkan bawak 4-5 paper bag yg berat2 n jalan kaki sejauh 1.3km. mmg pengsan i mlm td bile smpai rumah. siap bangun pagi ni sakit2 badan n tangan mcm baru lepas bersukan.

ohh..ade lg yg buat i stress smlm. handphone buat hal smlm. tgh2 nk whatsapp suhail nk tunjuk kasut yg i nak bli untuk hantaran die tu..time2 tu jugak la handphone hang n xley nak on. smpai kesudah xley nak on smpai la ke rumah. xboleh nak contact sape2 pun.

banyak betul yg i stress smlm.

so..encik suhail...lepas ni kena bg i reward k sbb dah berpenat lelah g crk barang hantaran kite..hahaha. kalau xnk bagi lebey2 pun xpe..iPhone 4s dah cukup syg :p

hasil boxing day smlm :-

For Him
Kasut for hantaran
Kasut untuk pakai masa akad nikah/reception
Perfume Set

For Her
Handbag + Purse
Perfume Set

Banyak lagi yg xbeli lg ni tapi da pokai..cmne tu..hahaha.

Next hantaran hunting trip..aim nak beli;
Kemeja + Tie + Cufflink
Belt and Wallet
Kasut for her (hantaran)
Kasut for her (pakai nikah)

Sme kat atas ni mmg wajib nak kena settle kan before balik bulan 8.

lepas tu nnt tinggal jam and sunglasses je.

Jam oh jam..xtaw nak beli jam ape. korang ade suggestion x jam ape n yg cmne yg cantek. untuk suhail mmg die dah aim dari tahun lps nak jam idaman die tu..so dah taw la nnt nk crk ape. mcm i...i xde hala tuju nak jam yg mcm mn.


- Hantaran List -

Salam ^_^ 

Besok Boxing Day yg i dah berbulan counting on it. I sanggup x shopping sejak bulan 8 semata2 nak menabung untuk shopping masa sale on boxing day..ngeh3. Sabar sabar sabar...esok tu xlm dah.. 

Target untuk sale kali ni adalah untuk barang2 hantaran. Itu yang penting sekali. Barang2 sampingan kalau ade fund lebih baru boleh beli. Untuk hantaran nanti i dengan suhail plan untuk buat 9 dulang vs 7 dulang. lepas tu lepas bincang2 ngan ibu n suhail..nnt buat 11 dulang vs 9 dulang sebab kitorg x bertunang.. so bagi lebih sikit masa kahwin. 

For Her 
1. Sirih Junjung 
2. Mas Kahwin + Cincin / Gelang 
3. Duit Hantaran (sijil simpanan premium kot..huehue)
4. Handbag + Purse 
5. Kasut 
6. Jam + Sunglasses 
7. Perfume / Toiletries 
8. Food 
9. Food

For Him 
1. Sirih Junjung 
2. Cincin 
3. Wallet and Belt 
4. Kasut 
5. Jam + Sunglasses 
6. Set baju keje
7. Perfume + wash bag
8. ???
9. Food 
10. Food
11. Food

For him ade 1 dulang lg. akan dipikirkan nanti. 

Ni hasil perbincangan pagi tadi. Dah bnyk kali bincang tapi selalu je lupa ape yg dah bincang tu sebab xtulis kat mn2. lps ni bile lupa lg xpe..bukak je balik entry ni..sumber rujukan untuk diri sendiri..hikks

At first..dulu dah discuss..certain barang i akan beli kat sini for me and for suhail jugak. The rest yang xbeli kat cnie nnt kitorg akan shopping sama2 bile i da balik msia bulan 8. tapi perbincangan yg latest mcm ade perubahan sket, maybe i akan beli barang i je dulu. barang suhail depends on keadaan. takut beli2 nnt xkena ngan taste die...xpasal2 je nnt. i ni dah la bad taste..taste org2 tua aje..hoho

Tunggu and lihat ape yg i akan sempat nak grab on esk. tengok2 mission failed. i ni bukan boleh percaya sgt..haha


- Photobooth -

Salam Everyone ^_^

Selamat berhujung minggu...

Sape nanti ade plan nak ade photobooth corner..

kalau ade..

Jom intai2 photobooth org lain...amek inspiration lah katakan :)


Photobooth theme ape pun xtahu la nih. siap ade boat bagai :p

tapi cool jugak kan


yg ni mmg selalu nampak org buat camni..





yg bawah2 semua ni made in malaysia punye photo booth..

suka sangat dengan bunga n ashraf nye photo booth. Photobooth merangkap deco sekali.


yang ni lak mahligai creative punye photobooth


i heart this one. dah macam pelamin pun ade. kalau sape2 xnak bersanding n pelamin..buat photobooth pun jadi la..boleh amek2 gambar kat cnie. 


Photo booth by MC ni harga die start RM1.5k

Agak2 kalau DIY boleh jadi mcm kat atas ni x :p

This one xsilap i by Ren-da Bellezza.. (kalau silap sorry)


This one pun nice...

ni by MC lagi...


ni photobooth maria elena ms e-day die..Ren-da Bellezza jugak kot..


.
.
.
.
.
.

i plan nnt nk diy je photobooth i. nak suruh MC buat mmg xberbaloi la kan nak spend bnyk2. so baeklah i diy je nnt. at least barang2 deco kat photo booth tu nnt akan jadi hak mutlak i :)

basically ni la roughly ape yg i nk buat nnt. 


nak kena ade frame macam ni. frame kat atas ni boleh kot nak upah mn2 tukang kayu indon yg berada dikawasan kejiranan. diorg kan pakar dalam bab tukang menukang ni..

dari segi size plak yg kat atas ni bg i too small..kalau amek gambar beramai2 nnt xmuat pulak kn. i ade perasan few ex-b2b yg buat photobooth size yg xbesar sgt..bile datang satu geng amek gamba dah mcm xmuat n gambar jd x bape lawa sgt. so kalau boleh nnt i nak buat frame die biar besar sikit. maybe 2m x 2m ke *over nak besar2..haha*

wall paper untuk cover frame photobooth i dah ade. 

semalam kebetulan ms cuci2 mata saje la masuk laura ashley sebab tgh sale. pastu belek punye belek tengok semua wallpaper half price. mula2 xde la plan nak beli pun sebab lepas half price pun still mahal lagi..dlm 25 per roll camtu. sekali ade satu section tu tengok €7.50 per roll. erkk..apsal murah semacam je kan. so i tanye la. diorg ckp tu roll yg ade minor defect. sebab tu murah. dengan hati yg gembira i pun ape lg...terus belek2 pilih design n ukur bape roll yg i perlukan untuk photobooth idaman i. 

wedding i xde tema lg...so i main belasah je pilih ikut sedap mata memandang


4 roll i angkut bawak balik.

satu roll 10m x 0.5m.

beli 4 roll tu mmg lebih dari cukup. kalau ikut kan i nak buat 2m x 2m tu...8 meter pun dah cukup. eah...tbe2 baru perasan yg 1 roll pun dah cukup. apsal ntah td i pegi beli 4 roll.

before pegi cashier i dah kire..4 roll tu cost me €30. sekali pegi cashier die ckp €15 je. i ingat die silap..pegi kire 2 roll ke ape. i ckp la i amek 4 roll. pastu die ckp yg ni pun ade 50% off. rasa nak melompat masa tu sebab xpernah jumpe wallpaper yg semurah mcm tu. xkisah la minor defect ke ape. nnt bukan ade org nak dtg belek2 tgk photobooth i punye wall tu ade defect ke x design die..haha.

so after all..sgt puas hati dengan pembelian wall paper i. next..nak carik barang untuk deco lak. barang untuk deco pun nk hunting yg sale2 n murah2. nak carik frame gambar, vase n anything la yg sesuai for deco. lepas kawen benda2 tu boleh buat hias rumah sendiri nnt..

untuk props..xpk lg nak buat ape...ade idea nnt i update k..