- tengahari raya -

comel kan 2orang gadis ini...kedua duanye masih single. klu nak berkenalan sila isi borang sekarang...hahahaha..kidding
ditengahari raya ni kitorg berlima je ade umah. lepas da siap2 sme saje je la g depan umah..amek2 gmba...
comel je budak kecik dua orang ni...
now tengah tunggu abg izal balik keje. tunggu abg adi dtg cnie jugak. n tunggu kak lina dtg jugak. kak lina mlm ni baru dtg. n xlupa..i tgh tunggu yatt dtg jugak tp i hanya mimpi di siang hari..i taw yatt x mungkin smpai cnie malam ni..die sedang sibuk berperang..
ikha da balik umah die... ikha kena balik sbb die nak raya ngan yatt, putt n marina pulak. xsempat i nak bwk die jalan g blanchardstown kesayangan i. next time ok ikha..u kena dtg cnie lg.
yattt..i taw u sedang bersedih..jadi i da bekalkan rendang buatan i dan ikha untuk mengubat kesedihan u...


- rendang cik yan -

hip hip hoooreyyyy!!!
tengok...tengok...
ape ntah yg atas kuali siap tengah berasap asap lagi tu...
ok..fine..meh i nak cter sket..
mlm td i masak rendang daging..
yessss..rendang yang dalam kuali yg tengah berasap asap ni i yang masak bersama sama ngan kawan i..ikha. vangga okey....rendang daging sebanyak 3.5kg berjaya dibuat pada malam raya. gigih potong bawang, halia, lengkuas n bla bla bla..n then blend blend..n then masak masak..
pastu ini hasilnye...
okey...close up sket...
pkul 2 pagi..rendang pun siapppp. pandai da anak ibu ni buat rendang dendang perantau...


- aidiladha diperantauan -

salam aidiladha buat family tercinta, kawan2 tersayang, rakan2 blogger yg dikasihi serta seseorang itu juga.
klu makan rendang tu x yah la ingat kat i yg jauh ni sebab kitorg pun ade rendang jugak :)
malam ni kak aida n abg nak buat rendang...yummie...xsaba nak makan rendang. da lama x makan rendang bonda terchinta. sekarang ni mkn rendang abg n akak ipar tersayang je la yg boleh. jadi la kannn...asalkn namanye rendang
yeay..japg ikha nak datang umah....die nak raya sama-sama. yatt pun nak dtg tp x jadi sebab die ade revision class..xlm lg die da nak exam. sedih sgt sbb yatt xjadi dtg. xpe yatt..mlm esok u nak masak2 kn...nnt i dtg umah u pulak k.
ok..dah la..nak g basuh ayam. woowww..da pandai basuh ayam skrg ni...vangga vangga...bangga dengan diri sendiri...basuh 5 ekor ayam lg. sila tepuk tangan sekarang.. clap clap clap..
daaaa~


- nur kasih -

hoyyeeaaa hoyeaaaa...tetbe teringat ari ni ade nur kasih...so mlm ni kerja i adelah menonton nur kasih. kena berebut lappy ngan abg malam ni :p
sekarang ni masa untuk berblogging n berFB atau berYM terpaksa dikurangkan sebab i dengan baik hatinye bagi abg i guna lappy ni tiap2 malam(baru seminggu da i nak kecoh2 bg taw satu dunia..haha).

disebabkn masa i onlinekn diri i da kurang...so entry pun jadi berkurang..pegi blog rakan-rakan pun da kurang..eh2..xkurang lagi. i masih pegi blog rakan2...i cuma kurangkan comment je. i pun telah mengurangkan membalas comment2 yg ade kat blog i. masa i guna lappy skrg ni adalah terhad..so faham-faham je la.

oh ye...i ada sinopsis cter nur kasih. da lm tersimpan dlm lappy ni. sape nak sinopsis tu sila tinggalkn u ol nye email ok!



- da ok pulak -

hahahaha..baru merajuk sket da ley upload..hampes btul...nak kena merajuk dulu baru ley letak gmba rupenye...
okey..yg ni td saje2 test nak tgk ley upload ke x selepas semalam seharian failed..tp ni tbe2 berjaya pulak.
da alang2 tu saje nak merepek2 ape yg patut kat cnie
adikkk...jgn jeles taw kitorg makan2 besama adik beradik. awak g mkn ngan kak aisha n abg nd je ok!! jgn sedih2 taw! haha




- -

nape la i xley upload gmba...ni yg nak merajuk ngan blogspot ni!!
:(
:(
:(
:(


- bye kekasih hati!! -

i ade masalah. masalah i sgt besar. tolong..tolonggg...tolongggg. i rs x lengkap hidup ni tanpa die..... :((
dulu2..klu i nk die....i call je...xlm lps tu komfem die dtg. xpun klu i rajin sket i start enjin kete....trus g jumpe die. skrg....i da xdpt sme tu........ :((
ohhhh ape yg perlu i buat skrg ni..
mcd ku....
nape kat cnie u x halal...kenapa kenapa kenapa!!
rindunye kat spicy chic mcdeluxe i...
rindunye kat ayam goreng spicy i..
rindu nye kat big mac i..
rindunye kat quarter pounder i...
xpe2..xpe..klu u xnk halal jugak its fine. i pasrahhh. hujung minggu ni i akan crk pengganti.
bye!!


- i rindu die -

di malam yang hening ni....i rindukan seseorang. klu la die taw i rindu kat die...komfem die akan gelak guling-guling gelakkan i...
i rindu die...

akak rindu nak gaduh ngan awakkk la!!! cpt la datang cnie cik adik manissss. start hari ni sila kumpul duit utk bli tiket k!

c u next year on may! ceihhhh..berangan :p



- once upon a time -

budak comot mana yg sesat kat blog i ni. tgk skali comot...ble i tgk bnyk bnyk kali macam comel la plak... :p
ni i masa kecik2...i pun xsure ms ni i berapa bulan..
masa ni i manja gler hokeyyy...sorang je anak perempuan la katakan. i assume masa tu mesti ibu ayah i seronok gler dpt i sbb atas2 i sme hero2 belaka...


masa i baby2...i ni kuat nangis yg amat sgt. ibu i ckp mmg susah nak jg i masa baby. tp xpe...ble da besar senang jaga :) *ayat last ni i yg ckp..bukan ibu* perasan la kononnye..
ini plak i x sure jugak masa umur i bape..maybe setahun lebey or 2 tahun kot..

ini da besar sket....

yg sebelah i tu kembar i. skrg i nak perasan i ade kembar plak :p nama die ana. die duduk belakang umah i masa kecik2..ble da besar die pindah. masa kecik i rasa die je la kawan i. kitorg slalu main masak2 sm. i jadi mak..die jadi ayah. pastu letak kerusi mcm duduk dlm kete untuk bawak anak pegi holiday smbil2 tu bawak segala perkakasan memasak kitorg. pastu kitorg slalu jugak ukur sape lagi tinggi. masing2 nak menang yg diri sendiri lebih tinggi. lastly ble da besar ni i jadi juara..

ini i main masak2 jugak...tp main ngan kakak sedara.

masa i kecik2...i agaknye mmg suka main masak2 kot. tu yg ble da besar jadi malas nak masak. kecik2 da slalu sgt masak..

pastu yg bawah ni i ngan kakak sedara jugak...
ble da besar sket i dapat adik. cisss..i ingatkan i ni anak bongsu..tp lastly umo 4 thn dpt adik. nak buat camne. i redha i x jadi anak bongsu n anak tunggal perempuan.
look..i tetap sayang adik walaupun angan angan nak jadi anak bongsu x tercapai..
kecik kecik lagi i da ada talent jadi penggayut telefon yg tegar. ble da besar habis bil fone melambung tinggi. pastu parents i mengamuk sakan sebab bil telefon tinggi...
ini masa umur i 6 tahun.
mak i masukkan i ke taski abim. tu yg i jadi alim kejap...
sekian sahaja kenangan i yg x smpai 1% i cerita kat cnie. dari sejak i lahir smpai umur 6 tahun..ni je gmba yg ade dlm lappy i yg i sempat scan. yg lagi bnyk2 tu i malas nak scan.

- tamat -



- need ur opinion -

semalam..masa i jalan2 i tgk ade sales kat kedai perfume. rmai org dlm kedai tu so i pun menyibuk menyibuk la jugak nak penuhkan kedai tu. i nak tgk best sgt ke sale die smpai rmai org dalam tu..


belek punye belek..tengok punye tengok...ok la jugak..boleh tahan la. so i tgk perfume yg harga die less than 15euro. xley tgk yg mahal2..nak kena simpan duit utk beli boots idaman hati i..

ade few choice yg dlm budget i. escada ocean lounge ni salah satu yg cantik menarik tertarik. 12 euro for 30ml..ok la tu kan..



sape penah try perfume ni??? 4 me i sgt suka bau die sbb fruity fruity seket. tp ble i baca riview from some forum ckp bau die ble da lama2 jadi x best smpai nak termuntah. sape penah try...betul ke ape yg i baca tu? i need ur opinion...



- warming@blancardstown -

lepas da bersejuk sejuk beku beku...haruslah carik tempat nak panaskan badan balik. so kalau nak panaskan badan haruslah carik tempat indoor. klu kat malaysia lepas jln2 panas2 tu crk shopping complex tuk sejukkan badan kan..ni crk shopping clomplex tuk panaskan badan plak..terbalik code..
emp..memandangkan dublin ni kecik...so pusing2 tempat yg sm i pegi. tiap2 minggu pun cnie la i pegi. xde lg minggu yg i xpegi cnie. mesti ade pegi punye. lepas ni boleh hafal kedai mn yg da start sale n kedai mn yg akan start sale. hafal bley..beli tidakkk
ni cik aida n hubby. sme gmba2 yg ade ni hubby cikaida la yg amek. tq abg adi!!

ni plak kak aida n hubby nye abg yazed..

ini plak i dan pasangan i....

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.


hehhhh...mane ade la...sejak ble lak i da ade pasangan. jgn berangan izyan!!

ini kedai murah2...ala-ala kedai rm2 kat malaysia tu...

testing testing biskut kak aida beli..die kata sedap biskut tu. ala-ala keropok cmtu..tp biskut

susah btul ble org rmai knal..ade je yg amek gmba we ol pastu nak anta kat magazine buat gossip *perasan*

ni kat depan pennys...kedai ala-ala kamdar camtu. ape ntah makcik 3 org tu buat depan tu...

actually ari tu kak aida ade kirim tudung ala-ala dato ct...so kitorg pun buat la urusniaga gelap kat depan kedai b4 i balik..

lepas urusniaga gelap selesai i trus balik dulu...

ohhh akak2 ku..rupenye lps adik mu ni balik..akak2 bershopping rupanye. mcm bnyk je shopping bag...

ntah pkul bape lak akak2 i ni balik..tgk carpark mcm da kosong je...

akak-akak...nnt kite jumpe2 lg ye :) seronok jumpe akak2 sme aritu. thanx 4 the pictures n the yummie foods...

- tamat -



- not again -

iklan jap...
ini ramalan cuaca hari ni...bukan i yg buat ramalan. ini sumber internet. i amek kat
http://www.weathercity.com/ie/d/dublin/

saturday morning
Temperature: 6°C
Sunny with cloudy periods. Windy.



Saturday Afternoon
Temperature: 9°C
A mix of sun and cloud with a chance of showers. 1 to 3 mm of rain. Windy.



Saturday Evening
Temperature: 7°C
Cloudy with clear periods with showers likely. 3 to 6 mm of rain. Windy.

adooooiii...ari ni berangin lagi..mesti sejuk kuar japg :(

- picnic @ pheonix park -

lepas snap2 kat tepi kolam tu we ol masuk kete balik. kata x jumpe lg tempat nak picnic. so abg yazed drive lg smpai la kat tempat ni
kat cnie la yg jd port kitorg nak mengisi perut yg da bunyi nyanyi lagu krooott krooottt..
masa ni mmg da x pk panjang..janji dpt mkn. plan awal nak crk tempat mkn ala ala autumn in my heart ntah ke mn. padang pun padang la...janji dpt isi perut. tempat orang main bola jadi tempat kitorang berpicnic.
walaupun tgh lapar tp sempat snap2 few picture. kak aida tgh sibuk potong timun pun still sempat posing2. time ni i da x malu-malu lg da :p
nampak mcm panas je kan...tapi hakikatnye sejuk nak mamposss. angin sekuat kuatnye. tikar tu klu kitorang x duduk atas die alamatnye terbang melayang la..
kak aida bawak nasik lemak n cik aida bawak pasta n puding. i bawak ape? i bawak diri je. xsangka la nak g picnic2 cmni..ingat nak g umah cikaida je :p
sedap hokeyyy nasik lemak kak aida buat tp malangnye angin da patahkan semangat kitorg nak makan. tangan beku smpai xley nak suap nasik kat mulut. ade org tu siap dr mkn pkai tgn trus tuka mkn pkai sudu sbb takut tergigit jari :p mana xnye..ble tangan da sejuk mcm tu nasik ngan jari pun kitorg da x dpt bezakan..takut termakan jari je japg..xpsl2 tbe2 kang jari hilang..
lepas makan dengan selaju lajunye we ol pun cpt2 packing...dah x tertahan lg dah melawan angin2..


oh ye...masa kitorg ngah makan-makan tu ade sorang ni die tgh jogging pastu die berenti amek gmba kitorg. mesti x penah dibuat org makan kat tempat sejuk mcm ni..tu yg die amek gmba we ol. die nak letak dlm blog die kot :p

- bersambung -



- aida kuasa 2 -

ni gmba2 yg i amek dari FB hubby cikaida. collection gmba i ade 5 keping je..tu pun x transfer lagi..malas!!
hopefully entri ni x mengonfiuskan sape2 yg baca sbb terdapat 2 aida dlm ni. so 1 i panggil kak aida n lagi satu i panggil cikaida ye.
on that day mula2 bejanji ngan cikaida kat henry street tp lastly xjadi atas sbb2 tertentu. ble da tuka2 sme plan lastly kak aida amek i kat umah abg i. plan bnyk berubah ubah sbb cuaca x menentu. kejap hujan..kejap sejuk..kejap angin kuat nak mampus..kejap nmpk matahari terik.
at 1st kak aida plan nak g carboot sale tp ble hujan cancel..g lepak umah cikaida je. then ms amek i tu da x hujan..so tuka plan blk..amek cikaida then nak g carboot sale. tp ble da pegi da tutup plak. then pusing2 dlm kete pk kat mn nak picnic. lastly smpai la we ol kat Phoenix Park..
da smpai pheonix park kitorg still duk lepak dlm kete. abg yazed drive pusing2 satu pheonix park dari 1 pintu ke pintu yg lain dengan harapan dpt la crk port yg best. yang daun2 tgk kekuningan ke ape kan. besar ok pheonix park tu...dr 1 pintu ke pintu lain pun amek masa.
tempat pertama we ol behenti...

turun bukit...bawah ade kolam..ingat nak picnic cnie tp x jd. mcm tasik kenyir la plak rsnye tp rupa tasik kenyir pun i x taw sebab x pnah smpai. main belasah je...
then amek2 gmba sket kat cnie...
masa ni i malu2 lagi...almaklumlah..1st time jumpe...baru nak warming up hokeyyy.
tgkkk..siap pegang tikar...punye semangat nak picnic..
yang pink2 tu kak aida...yg tgh tu sape x knal siap la..n of course yg bertudung merah tu la cikaida...
yang ni plak abg yazed...hubby kak aida...
tengok tengok..adengan malu malu dari i..
snap snap lagi...
dah2..jom crk tempat lain...kat cnie da la bnyk anjing...


- bersambung -



- Phoenix Park -

hoyeeeaaaa...i selalu pun update lambat kn. i ada masalah dengan internet connection kat umah ni..so selalu je ble nak update mesti failed. pastu trus malas da nak update.
ni kat Phoenix Park..

gmba credit to hubby cikaida

dlm entri yg lepas lepas i ade bg taw i nak jumpe rakan2 blog i kan. kitorg ke cnie. cter lanjut i akan update kemudian k.



- angin bayu -

hari ni penat sgt...rasa dah lemah longlai segala sendi sendi yg ade ni. pg td i berperang ngan angin selama 2 jam setengah. sejuk x hinggat weihh. pukul 5 .30 pagi da kuar umah utk urusan peribadi. masa tu agaknye temperature dlm 5clcius kot.
semalam pun i berperang ngan angin. 2 hari berturut turut la kira nye. i rasa mcm da nak demam ni.
i perlu rest, gudnite blog...


- trick or treat -

semalam i da buat benda yg i xkn buat dekat malaysia. klu abg i bg i 500 hengget pun i xkn buat..tp tu klu kat m'sia la.
ok da...sebenanye i nak cter smlm i ikut budak2 g kutip duit raya. whutt?? mn ade duit raya. i g ikut diorg g collect sweet. erti kata lain selain ikut tu tgk2 kan skali aleia alany..almaklumlah..i kan penjaga diorg. so nak jd sporting punye pasal..smlm i telah memakai costume.
vampire costume yg i pakai..
ble i pkai x nmpk mcm vampire..nampak mcm mak nyah ade lah...cissss
aleia pkai costume devil..alany pkai fairy rasenya..n nabila pkai witch...
ni masa kanak2 ribenna pergi rumah ke rumah tuk collect sweet.
*ding dong*
trick or treat...diorg jerit
ni sme just for fun je ye..
psssttt...rambut i tu rmbut palsu ye..bukan rambut betul hokey..