- overweight -

lama x minum hot choc. ble kat m'sia mn nak layan hot choc..baik pegi minum teh ais limau. ni ble da kat tempat sejuk mle la sket2 crk cafe pegi minum. bkn minum yg memabukkan ok..minum minuman panas..

td pg smentara tunggu counter baggage drop bukak i layan la fb sorg2 smbil minum. tunggu 3 jam mcm nak tunggu 30 jam..rs lama je..

pastu sambil-sambil tu tgk kanan tgk kiri n tgk depan...tgk org lalu lalang..

pkul 3.30 counter da bkak..so pegi la beratur. bkak je kaunter trus menderu-deru org beratur...rmai btul org. smpai turn i timbang beg, beg i 18.6kg. then org counter tu suh i byr 60pounds tuk extra 3.6 kg tu. 60 pounds??? gler mahal. so i ckp bley x i nak kuarkn brg2 i. die ckp ok n die pesan handluggage ley 10 kg je. so i iyekan je. i ckp nnt i dtg balik.
lps tu pegi la punggah2 brg sket amek jeans2 letak kat handluggage. then ble timbang balik ok la..15.7 tp malangnye die suh timbang handluggage.cisss..ble timbang hand luggage 15 kg cmtu. die ckp die xkn bg boarding pass i slagi beg tu x 10 kg. i pun pegi la duduk2 jap pk ape nak buat. rs mcm nak buang je brg2 yg da overweight ni. pastu pk punye pk i sarungkan 2 jacket kat bdn i nak kasi beg ringan punye pasal. pastu pk balik ape lg nak buat. beg tu bkn berat ape. berat sbb ade laptop, ade handbag, majalah n novel. sme kne msk dlm 1 beg.
tbe2 i nmpk ade org melayu. sorg makcik n anak die. i pun tegur la. i ckp nak mintak tolong. gamble je ni. i ckp tolong pegangkan laptop i n handbag i n majalh n novel tu. die pun mcm ok je. so i pegi la timbang balik. 10.7. die ckp ook n die bg boarding pass. die siap pesan ingat hand luggage xley lebih 10kg. i pun lg skali iyekan je la dengan harapan da selamat n lps ni ley letak laptop n handbag dlm tu balik. magazine n novel i ttup mata campak masuk dlm tong smpah :(
tp malangnye x..i x selamat. ms nak pegi boarding gate, beg i kne thn n kena timbang lg. rupenye dekat boarding gate pun skrg ni da ade penimbang. ryanair btul2 buat duit skrg ni. seteruk-teruk air asia yg org malaysia slalu kutuk...teruk lg ryan air.
melayang 30pounds i. eh bkn i...ayah i. td xckup cash duit pounds..duit euro die xnk. so terpaksa la i swipe supplementary cred card yg ayah bg. 30 pound tu bnyk. kat duty free shop i tgk perfume britney yg fantasy tu 100ml 18 pounds je. tmbah 6 pounds + yg kne byr kat ryanair tu ley dpt 2 100ml perfume i :(
kesimpulannye lain kali klu nak naik ryan air kne la timbang berat beg ckup2 je.xley lebih sket pun. xpun klu ade choice lain xyah la gatal nak naik ryan air...