- breakfast 4 tetamu -

eh...ari ni saya telah bekerja keras taw....seawal 5 pagi da bgn. bgn pkul 5 bkn untuk buat breakfast utk tetamu okeiii...gler ke hape bgn pkul 5 nak masak2. itu mcm nak jual nasik lemak tiap2 pg je. sy bgn pkul 5 as always dengan tujuan utk berym dengan sidie :)ym pg ni btul2 tersengguk sengguk...tp tu mula2 je la. lps da lm sket tu br ok.
pkul 7 suku cmtu br la sy start ke dapo berketang ketung untuk menyiapkn bekfes buat tetamu. lamaaaa okei sy nak menyediakan bekfes itu...mcm nak masak 5 dishes je..huhu. alamaklumlah..lm da x masuk dapo.
so menu pg td sy buat laksa mee. korg taw ke laksa mee tu ape?? klu x taw duk diam2. ini mknn turun menurun org kampung ayah saya. xdpt kat kg lain punye.

ini la rupenya laksa mee itu

laksa mee tu dimakan dengan sup yg dibubuh hanye sedikit je. bukan bubuh sup mcm nak mkn bihun sup. cukup sekadar mee tu basah2 sket. ade setengah org ckp kedekut tul suh bubuh sup sket. ini bukan kedekut. kang klu bubuh mcm nak mkn bihun sup tu jd x sedap la. klu nak mkn sup banyak..sila mkn bihun sup...bkn mkn laksa mee. jgn nak mencemarkn makanan tradisi org kampung ayahku itu..

selain sup...laksa mee dimakan dengan kacang panjang yg digoreng dengan lobak masin. kemudian digaul dengan cili. phewww...mmg lazat. klu balik kampung lg best. makcik saya punye laksa mee the best. dlm sup tu die siap letak ketam lg..enak. klu balik kampung mmg x lepas nak mkn laksa mee buatan wandak sy..

okeiiihhh...ade sape2nak cuba laksa mee mknn tradisi kaum kerabat ayah sy??? klu nak cuba roger2 la...meh dtg umah...hehe



3 comments:

Lifesaver said...

sedapnya!

tun Nuwa said...

macam spageti berkuah je...

nak sikit...

nak resepi...

orkedanza said...

lifesaver:mmg sedap!!

tun nuwa: klu nak nnt dtg la raya umah i..wat ms ni xde stock la..kne tunggu balik kg. nak resepi ke??tp mee die xde jual kat mn2 selain kg i