- puasa ke 10 -

yeay...ari ni rasa sgt happy sebab dpt buat therapy...rs mcm da lm x kuar berwindow shopping.. so ari ni paksa jgak ibu ayah kuar dengan alasan jom buka puasa di luar..rindu dkat adik. adik kn xbalik dis week...so ley la jumpe die kat mn2 je..
as always...kitorg mls nak masuk kl yg penuh dgn kereta yg berderet deret mcm dalam loyang nak buat kuih raya *cik ara yg kata* :p so kitorg g ou je

mmg tepat skali..xde jem langsung(bkn jem yg sapu kat roti tu). parking pun ok la..xde la ssh sgt nak dpt. slalu g ou mesti xsush nak crk parking. kne menggunakan strategi yg ade utk crk parking..br senang. strategi ape xley kongsi..kang lm2 ssh plak sy nak crk parking. plg best kat ou parking murah..rm1 shj. thats y i luv ou.

ok...bermula la pengembaraan sy n adik

1st masuk vincci..usha2 kasut nak buat kasut raya..emp..ade yg bekenan dihati tp letak balik..takut nnt ade yg lebih menarik. so g jenjalan tempat lain dlu

then adik ckp nak cuci mata tgk jeans..kitorg masuk giordano sbb ade sale. ari ni last mega sales ok

ade yg 45% if bli 2 pcs n ade yg 60%(baju kot) n ade jeans yg hanya berharga rm79. empppp..tp malangnye semua nye x bekanan dihati...xchantekkk. mentang2 sale...stok2 yg xlaku agaknye yg diorg jual. xtaw la plak klu yg cantek2 sme da sold out kn. kata last day. pastu kuar dgn tgn kosong.

then..dr old wing kitorg jalan slow slow ke new wing smbil tgk itu n tgk ini. mmg bnyk yg ditengok..membeli nye x. br half way ibu kol ckp nak kad jusco..adooiii...kne patah balik ke hujung dunia. jusco kan hujung dunia. so..gigih la jalan patah balik. lps anta kad ibu suh letak brg2 yg die bli kat kete..ibu mls nak usung. so..kitorg 2 ni gigih la g kete anta barang. gigih tu sbb skrg kan bulan puasa..buat ape pun kne gigih :p

then bermula la episod ke 2 pengembaraan kitorg..

dari hujung dunia ke hujung yg lagi 1. jalan slow2 lg. finally smpai ke new wing. kaki rs mcm da nak tecabut. menyesal xpkai flats.

adik as alwayssss...dlm fitting room wajib amek gmba. untuk sehelai baju die ni kne beratur panjang. ade 50% bj ni sbb ade mmbr kad. actually xsedar mmbr card da xpired. nak xnk kena renew sbb 50% tu kn. renew 6 hengget je pun...

saya pun x ketinggalan melihat itu ini..lihat je eah..xde nak bli2 pun. rite now mmg not in the mood nak bli baju. klu jeans tu ok la..tp xde yg bekenan dihati.

selesai membuat therapy....masa utk pulang. xdpt nak bkak puasa jauh2 hr ni...ayah takut xsempat nak g terawih. so kitorg berbuka puasa di rwg je. mn2 pun x kisah la..

sbb kn puasa..otw nak blk tu lalu sme kedai rs nak membeli...

then lalu rotiboy..bli rotiboy. b4 that lalu big apple..nak bli tp Q panjang yg hamat...redha je la..xkuasa nak beratur panjang2. so simpan big apple utk hr2 yg lain. eh, xnk big apple..nak j.co... ;)

so..kembali ke rawang, tempat sy membesar dr lahir smpai skrg.

adik ngidam nk mkn chicken cordon bleu...so tuju ke secret recipe lah hr ini...

awassss..jika anda berpuasa...sila berhenti takat ini shj sblm anda menyesal. jgn mempersalahkn tuan punye blog jika berlaku ape2 terhadap anda sme..

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

chicken cordon bleu 4 adik

chicken bolognese 4 me

Pan Grilled Dory 4 Ayah

curry seafood laksa 4 ibu

n lastly

banana split 4 us

ade yg terliur x...klu ade silalah bergegas ke SR berdekatan. tuan punye blog tidak bertanggungjawab diatas ape yg berlaku.

so...hari ni mmg sgt hepy sbb da buat therapy ;) esok bley la bekerja dengan semangatnye.

nota kaki: adik, jgn lpe plan kite next saturday ye..

- puasa ke 9 -

semalam puasa ke 9 sgt lah hambar.
sy berbuka puasa ngan ibu je :(
jiran kiri kanan sgtlah meriah rumah diorg. anak cucu balik berbuka puasa bersama ahli keluarga.
ada satu jiran ni...selang dua umah dr umah sy, sy jumpe anak anak lelaki mereka di param (pasar ramadhan). hanya anak-anak lelaki ke param. menantu-menantu perempuan n anak perempuan mungkin di dapur menolong mak nye membuat persiapan berbuka puasa. meriahkan.
jiran blah kanan pun sm..anak menantu cucu balik..
jiran blah kiri pun sm. riuh rendah umah diorg..
timbul perasaan sedih dlm hati...ye la kan...adik beradik sme jauh2. xpe..insyaallah 10thn akan dtg maybe semua da balik m'sia for good kot..insyaallah..
ade adik sorg yang dkat cnie sibuk dgn assignment die je. kesian die. nak buat cmne tanggungjawab sebagai student. im proud wif adik sbb she's 1 of the top student. keep it up until grad..jgn jd mcm kakak :p

ok...tamat la entry untuk hari ni dengan salam rindu buat semua adik beradik..i love all of u.. :)



- puasa ke 7 -

plan nye nak berbuka puasa di umah kak yah di serdang. lpe plak ptg ptg cmni rupenye peak hours kan. pkul 5 kan time org kuar dr opis...pkul 5 gak cmtu br la sy terkedek kedek nak gerak g serdang. bley plak siap singgah singgah ke bazar kan..lps tu xsedar kul bape br gerak.
oleh kerana pandai sgt kuar dr rumah kul 5...terpaksa la meredah lautan banjiran kereta-kereta.

sumber:google

rsnye nye waktu tu klu ade super power yang bley menerbangkan kereta kan bagus..cpt sket ley smpai

ibu dalam kete mke da tension-tension

yela..janji ngan kakyah nak bke puasa umah die..tp lastly nmpk gaya mcm kne bke puasa dlm kete. ibu ckp baik bke puasa kat umah klu cmtu. ok...fine...slh sy..sy yg terkedek kedek kuar lmbt td

lastly...

hambek...bke la puasa di dalam kereta...mkn la kueh muih yg bli kat pasar ramadhan td. habis buah melaka satu bekas dlm kete. nasib baik bli 2 bekas. klu x, xdpt la kak yah n famly nak merasa

pkul 7.50 br smpai umah kak yah. merasa la puasa kali ni berbuka puasa dlm kete :p



- wii -


tuan punye blog sedang bercita-cita nak abeskn game ni dlm ms terdekat..
tahap pencapaian buat masa ini tidak memberangsangkan. ari tu lps je dpt pegi pulau ke 2 trus da x main smpai skrg. xde ms la. tmbh2 lg bulan puasa ni. drpd men game baik g wat kuih raya kan :p


- rindu die -

emp....tetbe rindu plak kat die. die sgt baek okei. cme jodoh kitorg x panjang. ade 101 sebab agaknye nape dlu sy perlu berpisah ngan die.

ok...sudah..xley teringat kat die lm2 sgt..kang ade plak yg sentap



- im back -

ckup seminggu saya bercuti. mlm ni gigih nak start tulis diari balik. sejak ble ntah blog ni jd diari. geli plak ble sebut diari
-----------------------------------------
seminggu demam..ckup terseksa. skrg sy telah pulih dr demam...alhamdulillah. rs nye ni ni demam paling teruk yg sy kne utk thn 2009. demam ke 3 kot. bnyk kali jatuh skt thn ni...maybe antibodi x kuat. hopefully dis is the last one.
skrg ni tinggal suara je mcm hidup segan mati x mahu. suara mcm malu-malu nak kuar je. klu nak becakap ngan org kena ckp dlm jarak kurang dr 1 meter.
-----------------------------------------
okey...hari ni dah hr ke 5 umat islam berpuasa. dikesempatan ni saya nak ucap selamat berpuasa. sory la terwish lmbt sket..siaran terganggu minggu lps. sy nak mohon maaf kepada sme kwn2 termasuk kwn yg sy knal di alam maya ni andai ada silap salah saya sepanjang perkenalan
selamat berpuasa :)


- saya demam -

kabar berita dr org yg demam. tuan punye blog demam sejak sabtu yg lalu. rite now br ok sket..
masa xdemam ni nk kne on9. update laju laju..padahal x laju mana pun. still mcm kura-kura sebab otak lembap setelah 3 hari tdo x hingat dunia. bila da demam pandang lappy pun x lalu...tgk lappy rasa nak tendang je suh lappy duk jauh2 sebab rs nak muntah ble pandang lappy...
ini bekalan ubat ubtan yg telah menemani sy sepanjang sy demam ni
paling x ske mkn antibiotik sbb lps sejam mkn die dengan rela hati akan keluar sendiri dr isi perut sy ni. smlm skip mkn antibiotik..pastu ble ibu dpt taw trus kne bebel...sentap kjap smlm sbb kne bebel. nk xnk kne jgak truskn pejuangan habeskn antibiotik tersebut.
rite now rs mcm da x demam da tp selera mkn masih xde...sy mmg stress yg amat ble x dpt mkn. ble tdo je mimpi mknn..segala jenis mknn masuk dlm mimpi sy...
hopefully ari ni berselera la nk mkn...


- kakak n adek -

lihat kakak n adik ini...

sgt comel bermain bersama-sama..

teteh miss kakak adik...

copat la balik...

## video credit to mama aida n my sis in law :)


- menghitung hari -

18
17
16
15
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
3
2
1
yeayyyy!!! rite now sedang menghitung hari. hari-hari duk mengira hari abg andy n ticha nak balik. lps tu hitung hari kira abg izal n famly nak balik lak. abg izal n famly 36 hari lg. untuk abg ady n kak lina...jgn sedih ye x dpt balik raya thn ni. insyaallah thn dpn kite raya sm..klu x dpt thn depan..thn lagi 1..kekeke. ish...ape ke halnye nih bercerita pasal raya. puasa pun x lg ni..


- award -

1. Accept the award, post it in your blog together with the name of the person who granted you the award.
2. Pass it on the other 15 blog that you've newly discovered.
Remember to contact the bloggers to let them know you have tagged them.
award ni sy dpt dari akak lady iu..hehe. tq akak iu :) xsure nama sebenar akak ni..baru knal2 cenggitu. xsempat nak berkenalan ngan lebih rapat. akak ni ada 3 org anak yg cute2. sy ske tgk anak perempuan akak ni..nm die piyah yg comel...hiksss
ok...saya nak pass award ni kat..
cik arapink ~ cik ungu violet ~ akak fa10 ~ lemongrass ~ alya marlyna ~ mama sarah ~ nadia hassan ~ adilah ~ kak fina ~ kak areej ~
eh....ada 10 je. xckup 15 xpe x..kire halal je la eah :p
TQ kak iu..


- kebun sy -

c...kebun saya da terabai skrg ni...xde ms nak bercucuk tanam

lps ni kne turun ranking la sy.. da lm x nek level

## rindu nak bercucuk tanam di kebun tp takut kne curik lak nnt hasil tanaman sy ble lambt mengharvest..huhuhu

- help me -

hi blog...
saje nak tayang mke i kat cnie...da lama x tayang-tayang gmba syok sendiri..hehe
okey x klu i pkai tudung yg cmni. saje2 nak mencuba tudung jenis lain selain bawal..ters nak mencuba sesuatu yg laen.
tp kn.. hr tu time 1st time sy pkai tudung ni, ibu gelakkan sy. trus hilang semangat nak pkai tudung selain dr tudung bawal yg hari2 sy pkai itu.
adekah tudung ini sgt kelaka utk sy?? i need kwn2 punye comment..


- picnic bersama teman2 -

memandangkan semalam sy cuti...sy membawa tetamu ke hutan lipur kanching untuk bermandi manda. actually hari tu jeles tgk rai berpicnic di kanching..tu yg sy nak pegi gak. nak tgk macam mn rupa hutan lipur kanching yang jarak dari umah saya ke sana x smpai 10 min. sungguh x sangka rupenye ade air terjun yang nyaman dekat ngan umah sy...

c..my tetamu muka bahagia je nak mandi air terjun

sampai je trus begamba di sini...abg jual aiskrim tlg amekkan gmba..

acara memanjat bukit untuk menuju ke tempat bermandi manda. cik ana mengetuai rombongan memanjat. masa nak naik ni takut la gak. sunyi sgt kat cnie on weekdays..takut la klu ade org nak buat jahat kat we all ke. was was jgak la sy nak naik. sy ni da la penakut..ske pk mcm-mcm..

ok...sket lg nak smpai tingkat 2

finally smpai gak..bkn tinggi sgt pun tingkat 2 ni...tp mengah2 la gak nak naek. smpai je amek2 gmba dlu. sy nmpk ada 1 couple arab tu..trus suh diorg tlg amekkan pix we all. smpai cnie da x rs takut sgt dahh coz ade bnyk famly2 arab yg dtg cnie. diorg dtg amek2 gmba je..x mandi pun. tp at least ade la org gak...xde la kitorg yg wanita-wanita je kat cnie. ehh...ayat wanita tu mcm kelaka plak. bkn wanita...kanak-kanak perempuan..

berlatarbelakang air terjun di tingkat 2

lepas tu trus crk port letak barang n terjun masuk air. bersih rupanye air kat cnie. ingatkn kotor...sbb tu da lm x smpai cnie. last skali time skolah rendah. sejuk okey air die...mmg best la berendam. next time ley dtg lg. nnt aleia n alany balik nak bwk diorg dtg cnie...

eh..cik safa n cik yan nak ke mn tu...

siap berpegangan tangan lg tu...

me n my chayunk berusaha nak amek gmba kat cni...batu da la licin..gigih gak nak pegi..

lastly xreti nak turun..tatuttt...

c...i tatuuuttt...so kne pegang2 batu nak jalan...safa relax je..

makcik yan dlm percubaan nak btulkn tudung...hihi

makcik yan dan air terjun..sejukkk

air masuk dlm mulut...weeeekkk

hi u..i g mndi air terjun pun ingat kat u :p i mcm makcik2 x u..

ni lasttt...jom balik...

jom balikkkk

my tetamu...nnt kite dtg lg ye..

my tetamu ade tanye...nape b4 diz diorg dtg sy xpnah bwk diorg dtg cnie. i xde jawapan untuk itu. actually sy x expect ade air terjun yg mcm gini yg jarak nye dr umah xsmpai 10 min. kerana cik rai ke sini yg membuatkn i tergerak hati nak pegi jgak..

bye bye...c u again..



- breakfast 4 tetamu -

eh...ari ni saya telah bekerja keras taw....seawal 5 pagi da bgn. bgn pkul 5 bkn untuk buat breakfast utk tetamu okeiii...gler ke hape bgn pkul 5 nak masak2. itu mcm nak jual nasik lemak tiap2 pg je. sy bgn pkul 5 as always dengan tujuan utk berym dengan sidie :)ym pg ni btul2 tersengguk sengguk...tp tu mula2 je la. lps da lm sket tu br ok.
pkul 7 suku cmtu br la sy start ke dapo berketang ketung untuk menyiapkn bekfes buat tetamu. lamaaaa okei sy nak menyediakan bekfes itu...mcm nak masak 5 dishes je..huhu. alamaklumlah..lm da x masuk dapo.
so menu pg td sy buat laksa mee. korg taw ke laksa mee tu ape?? klu x taw duk diam2. ini mknn turun menurun org kampung ayah saya. xdpt kat kg lain punye.

ini la rupenya laksa mee itu

laksa mee tu dimakan dengan sup yg dibubuh hanye sedikit je. bukan bubuh sup mcm nak mkn bihun sup. cukup sekadar mee tu basah2 sket. ade setengah org ckp kedekut tul suh bubuh sup sket. ini bukan kedekut. kang klu bubuh mcm nak mkn bihun sup tu jd x sedap la. klu nak mkn sup banyak..sila mkn bihun sup...bkn mkn laksa mee. jgn nak mencemarkn makanan tradisi org kampung ayahku itu..

selain sup...laksa mee dimakan dengan kacang panjang yg digoreng dengan lobak masin. kemudian digaul dengan cili. phewww...mmg lazat. klu balik kampung lg best. makcik saya punye laksa mee the best. dlm sup tu die siap letak ketam lg..enak. klu balik kampung mmg x lepas nak mkn laksa mee buatan wandak sy..

okeiiihhh...ade sape2nak cuba laksa mee mknn tradisi kaum kerabat ayah sy??? klu nak cuba roger2 la...meh dtg umah...hehe



- my tetamu -

ptg smlm sy pick up diorg kat ktm then anta diorg balik umah dlu. kasi rehat-rehat tdo tdo dlu. kesian plak diorg..nmpk mcm penat je. lps anta diorg..sy g warehouse balik..ari ni nak cuti..so kne settle kn few things...tu pun x siap lg...nnt2 smbung balik. sy kesian kat tetamu....dtg jauh-jauh tp tuan rumah sibuk plak. sory tetamu...i xsengaja...hehe.
pkul 7 lebey cmtu sy smpai umah tgk tetamu sy tgh siap2. sy da janji nak bwk diorg kuar after maghrb. sy bwk diorg g kolam air panas kat selayang. rmai la gak org...xsangka lak rupenye rmai org yg dtg tu mandi beria ria kat ctu. we all jln2 tgk2 je. pastu celup tgn sket kat air pns tu. lps celup celup tgn sket trus balik..lapar la...so baik g mkn dr tgk org mandi manda. ehhh..siap ade yg mandi bunga kat ctu...xsangka btul..huhu
okey...iklan jap...nak gelak dlu..
hahahahahahaha...............
eh eh..apekah ini...kat mn nieee
okey..ni tempat i msk untuk tetamu tetamu i..hahaha. jgn salahkn i...i xbersalah. niat i da baek mmg nak msk untuk tetamu..tp tetamu x sudi nak mkn mknn i nak msk...so i xyah masak la kn...kesian kat i..tetamu xsudi nak rasa...hehe. padahal dlm hati...selamat aku :p

tetamu tetamu i nak mkn kfc or mcd..td siap undi2 lg sape nak mkn kfc n sape nk mkn mcd. mcd kalah...kesian sy...

ini la tetamu i..mek safa n mek ida

ini lak mek ana..ngah pk nak mkn ape agaknye

ini cik yani...pendang mari..

ini bekal i bawak..i da x lalu nk mkn kfc. walaupun mcd kalah i tetap nak mcd..
keh3~ pnat je google google resepi smlm...x masak pun...hehe

- mood = happy -

petang ni nak terima tetamu dirumah...
3 dari kelatan n sorg from kedah
da lama x terima tetamu...xcited terlebih ni..hehehe
sy da pesan siap-siap kat ibu yg jgn masak ape2 ms kwn2 sy dtg. biar sy je yg masak..kah3~ tinggi btul angan-angan nak masak sendiri. ntah jd ke tak. ni tgk sibuk menggunakan cik google tgk menu n carik resepi nak masak ape mlm ni...


- 07/08/09 -

saya seorg pengganggur terhebat yang hanya tahu :
  • bercucuk tanam buah buahan dan sayur sayuran dan kemudian ke farm kawan2 untuk mengambil hasil tanaman mereka serta meletakkan weed n bug di kebun mereka di burn buddy..
  • bermuka buku(facebook) seharian smpaikan kat wall kawan2 sme dipenuhi oleh kuiz2 yang dibuat oleh saya..
  • melayan sang buah hati di YM tidak kire waktu. selalunye antara pkul 4pg-7pg. lps pkul 7 trus tidooo smpai la si ibu mengetuk pintu memberi warning suh bgn. klu si ibu x kejut maknenye xbgn la alamatnye...
  • bergossip gosip kosong di YM bersama kwn baek. sy hanya taw bergosip bersama kwn baik itu...ngan org len sy x reti. jgn kecik hati if ade yg BUZZ saya tp no reply at all...jgn kecik hati...im sorry...kih3

tp itu suatu ketika dahulu

segalaye sekarang telah berubah mulai tanggal 7/8..

saya sudah bekerja okei...
monday to friday 9am-5pm
n
saturday 9am-1pm
kerja sementara je smpai bln 9 dengan bergajikan hanya rm600 sebulan..
sikittttt??
ade sy kesah??
xde...i ok jew. nak g keje pun just 10 min drive. xyah la nak bersesak-sesak menghabiskn masa dlm kereta kerana jam(bkn jem yg sapu kat roti tu) n menghabiskn gaji pd tol n minyak.
lg pun sementara je kn..
hopefully hujung bulan nih ley la menunaikn hajat saya yg satu itu..hanya kau dihatiku..


- hanya kau dihatiku -

currently sy tgh searching lappy bag yang terbaek utk kekasih hatiku. setelah puas membuat survey....ini yg menjadi pilihan hati sy. 1st time tgk diz lappy bag mmg dah jatuh hati habes..tp at that time kewangan x mengizinkn saya membeli bag ini. rite not pun sm...tp insyaallah x lm lg la kot. sy sedang berusaha nak memelikinye.
ape pendapat korang pasal beg ni..ok x???
saya ske beg ni sbb design die. die ala-ala ladies sket n then trendy la gak..xla petak semacam je.


side depan

side belakang



ni belah dlm



in case sy x dpt memeliki beg ini maka sy juga tidak akan membeli beg yang lain sebab hanya die dihatiku..hohoho. beg lain x dpt menawan hatiku ini. sekian....