- kek batik kelantanese -

pnah mkn kek batik kelantanese x?? kek batik kelantanese sm seperti kek batik yg biasa..bezanye adalah dr segi nm je. kelantanese tu sy yg tambah sendiri sebabnye resepi ni saya amek dr org kelantan. resepi je amek dr org kelantan okei..x bemaksud kek batik ni dtg dr kelantan...korg pun ley cbe klu nak cuba resepi ni. kek batik ni ada mcm2 version..ada yg simple n ada yg ditambah dengan ramuan2 lain ikut sesuka rasa.

yg ni resepi dr cik ana:

  • satu paket biskut marrie
  • milo 200 gram
  • susu setengan tin
  • 2 biji telur
  • 1 buku buttercup

cara-cara nak buat kek batik:

1) cairkan butter smpai cair(api biar slow aje)

2) sementara butter nak cair,korg jgn lak duk diam. milo tu gaulkn ngan air pns.air pns tu sket je taw. jgn plak mcm nak buat milo ais.

3) bila butter da cair, masukkan milo. gaul hingga sebati. ingat!!api psg slow je.jgn rs nak cpt psg api kuat2.

4) bila da sebati n bekilat, korg masuk lak susu. gaul lg smpai sebati.

5) then masuk plak telur sebiji demi sebiji. ingat!kacau taw n jgn yg penting api slow.

6) lastly masuk biskut yg korg da patah2kn td tu...

7) pastu tutup api n letak la dalam bekas ape yg korg nak letak pun then letak dlm fridge...

finally....tadaaaaaaaaa..da siap...

TQ cik ana...i like ur kek batik...





3 comments:

Lifesaver said...

tgh lapar ni..apa2 pon sedap!

p R i n c E S s _ N said...

uhuu..lamerr gilerr N x wat kek batik..

orkedanza said...

lifesaver: mmg la..klu lapa yg xsedap pun jd sedap..

N: lps abes SD nnt ley la wat cake batik :)