- buffalo park -

ini 1st time sy melihat kerbau dengan dekat okei. kerbau adalah sgt bushukkk taw. ms g cnie..kuar je dr kete da terbau-bau bushukkk kerbau tp gagahkn diri gak nak g tgk kerbau secara dkat. buffalo park ni terletak jauh kat pendalaman. ikut taourist map..insyaallah x sesat. lg pun bnyk je signboard kepala kerbau yang tunjuk arah jln ke buffalo park ni..
masuk cnie bkn free ye kawan-kawan. jika anda rakyat malaysia kne byr rm5 je..klu x..rm10 hengget la.

ada apa dkat buffalo park??

nama pun baffalo park..harus la buffalo je ada kat ctu. buffalo tu kerbau ye..kot2 la sape2 xtaw buffalo tu ape kn..saya bg taw la siap2 ape buffalo tu. ni die kandang kerbau nye. pegi cnie korg kena jaga penafasan. mmg xthn bau bauan yg ada kat cnie. taik kerbau bersepah sepah hokeiii

ni die kerbau2 yg ada kat sana. dkat 40 ekor. sebenanye ada bnyk lg..tp yg len da kena sembelih oleh sebab2 yg xdpt nk dielakkan. kerau2 ni diimport dr india. india mali ar ini kerbau. bkn malaysia. diorg bela kerbau ni sebab nk amek susu2 kerbau. kat cnie korg ley cbe nak perah susah kerbau..tp klu nak cuba kena dtg pagi sbb upacara memerah susu kerbau adalah pada waktu pagi. sy g petang so sudah terlepas peluang itu.

kat cnie la tempat susu-susu kerbau ini diproses untuk dijadikan fresh milk, aiskrim, dadih, n mozarella cheese. buat pengetahuan korg sme, susu kerbau ni korg x ley minum trus lps amek dr kerbau itu. klu lps perah korg trus minum ada kebarangkalian besar korang ley mandul if kerbau tu mempunyai sejenis penyakit ni yg sy da lpe ape penyakit die. kira jangkitan virus la. once kerbau da kena jangkitan virus tu, kerbau tu akan mandul. org yang minum susu kerbau tu pun akan mandul. so next time if nak minum susu fresh, minum yg da di proses ok. da proses tu means dimasak dgn secukupnya.

ini lak mcm ragi la fungsi die. bnda ni digunakan untuk buat cheese. tanpa benda ni..x jd la cheese tu. korang nk taw mn dtg nye benda ni?? nk buat bnda ni proses die agak lm. itu ape yg diceritakan oleh staff ctu.

ini la asal usul ragi tersebut. diperbuat dari kulit perut kerbau. perut kerbau tu diorg just amek kulit n kulit tu diorg kena jemur selama berhari hari tuk keringkn kulit tu. lps dr tu ada lg proses2 yg diorg buat yg sy da x ingt ape prosesnya.

ini susu kerbau yg tlh diproses kat ctu gak. i x minum susu sgt..so x taw la ape rs susu kerbau tersebut.

n ini plak duta aiskrim yg diperbuat dr susu kerbau. hahaha..ape motif tetbe ada kuar gmba org kat buffalo park?? kan da ckp td..i ni duta ais krem yg dibuat dr susu kerbau :) ais krim die ok la. ada bau kerbau sket2..yaakksss..



2 comments:

Lifesaver said...

ice cream...i like!

[z@ck] said...

ais krim susu kerbau???
oh no..
=$