- kanak2 ribenna -

seronok melayan kanak-kanak ribenna yg sgt riang. baru jumpe xsmpai sejam budak-budak ni da rapat mcm adik sendiri. comel sungguh kanak2 ni. lagi comel ble panggil sy auntie. knak2 ni mengalami sindrom kitakpastian saya ni auntie or kakak. kejap sy dgr panggil sy auntie..kjap lg panggil kakak. ape2 je dik..janji korg hepy..

ini kakak yg sulong..ape eah nm..da xingat da...panggil kakak je senang..xyah nak ingat2 nm..
yang ni sebab die sgt comel n pandai berposing maka seharusnye saya ingat nm die...athirah. athirah ni 6 thn..kakak die td 7 thn. pastu bwh athirah ni lelaki...5 thn..xdo gmba die. selang setahun je diorg ni...rapat2 sungguh...

yang ni nana...baru 3 thn...sebaya ngan my niece..aleia. yaya...teteh missssshhhh yaya...muahhhh3~

bdak2 ni buat sy betambah double triple rindu kat my niece..aleia n alany. mmg seronok melayan diorg ni...xkering gusi jadinye tmbh lg ble melayan si athirah..ade je lawak yg die buat..

penat nagajar si nana buat peace..tp x buat2 gak..die nak hisap jari je kejenye...adoiii nana...nnt abes la awak x comel da...

## baru lps tgk nur kasih kat tv3.com.. x saba nak tunggu next week punye sbb ske nak tgk scene adam n nur je..hehe

### rindu kat si die..hari2 rindu...cmne ni :p



- 3 in 1 -

ini adalah bekfes+lunch+dinner untuk ari ni...
nasi pa'kapau...

mknn untuk hari ini telah dipakejkan sekali untuk pg smpai ke mlm. 3 in 1 la kira. bgn pagi smpai petang xmkn pape. pkul 6 baru isi perut. mcm puasa la plak. klu puasa sunat pun bagus...dapat jugak pahala...

---------------------------

baru lps timbang...berat trun 1.6kg..wahhh..baru 2-3 hari x jaga mkn da trun bnyk tu. sungguh drastik berat bdn sy menurun..harus lps ni saya bley kurus balik klu hari2 mcm ni.

ohh nooo..plsss...xmaw telalu kurus...hu3~



- TQ TQ -

"nak hadiah x??"
bagai pucuk dicita ulam mendatang...
rezeki jgn ditolak...
kecil tapak tangan nyiru saya tadahkan...
org kata rezeki jgn ditolak kan..harus la saya x tolak rezeki..hehe. tq en nua sebab tbe-tbe nak bg present...

okey...testing testing...ni die hadiah dr en nua.

kata die ni hadiah konvo. hampesss..rupanye ada lg org yg masih x fhm yg i xkonvo thn ni. ditekankn sekali lg...i x konvo thn ni..ini last i bg taw ye..silalah fhm. so ni x dikira hadiah konvo. i anggap ni hadiah sbb i ni seorg yg baek hati..lalala~

eh2..mcm rs nak tumbuk org la plak...

*abaikan tgn yg semacam nak gemuk tu..tumpukn perhatian pd gelang yg dipakai*

bley pkai gelang ni time raya nnt..huhu. tq nua...thn depan bg hadiah lg ye...haha



- perut kenyang hati riang -

2 hari ni mkn sy sgt tidak menentu. tdo yg tidak menentu sudah menjadi 1 hal...skrg..mkn pula tidak menentu. mkn yg tidak menentu mmg menyumbang kpd masalah besar kepada tuan punye blog. bila lapar peratus untuk menjadi stress mmg lah sgt tinggi.
petang td mmg sgt stress sbb perut sgt lapa. pastu mle la tebayang bayang mcm2...nak mkn itu nak mkn ini. mle tebayang spagheti bila mendengar seseorg bercerita psl prego..lps tu teringat nasi pa'kapau n then muncul lagi satu demi satu sehingga menjadi bertambah stress. dengan tdk membuang masa sblm menjadi lebih parah trus dcide nk g mkn ape yg diidamkn...
xlm lps tu nahhhh....dpt ape yg diidamkn. tp sebelum mengorder tu stress jugak sbb xtaw nak order ape. klu bley sme nak..
xckup ngan itu....tambah lagi ice cream 'i luv u'. ni i mkn tuk u k..bukti i pegi mkn x lupa u.

ok..skrg da x stress stress lg. bley mengadap buku dengan tenang. tido sudah..mkn pun sudah. perut kenyang hati pun riang...



- @#$%^&*( -



- buffalo park -

ini 1st time sy melihat kerbau dengan dekat okei. kerbau adalah sgt bushukkk taw. ms g cnie..kuar je dr kete da terbau-bau bushukkk kerbau tp gagahkn diri gak nak g tgk kerbau secara dkat. buffalo park ni terletak jauh kat pendalaman. ikut taourist map..insyaallah x sesat. lg pun bnyk je signboard kepala kerbau yang tunjuk arah jln ke buffalo park ni..
masuk cnie bkn free ye kawan-kawan. jika anda rakyat malaysia kne byr rm5 je..klu x..rm10 hengget la.

ada apa dkat buffalo park??

nama pun baffalo park..harus la buffalo je ada kat ctu. buffalo tu kerbau ye..kot2 la sape2 xtaw buffalo tu ape kn..saya bg taw la siap2 ape buffalo tu. ni die kandang kerbau nye. pegi cnie korg kena jaga penafasan. mmg xthn bau bauan yg ada kat cnie. taik kerbau bersepah sepah hokeiii

ni die kerbau2 yg ada kat sana. dkat 40 ekor. sebenanye ada bnyk lg..tp yg len da kena sembelih oleh sebab2 yg xdpt nk dielakkan. kerau2 ni diimport dr india. india mali ar ini kerbau. bkn malaysia. diorg bela kerbau ni sebab nk amek susu2 kerbau. kat cnie korg ley cbe nak perah susah kerbau..tp klu nak cuba kena dtg pagi sbb upacara memerah susu kerbau adalah pada waktu pagi. sy g petang so sudah terlepas peluang itu.

kat cnie la tempat susu-susu kerbau ini diproses untuk dijadikan fresh milk, aiskrim, dadih, n mozarella cheese. buat pengetahuan korg sme, susu kerbau ni korg x ley minum trus lps amek dr kerbau itu. klu lps perah korg trus minum ada kebarangkalian besar korang ley mandul if kerbau tu mempunyai sejenis penyakit ni yg sy da lpe ape penyakit die. kira jangkitan virus la. once kerbau da kena jangkitan virus tu, kerbau tu akan mandul. org yang minum susu kerbau tu pun akan mandul. so next time if nak minum susu fresh, minum yg da di proses ok. da proses tu means dimasak dgn secukupnya.

ini lak mcm ragi la fungsi die. bnda ni digunakan untuk buat cheese. tanpa benda ni..x jd la cheese tu. korang nk taw mn dtg nye benda ni?? nk buat bnda ni proses die agak lm. itu ape yg diceritakan oleh staff ctu.

ini la asal usul ragi tersebut. diperbuat dari kulit perut kerbau. perut kerbau tu diorg just amek kulit n kulit tu diorg kena jemur selama berhari hari tuk keringkn kulit tu. lps dr tu ada lg proses2 yg diorg buat yg sy da x ingt ape prosesnya.

ini susu kerbau yg tlh diproses kat ctu gak. i x minum susu sgt..so x taw la ape rs susu kerbau tersebut.

n ini plak duta aiskrim yg diperbuat dr susu kerbau. hahaha..ape motif tetbe ada kuar gmba org kat buffalo park?? kan da ckp td..i ni duta ais krem yg dibuat dr susu kerbau :) ais krim die ok la. ada bau kerbau sket2..yaakksss..



- langkawi 2009 -

heeehhh....cmne sy ley lupa yg sy br je balik dr langkawi. nmpk sgt trip langkawi xmenghiburkn hati sgt kerana the stories there x terlekat diminda pun...
tujuan utama g langkawi ari tu sbb nak attend kenduri anak paklong yg bongsu. actually sy n adik xnk ikut pun...then ibu ajak g gak. kecil tapak tgn..nyiru sy n adik tadahkn..haha. org da ajak pegi je la kan...xkn nak jual mahal kot... :p
we went there for 5 days 4 nite..terasa agak lm sbb xbnyk aktiviti pun yg kitorg buat. 2 nights stay kat umah cuzen atau dikenali sebagai dinween inn n another 2 nights kat pantai cenang..aseania.
xbnyk pun tempat yg we all g jln2..2-3 tmpat je. tempat yg da pnah g mls nak g lg..buat pe nak g bnyk2 kali kn..

ni time g pusing2 kat awana..



n then g laman padi...



g laman padi ni sbb cik syikin nak melihat padi secara dekat. ajak pegi bendang yg btul2 xnk..takut lintah la hape. so pegi cnie je la..
ni kat buffalo park

yg ni lak kat fish farm.



fish farm ni restaurant. ape yg best kat cnie ikan yg kita nak mkn tu kita g pancing sendiri. pancing, timbang then diorg masak. dr segi pricing ok la..not bad..xla mahal sgt. klu sape yg teringin nak pancing n then trus mkn ley la g cnie. we ol x mkn pun kat cnie coz mkn mlm we ol on that day ditaja oleh dinween inn. so we ol jln2 je la kn. fish farm ni kat area2 kuah jgak. sape nk g ley la check kat map free yg ada besepah2 kat airport
masa-masa selebihnye dihabiskn di pekan kuah. tempat ibu-ibu membuat terapi. ismail din, rams, idaman suri rumah..eh bkn..idaman suri mmg menjadi tempat fav suri2 rumah kn. 10 kali g langkawi tetap nak g melawat tempat2 tersebut. nasib baek sy blum bergelar suri rumah. klu x..ntah2 sm je ngan ibu2 semalaysia ni.
plan untuk island hoping on sunday terpaksa cancel sebab hujan ribut taufan. tipu..mn ada ribut taufan. ribut je. mlm tu tdo berteman angin yg kencang. tu yg bgn pg trus cancel trip tu. takut kne telan ombak.
so insyaallah akan ada next trip to langkawi pd ms akan datang dtg..
c u langkawi..






- sesuatu -

beberapa saat..eh bkn..2 jam selepas meninggalkn comment di sesuatu itu trus kena tag. sebenanye saya xberapa ske membuat tag la bagai..tp demi oyen...i rajinkan diri membuat tag ni. oyen..sila terharu dengan i sekarang jgak..haha. nasib baek tag ini simple dan tidak memerlukn penggunaan otak yg begitu tinggi...
1. apa perasan sekarang

:: rindu

2. saya nak makan

:: roti nan n ayam tandori

3. saya x suka

:: bila kena paksa
4. impian saya

:: jd suri rumah yg berjaya

5. haiwan yg saya tidak suka

:: cik T

6. saya harapkan

:: si dia

7. jika boleh diputarkan masa

:: klu bley sy xnk mengenali si dia

8. saya pada 10 thn akan datang

:: duduk rumah jg suami n anak2 serta suami memberi gaji yg ckup untuk sy bershopping :p

9. hp saya adalah

:: berwarna hijau+putih

10. saya pernah bercinta sebanyak

:: perlu ke nk jawab?

11. saya suka pada

:: dia

12. kawan2 saya

:: ramai

13. pernah dikhianati

:: yup...mengkhianati pun penah. soryyy...

14. apa yang hendak dilakukan terhadap org yg mengkhianati anda

:: telah memaafkn die long time ago..

15. senaraikan 8 orang untuk di tag

:: sape yg baca tag ni, klu tgh bosan tu buat la..
okeyyy...done!!



- kek batik kelantanese -

pnah mkn kek batik kelantanese x?? kek batik kelantanese sm seperti kek batik yg biasa..bezanye adalah dr segi nm je. kelantanese tu sy yg tambah sendiri sebabnye resepi ni saya amek dr org kelantan. resepi je amek dr org kelantan okei..x bemaksud kek batik ni dtg dr kelantan...korg pun ley cbe klu nak cuba resepi ni. kek batik ni ada mcm2 version..ada yg simple n ada yg ditambah dengan ramuan2 lain ikut sesuka rasa.

yg ni resepi dr cik ana:

  • satu paket biskut marrie
  • milo 200 gram
  • susu setengan tin
  • 2 biji telur
  • 1 buku buttercup

cara-cara nak buat kek batik:

1) cairkan butter smpai cair(api biar slow aje)

2) sementara butter nak cair,korg jgn lak duk diam. milo tu gaulkn ngan air pns.air pns tu sket je taw. jgn plak mcm nak buat milo ais.

3) bila butter da cair, masukkan milo. gaul hingga sebati. ingat!!api psg slow je.jgn rs nak cpt psg api kuat2.

4) bila da sebati n bekilat, korg masuk lak susu. gaul lg smpai sebati.

5) then masuk plak telur sebiji demi sebiji. ingat!kacau taw n jgn yg penting api slow.

6) lastly masuk biskut yg korg da patah2kn td tu...

7) pastu tutup api n letak la dalam bekas ape yg korg nak letak pun then letak dlm fridge...

finally....tadaaaaaaaaa..da siap...

TQ cik ana...i like ur kek batik...





- aktiviti mengosongkn almari yg sudah overload -

salam~
hari ni seharian duk mengemas almari..bukan sahaja almari..kotak2 pun dipunggah. fenat wooo. ada lg almari yg blum diusik. bkn usik ske2 hokey. tujuan utama adalah mengemas untuk mengasingkn pakaian-pakaian yang mungkin tidak akan dipkai pada ms hadapan. sekarang ni da kne start untuk mengemas satu umah..xlm lg nak buat kenduri kannn...
back to the main stori...alkisah pakaian terpakai..punye la bnyk rupanya yg da xmuat n masih elok sbb br pkai few times serta yang ada tag pun ada lg. cant believe that saya ni mempunyai proses tumbesaran yg cpt untuk thn 2009..ohh tidak..lps ni kne sentiasa berhati-hati :p
ari ni kemas 3 almari so ada 3 kotak pakaian2 yg nak let go. kotak bkn kotak kecik-kecik..kotak bersize...errr lpe nak uko td..yg pasti saya telah menggunakan kotak putra venture..sape taw kotak PV besar mn mesti dpt agak bape bnyk pakaian nak let go. sape xtaw kotak PV tu ape..duk diam2 je..xyah pk size kotak tu besar mn..yg pasti bkn size kotak air mineral.
pakaian yg burok x masuk dlm kotak PV..burok tu means da xsesuai utk dipakai. itu trus masuk kotak lain iaitu kotak kain burok. so yg dimasukkan dlm kotak PV tu sme yg terpkai n untuk dibuat jualan pakaian terpakai nnt. bkn pakaian2 je yg ada..handbag, belt, teddy bear, langsir, bedsheet yg xpnah pakai, n kasut pun ada..
nnt nak kemas lg 3 almari..but bkn tomorrow la kan..esok ada keje-keje luar yg nak kne settlekn atas arahan bos-bos kat dublin...pheww..


- carboot sale -

korangggg...saya ada bnyk pakaian2terpakai n ada yg masih baru, kasut yg baru dipakai beberapa kali, handbag yg terpakai n brand new, belt yg comel2 n xpkai lg n mcm2 lg yg nak let go as low as rm2.. korang taw x kat mn tempat nak buat carboot sale. any idea??


- slow motion -

maw upload gmba dan cerita2 langkawi tp internet very the slow.....so sila salahkan internet connection sbb tlh memutuskn semangat nak berbloggin ini..cissss~


- 2nd trip -

kali ni panggilan pulau plak hokey..
pulau mn??
tioman?redang?langkawi?kapas?pangkor?pulau pinang?


- nyum nyum -

"buah cempedak diluar pagar
ambil galah tolong jolokkan
saya budak baru belajar
klu salah tlg tunjukkan"
*belasah je ni*
musim buah kali ini xboleh sia siakan mcm tahun tahun yg dulu..kita kne hargai ape yg ada didepan mata kan..nnt x la menyesal dikemudian hari ble bnda tu da xde depan mata. disebabkan tahun depan takut da xdpt nak makan buah buahan tempatan..so kali ni kita belasah abes... enak nye memakan cempedak yg berharga rm4 sekg...
kak aishah...silalah anda makan chempedak yg dihidangkan khas untuk anda ini..hahaha....gelak guling2. keji gler bakal adik ipar kn..
chempedak goreng hasil air tgn bonda xsempat dicapture


- waa wee wii -

ape ni ape ni..sekejap kat paris, sekejap kat new york..pastu kat gold coast n bla bla bla tergedik gedik depan tv..oohhh...mmg best gedik2 dpn tv okey...buat konsert syok sendiri yang mempunyai fans mencecah juta u. ini baru dinamakan syok sendiri..
n then lagi bertambah seronok bila mempunyai koleksi pakaian yang sgt mengagumkan diri sendiri..
lepas buat konsert g shopping bagai nak gler plak..sangat kagum dapat shopping di new york, paris, milan n etc...


finally baru la sedar diri yang sebenarnya semuanya adalah game syok sendiri...

yessss...currently im addicted to hannah montana spotlight world tour..



- kuda ku lari gagah berani -

dis is second time sy naek kuda. 1st time naek dlu tu just naek baby kuda..yg ni dpt nek kuda pencen..pencen dr dunia perlumbaan..tu kata org yg jaga kuda tu..klu die tpu sy..maknanye anda pun ditipu skali..huhu..
kuda kiri nama jack..kuda kanan ntah ape ke namanye..ingat ingat lpe ni..mengalami masalah kelupaan sejak menunggang kuda itu..
ape perasaan menaiki kuda??
ohh...x rasa ape pun. cme terbayang alangkah indahnya menaiki kuda disamping org tersyg..
ceeeiihh...shuuhhhh shuhhhh...g maen jauh2..


- damai laut -


we r here now...on holiday for 3 days 2 nights. actually dpt free vouchers. klu kne bayar sumpah x dtg cnie..why why n why??
indah kaba dari rupa...hahaha. we all smpai cnie mlm td..nyamuk besepah-sepah. eh, sesuai ke guna besepah untuk nyamuk..hikss. pastu nak dtg cnie lalu paya paya bakau. monyet pun bnyk..monyet tu gler otai. duduk tgh jalan. kete nak lalu pun die wat x taw je. rooms r ok dr segi size tp in room facilities agak kureng...hanger pun xde. ceih..berkira. nasib baek free...hohoho.
alrite..gtg...nak bersiap utk mencarik pantai. duduk damalai laut kne crk laut..baru la damai...



- hari bapa -

sedikit update sempena sambutan hari bapa..ceihhh..lambat gler update kan. ok ok...sila faham...saya mempunyai masalah dengan lappy kesayangan. lambat x lambat...saya pedulik hape..nak hupdate gak.
sambutan hari bapa kitorg tahun ni we
all join venture ngan famly kak yah. tetamu khas pada hari tersebut of course la kan lelaki yg telah bergelar ayah..maka yg bujang bukan lah tetamu jemputan. tetamu khas tersebut terdiri daripada ayah, baba(ayah kakak ipar) serta abg wan..
acara dimulakan dengan makan-makan...hoooyeiii...makan...ske ske ske. seoul garden
OU telah menjadi saksi dimn telah melihat bagaimn kami makan smpai x ingat dunia...phhheewww.
seoul garden boleh dikatakan menjadi diantara tempat pilihan keluarga untuk bersm-sm. mn x nye..skali duduk ctu mau berjam-jam baru nak balik. mmg puas hati mkn kat ctu.. lunch r only 25.88++ n dinner 35.88++ cmtu. eat until u drop..ceiihhh. tp kan...seoul garden OU x sebest seoul garden di plaza pantai. kat sn r the best la. makan makan makan...ini je gmba yg ado....makan smpai lpe begamba...

untuk melengkapkan majlis itu, kita selit sket acara bapa-bapa potong kek bidang terjun..
actually on the 1st plan nak buat cake hasil air tangan seniri tp tbe2 sme bhn2 nak buat cake da sold out. ceihh..poyo...atau erti kata lain tipu. mn ada plan nak buat cake sendiri..
majlis diakhiri dengan perut yg teeettttt...ciissss..mls nak tulis apekah teetttt itu...sniri mau ingat la kan... :p
gudnite blog :)