- i miss hujan -

da bape hari x jumpe hujan...akhirnye hujan turun jua...i miss u hujan...huhu
tp kan..
walaupun hujan..cuaca tetap panas...sabo je la. apepun..syukur sbb ptg ni hujan..
zzzzzzzzZZZZzzzzz...


- petronas & kfc -

korang penah dgr x psl promosi isi minyak rm30 kat petronas dpt discount voucher kfc. nape promosi ni x gilang gemilang mcm selalu ye. promotion ni da start on 10th april ari tu tp saya x taw pun..rugi je...cissss. ibu saya ckp maybe saya xtaw psl ni coz diorg juz letak poster kat kaunter bayar kat dlm n kebetulan saya mmg da berbulan-bulan tak byr minyak kat kaunter kat dlm.
adooii~ rugi rsnye...br smlm isi minyak.
pix: credit to foodpromotions
lps ni harus amek vaucher tesebut. janji ade discount..i like it. da la pnah janji nak blanje dira, lyn wani mkn kfc sbb satu kes ni. bley la berjimat sket gne ini vaucher..keh3~ zaman kegawatan..harus berjimat cermat. promosi akan tamat pada 10 mei nnt ye...


- ayat2 cinta -

bgn pagi-pagi ni layan lagu ayat-ayat cinta plak. ape kes bgn pg layan lagu sebegini..mmg x menaikkn semangt langsung...haha. rs mcm nk tgk mvie ni 4 the 2nd time. cter ni da berkurun lmnye..klu sape-sape x tgk lg tu x taw la. ayat-ayat cinta mmg best..huhu


- swine flu -

skrg ni sibuk ngan wabak selesama babi plak dah...
"Setakat ini, wabak baru selesema babi di Mexico telah meragut 62 nyawa dan WHO mengesahkan bahawa kematian disebabkan oleh virus H1N1 yang tidak pernah dikesan sebelum ini yang menggabungkan genetik babi, burung dan manusia."

"Laporan terbaru agensi berita asing menyebut bahawa selesema babi itu telah menular ke Amerika Syarikat dan WHO bimbang ia mungkin merebak ke seluruh dunia."
sumber:bernama
haihhh..skrg ni virus ni da merebak ke new york, spain, n new zealand da. wabak ni dikatakan agak bahaya sebab die merebak melalui udara.
sedikit info buat semua mengenai wabak ini
:
  • Demam selesema babi adalah sejenis penyakit sistem pernafasan (respiratory) yang biasanya ditemui dalam kawanan babi. Ianya disebabkan oleh virus influenza jenis A (H1N1). Virus demam babi ini biasanya berlegar dalam spesies babi sahaja dan tidak menjangkiti manusia. Namun jangkitan terhadap manusia telah berlaku dan penyebaran virus ini dalam kalangan manusia telah mula dikesan sejak tahun 1988. Virus selsema babi yang dilihat menerusi microskop

  • CDC telah mengesahkan bahawa virus ini (H1N1) adalah berjangkit dan merebak dari seorang ke seorang manusia lain. Walau bagaimanapun masih belum diketahui cara dan bagaimana mudahnya jangkitan ini terjadi.
  • Simptom selesema babi ini terhadap manusia adalah sama dengan simptom selesema biasa seperti demam, batuk, sakit tekak, sakit badan, pening kepala, sejuk dan kelesuan. Ada juga sesetengah kes cirit-birit dan muntah yang berkait dengan selesema burung yang dilaporkan.

    Pada masa yang lepas, beberapa penyakit (kegagalan paru-paru dan sistem pernafasan) dan kematian telah dilaporkan dengan jangkitan selesema babi dalam manusia. Seperti virus selesema bermusim, selesema babi boleh menyebabkan keadaan kesihatan kronik.

  • Perkara yang terpenting sekali untuk megelak dari dijangkiti virus ini adalah membasuh tangan. Cuba untuk berada pada tahap yang paling sihat. Dapatkan tidur yang cukup. Sentiasa aktif, menangani tekanan, minum banyak air dan makan makanan berkhasiat. Cuba mengelak dari menyentuh tempat yang dicemari dengan virus. Mengelak hubungan dengan mereka yang sakit.
  • Buat masa ini belum lagi ada sebarang vaksin untuk melindungi dari selesema babi ini. Terdapat beberapa perkara yang boleh dilakukan untuk membantu menghalang penyebaran kuman yang menyebabkan penyakit pernafasan seperti demam selesema. Cubalah langkah-langkah ini untuk melindungi kesihatan anda:
    • Tutup/lindung mulut dan hidung anda dengan tisu sewaktu bersin atau batuk. Buangkan tisu tersebut ke dalam tong sampah selepas menggunakannya.
    • Basuhlah tangan dengan sabun dan air dengan kerap terutamanya selepas batuk atau selesema. Pembersih tangan berasaskan alcohol juga berkesan.
    • Mengelak dari menyentuh mata, hidung dan mulut. Kuman boleh merebak dengan cara ini.
    • Jika anda sakit akibat demam selesema, disyorkan supaya anda tidak bekerja atau ke sekolah juga mengehadkan pergaulan dengan orang lain supaya mereka tidak dijangkiti.
  • Cara Terbaik Untuk Mengelak Dari Menyebarkan Virus Melalui Batuk Dan Bersin adalah
    • Jika anda sakit, hadkan pergaulan anda sebaik yang mungkin.
    • Jangan pergi ke sekolah
    • Tutup mulut anda dengan tisu semasa batuk dan bersin. Ia boleh membantu mengelak orang-orang di sekeliling kamu dari jatuh sakit
    • Tutup mulut anda semasa bersin dan batuk jika tiada tisu;

    • Basuhlah tangan kamu setiap kali batuk dan bersin.

  • Teknik terbaik untuk mencuci tangan untuk mengelak dari dijangkitan virus adalah dengan membasuh tangan dengan kerap . Ini akan dapat membantu melindungi anda daripada kuman. Basuhlah dengan sabun dan air ataupun pembersih tangan berasaskan alcohol. Basuhlah tangan antara 15 ke 20 saat dengan air suam dan sabun. Jika tiada air dan sabun, tisu pakai buang berasaskan alcohol atau pembersih gel boleh digunakan. Ianya boleh didapati di kedai-kedai ubat dan pasar raya. Jika menggunakan gel, sapulah tangan anda sehingga gel itu kering. Alkohol di dalam gel tadi akan membunuh kuman dan ianya tidak memerlukan air untuk berkesan.
  • Jika anda tinggal di kawasan yang dikenal pasti wabak (selesema babi) itu merebak dan mempunyai simptom-simptom demam selesema termasuk demam panas, sakit badan, selesema, sakit tekak, muntah mual dan cirit-birit, anda perlu berjumpa dengan doktor, terutamanya jika anda risau tentang simptom-simptom tadi. Doktor akan mengesahkan sama ada sebarang ujian atau rawatan adalah perlu.
  • Jika anda sakit anda perlu Tinggal di rumah dan mengelak hubungan dengan orang lain sebaik mungkin untuk mengelak jangkitan. Anda juga perlu mendapatkan rawatan kecemasan jika mengalami tanda-tanda awal penyakit;

    Untuk kanak-kanak tanda-tanda dan perlu dibawa untuk dirawat adalah seperti berikut:-

    • Kesukaran bernafas dan pernafasan yang terlalu cepat;
    • Warna kulit bertukar kebiru-biruan;
    • Tidak minum air yang secukupnya;
    • Tidak bangun dan berinteraksi;
    • Tidak suka dipegang dan asyik merengek;
    • Simptom seperti selesema dan pulih tetapi kemudiannya berulang bersama demam dan batuk yang lebih teruk;
    • Demam dan beruam.

  • Mereka yang dijangkiti dengan virus ini boleh dikira sebagai pembawa virus selagi mereka di dalam simptom sehingga tujuh hari dari bermula sakit. Kanak-kanak, terutama anak-anak kecil berpotensi untuk dijangkiti untuk jangka masa yang lebih lama
sumber: http://pmr.penerangan.gov.my
Hopefully info ni dapat bantu semua org dalam mencegah virus ni. sama-samalh kita berdoa malaysia tidak akan dijangkiti virus ni ye..


- me n kelisa -

kejadian 1
x: 9 may free x

saya: insyaallah f
ree. so far xde prog
x: dah, i bookong u ngan kelisa u. muaha
ha
saya:ceih..da agak
da. reward?
x: u nak pengeras ape. hmmmm

saya:hemp..return tket to kuching..muahaha

x: xley
saya: maen2 jela..huhu
x: nak reward ape

saya: -xreply-
pk smpai lupa nak reply
kejadian 2
y: Slm. u free tak erm 10hb mei ni? i nak cri transport ke lcct, i byr rm50. u nak? kul 8pg..

saya:-xreply jgak-
driver kah saya ini?? lepas ni harus cop limosine kat tepi pintu..
--------------------------------
tbe-tbe terasa nak makan lasagne made in SR.
### rai,pix ni bkan i google2 eah..ni i kutip kat folder i. jgn plak ade yg ngaku ade org blanje die plak guna pix i nih..kih3~
diz week last promotion pocket saver rm9.90 kat secret recipe. week 7 adalah lasagne. 27 apr-3 may ...
pix: credit to SR website


- merdeka! -

yihaaaaaaaaaaaaaaaaaaa~
PENGUMUMAN :
exam sudah selesai. sesungguhnya ini lah saat yg ditunggu-tunggu selama ni. kepada yg x abes exam lg tu..ehem2..nak senaraikan nama jap..yani, safa, ida, ana, wani, dira, kak sya, lyn, incik nua, incik bob, n semua lah yang msh perlu menghadapi exam..selamat meneruskan perjuangan yg belum selesai..u ol jgn jeles ye i da abes exam..hikss..


- passengers -

nak nengok cter ni since minggu study week tp disebabkn that week teramat bz n exam plak berderet-deret terpaksalah padamkn hasrat tersebut...ceihh..ayat x ley blah..hoho
pix: credit to incik google :p
ada sape-sape yg da tgk cter ni x..best ke eah. best ke x best i nak tgk gak cter ni. incik keris..di mn kamu. kata nk tgk mvie ni ngan i...hoho. cter ni juz ada kat TGV n cineleisure je la klu x silap. ntah nape la kat gsc xde cter ni..nyusahkan org je..huhu


- tante izyan -

diz is saphira aurelia huzaen. comel bangat ini baby. nama da la glamer abes..hoho.
tante izyan dapat jumpe syasa kejap je sebab hari tu panas sgt. tante izyan da bli kan baby book for syaya da lm for present tp smlm br sempat nak bg.
oh ye..smlm saya bukan lg auntie or makcik..jd tante kejap sebab baby tu indonesian. kn comel die panggil i tante..haha perasan.
tante izyan ini bkn lah seperti tante rika yg sgt busuk hati dan hati penuh hasat dengki seperti didalam cerita bawang putih bawang merah ok. tante izyan adalah sgt baek... :)
sgt kekok tante izyan memegang baby tu kan. mmg la..tante izyan mn biasa pegang baby yg betul-btul baby... :p
muahhhhs muahhhhs untuk baby syasa..c u next time :)


- ariani -

ari ni (24/4)..butik ariani telah bermula operasi di bandar baru bangi. perghhh..ramai btul org kat sn sejak pukul 11pg. rasa mcm ada sales discnt 75% atau pun sehelai tudung yg berharga rm20. padahal x ada pun...bapak mahal tudung die ok. rm50 dan keatas. rm200 klu u ol nk pun ade..
so lepas ni bagi penggemar tudung ariani yg berada disekitar kajang, putrajaya or bangi..x perlulah anda ke KL untuk membeli tudung pilihan anda yg begitu over harganya. butik ni kat area old town white coffee. dr tepi jalan da ley nmpk. ss bape x sure lak saya. ceisss..3 thn duk bangi pun masih xtahu seksyen2 di bangi ni.



- dreaming -

2nd paper:done
next paper is tomorrow...tomorrow never die..esok akan dilancarkan peluru berpandu buat julung kalinye untuk semester ini iaitu semester terakhir di bumi ukm..insyaallah. so esok juga saya akan menggunakan skill yg ada buat kali terakhir untuk melancarkan serangan peluru berpandu..gud luck untuk diri sendiri ye...
rasa mcm dlm mimpi sekejap..betul ke tinggal lg 3 paper ni..rs mcm br je masuk ukm..tolong...i xpecaya!!sungguh...xtipu. safa, ana, ida n yani...rindu kat korg....da seminggu lebey x jumpe. ceih...br seminggu lebey da rindu rinduan...blum lg 2-3 tahun..klu 2-3 thn nmpk gaya mcm korg da xde dlm ingatanku..haha. tu ayat tipu je eah..korg jgn pecaya..
akan ku abadikan kenangan kita semua hingga akhir hayatku...cewwwahhh


-syukur -

tahukah korg bahawasanye ari ni saya telah terslh jadual exam..awas!!! sila check jadual exam anda dengan penuh ketekunan..jgn tiru mcm saya..
tepat pkul 10 td saya semasa melangkah ke toilet ttbe saya terasa nak check jadual exam. dlm hati eh, btul ke exam kol 12..ntah kul 8.30 td..mati la cmni. so dgn kelam kabutnye saya check jadual... sekali pandang mcm x pecaya..tgk sekali lg..eh, btul la tesilap. tp
ALLAH masih menyayangi sy..exam adalah pkul 3.30ptg ni..
ya Allah..sgt bersyukur sbb bkn pkul 8.30pg..klu 8.30 xtaw nak buat ape. maka lg skali saya memanjat kesyukuran kerana masih ada ruang waktu lg utk buat revision...alhamdulillah...


- choyok -

korang penah x dgr word 'choyok'...mesti x penah kan coz saya pun x pnah dgr..
tersebutlah sebuah kisah dimana mlm td saya mendapat msg berbunyi begini
"yan,good luck 4 ur exam k..Do ur best!!! Choyok!!!!"
sender:abg nd
wakaka....choyok. abg ku telah create a new word semalam..tahniah abg!! anda berjaya. kak aishah...plz take note..silalh bukak class bahasa untuk abg ye..hikssss. jgn marah ye..gurau je.. :p
btw, thanx 4 everyone yg wish...



- 20092009 -

selesai sudah 1st paper..moga lecturer saya terang hati menanda paper saya..amin...
-----------------------------------
macam biasa..masa rehat adalah digunakan untuk dunia bermuka buka serta dunia blogging. terhasil la sesuatu sewaktu saya bermuka buku sebentar td...wahhhhhh..hebat sungguh hadiah hari jadi..
Quiz: hadiah hari jadi tahun ini
Result: cincin pertunangan/perkahwinan
(ada org melamar anda di hari jadi anda)
so special hadiah hari jd. the big TWO TWO adalah pada 20092009. date yg cantek disertai sambutan hari raya aidlfitri mungkin.
----------------------------------


- marathon -

salam to all readers...
dis is juz a short note dr sy tuk sme....doakan saya berjaya tuk final exam saya..moga saya dpt konvo pd bulan 8 ini ye...aminn...
  • 21/4 : service management (8.30am-11.00am)
  • 23/4 : sales force management (3.30pm- 6.00pm)
  • 24/4 : quality management (8.30am-10am)
  • 27/4 : PKK (8.30am-11.00am)
  • 28/4 : startegc management (12pm-3pm)
then merdeka..yeay!!!
tp skt sket la exam kali ni..marathon x hingat..xde gap yg agak panjang..bederet je exam..skt skt skt...
till here..saya nk studykn diri sendiri..
lps exam br sy akan marathon blogging plak...



- coklat & hijau -

kawen kawen kawen...
last week my abg angkat nikah..diz week my cuzz lak..musim kawen kah?? walaupun saya nak exam..saya still sempat attend diorg nye kenduri..hopefully nnt time saya nye turn sme org pun dapat dtg..ecewwahhh..berangan nak kawen. calon pun xde lg da pasang angan2 nak kawen. xpe2...im still young..xelok langkah berbendul-bendul pun..akan tbe masanye nnt.
ni my cuzz ween n hubbynye...
semalam time orientation tuk hubby die we all ade interview detik2 pengenalan both of them. diorg knal atas kawan. alhamdulillah smpai ke jinjang pelamin. cuzz saya ni dalam diam2 je taw. b4 diz klu tanye ble nak kawen die akan ckp i da clash..tuptup ble adik die nk kawen die pun naek pelamin skali. so semalam kire most of the famly 1st time la tgk hubby die. tu yg kne ade orientation tuk hubby die.
yg ni la my abg hidhir n his luvely wife kak nina...
both of them dlu satu skolah tp time skolah dlu x bertegur sapa..masing2 ingat yg sorg lg tu sombong. after lebey kurang 8 thn cmtu br jumpe balik kat frenster. then knal2 trus bekenan. 1st dating 13 jam tuh...xley blah..dr bekfes smpai ke dinner diorg dating..hamboi2..tu la..dlu bkn men lg sombong 2-2 ni..skali dating 13 jam. kak nina ni saya da knal agak lm la gak sbb slalu jumpe n ble ade function kat umah die dtg. so kitorg da tersangat mesra ngan die..
tidak lpe juga gamba wanita-wanita ayu..haha..ayu la sgt. tp mmg ada ayu. mari saya perkenalkan sorg2 wanita-wanita digambar bwh ini.
dari kiri: kak ayu, kak xxxx(haha..saya sendiri tidak ingat nama cuzz yg itu..kejam sungguh), kak ika, mak andak, saya yg comel, ibu terchenta dan adik.
oh ye..ni tuk kak aishah ye. silalh anda mengenali bakal cuzen2 anda supaya nnt klu ditakdirkan semasa majlis perkahwinan anda ada orientation utk anda maka anda tidaklah mengalami kesukaran dmana jika anda tidak mengingati nama-nama cuzen anda maka anda akan didenda pada mlm tersebut. denda nye adalah anda tidak dibenarkan tdo di bilik pengantin..hahaha...awasss! bakal-bakal cuzen anda sgtlah kejam. jgn khuatir..nnt bakal adik ipar mu ini akan membuat entri khas untuk memperkenalkn segala sepupu sepapat yg ada supaya anda rajin membuat homework. tgkkk..baik kan bakal adik ipar mu ini..haha...
yg ni sesi menggedikssss
perempuan klu jumpe camera mmg parah...
cuzen-cuzen laki mn ade nak gedik2 mcm kiotrg..keje diorg yg ni....
makan makan dan makan. tipu je la. diorg ni la yg bekeja keras buat keje. x mcm cuzen-cuzen perempuan yg tahu melawa sahaja..itu adalah kenyataan kerana saya sememangnye begitu...
- end of story -



chantek

hijau...chantek..hoho


- insaflah -

dari dlu sampai sekarang saya tetap saya yang lama. masih mengekalkan sifat -ve tersebut sejak saya menjejakkan kaki di bumi UKM hinggalah saat ini..dah nak grad da pun..sy masih tidak berubah. saya berfikir sejenak..ble agaknya saya nak berubah. kesedaran dah ada..ble nak laksanakan je saya menghadapi tahap kesukaran yang amat tingi
semoga saya berjaya mengikis sifat -ve itu



- happy anniversary!! -

happy 31st anniversary
semoga ayah & ibu panjang umur n dimurahkan rezeki..

yan sayang ibu n ayah sgt-sgt