- ronda2 bendang -

last friday, saya n 2 org lg kwn saya safa n ida g jalan-jalan ke kedah. kat sana host we all adalah yani n en zaid. kitorg gerak dari hentian kajang kul12 naik bus tambahan. biasa la kan..cuti CNY..lmbt amek tiket je kne la naek bus tambahan. punye la ramai yg nak balik becuti..yg kitorg ni pun sibuk-sibuk nak balik cuti sm..hikss. bus tambahan tu bus skolah taw..kecik btul ruang yg ada..saya ni da la besar kn..hehe. tp kan dalam ruang yg kecik pun saya bley tdo ngan nyenyak nye..tdo mati plak tu..ape jd pun saya xsedar. sesungguhnye saya ni bukan la jenis yg tdo mati. saya kne flu at that time..so kne la mkn ubat kan..ubat tu la yg buat saya tdo 2 hr dgn nyenyaknye..
best woo kat kedah...ade pak supir...sampai je kat kedah ada pak supir dtg amek n hantar we all g umah yani. pak supir we all baek taw..die bawk g bekfes dlu. oooh..ye..pak supir tu bkn la pak supir yg btul..die adalah host we all kat. tq to en zaid sebab bwk we all jalan-jalan..jauh plak tu en zaid n yani bwk we all jalan-jalan. nasib baik saya g sn 2 hr je..klu lama sampai ke langkawi die bwk..
1st day kat kedah we all x g jalan mane pun coz we all g kenduri kawen abg sedara yani. lain taw kenduri kawen kat kg ngan kenduri kawen kat bandar ni. kat kg masih mengekalkan ciri-ciri kejersama penduduk kg..diorg gotong royong masak untuk kenduri kawen tu. klu kat bandar skrg mn ada org hidang-hidang pkai talam kan..kan kg masih mengamalkan konsep hidang-hidang ni. ble pengantin smpai lak ada la acara silat menyilat ni. silat nye bkn sekejap..dekat sejam la gak..rmai btul; yg nak bersilat depan pengantin ni..kata raja sehari kan. saya tgk silat kejap je..kne lawan mata la..saya ngantuk sgt hari tu..
2nd day lepas sarapan yani bawak we all ronda keliling kg die naik moto..we all g ronda-ronda area bendang. ni pengalaman pertama saya ke bendang..
jom ronda-ronda bendang...
ni lah pemandangan sawah padi...

oh..teratai bunga .....
korg layan je la pix we all ronda-ronda kg yani ye...
alamak..lpe plak nak buat aksi lompat...rugi rugi...
ok..kedah part 1 smpai cnie je..nntkn kedah part two. kedah part 2 ni lagi menarik...

~ bersambung ~



- apekah itu -

bunyi ape tu...??


- cik iwani saya -

ni entry live dari nuin cafe. saya ngah keringkan baju kat laundry..so kne tunggu 90 min. memandangkan saya da lm x ke nuin, sementara tunggu baju kering saya lepak kat nuin. faveret saya kat nuin ni jus kasturi suam die..i like jus kasturi die...

cik iwani pun ada sama ni...cik iwani wat tutorial sambil makan..
ari ni banyak sungguh cik iwani makan. seronok saya tgk selera makan cik iwani. petang td cik iwani makan grill black papper chickn kat SR..saya plak spaghti. cik iwani jenis yg makan kne take time. slalu klu saya n kwn-kwn da abes makan die mesti x abes lagi..last-last die makan x abes..maybe selera nye terbantut ble sme org da selesai makan. so ari ni..saya makan slow-slow..lg lambat dr cik iwani..n hasilnye..cik iwani berjaya abeskan grill black papper die. lepastu cik iwani makan brownies wif ice cream. bnyk kan kan kan. tu kisah petang td..kul 5..
skrg ni cik iwani makan lagi...waaaa...tahniah cik iwani..semoga berjaya naikkan berat badan. skrg ni cik iwani makan ini plak...nasi tomato..

caiyookk iwani!!!

yeay...cik iwani berjaya abiskan nasik tomato die..now cik iwani cont wat tutorial..

saya makan ni je..roti bakar tanjung malim..

sekian laporan dari nuin. selamat menonton AJL..


- manukan island -

ni cerita sabah yang da basi...hahaha. 3rd day we all kat sabah we all plan nak g snorkeling. tp the night b4 ibu ckp xyah pegi la snorkeling coz ibu x shopping lagi..uhuhu. time tu mke ibu mmg da bad mood abes sebab x dpt shopping lg. so saya n adik pun janji la esok by 3pm we all da smapai kat jetty jeselton blk. ibu nak x nk kne la ikut jgak. adik la beria sgt nak snorkeling. da la xsehat..ade hati lagi nak bersuka ria.
pagi tu we all terbangun lambat..kul 8.30 br we all gerak dr hotel to jetty..
ni kat jeselton point..cantek sgt area jetty ni.
smpai jetty we all trus cpt-cpt g bli tiket bot. kne cepat n pantas sebab xnak buang masa..nnt nak balik awal. punye la nak cepat smpai lpe nak amek gamba time ni. lepas bli tiket trus g kat tempat parking bot..huhu..
mari menaiki bot.bagi sesiapa yang mabuk laut..silalah bersedia..
tunku abdul rahman marine park ni ada 5 pulau iaitu gaya, manukan, sapi, sulug dan mamutik. disebabkan kesuntukan masa..we all g satu pulau je which is manukan island. it to about 20 min tuk sampai ke manukan. best woo nek bot ni. cbe tgk percikan-percikan air ni. okey..silalah layan aksi jakun saya ye..
ni jetty pulau manukan..
selamat datang ke taman tunku abdul rahman pulau manukan..
adik..r u ready. yeah..im ready kak..lets go snorkeling..
anda dilarang sama sekali untuk memancing ikan ye di pulau-pulau ini. klu nak pancing lain xpe..jgn pancing ikan je..
waaaa...teruja nye saya tgk ikan-ikan tersebut. tp ikan die x bnyk choice la..sme lebey kurang sama je...maybe kawasan ni x bnyk ikan cantek-cantek kot..

pelancong-pelancong yang datang ke pulau manukan..ada kena byar sket..x mhl pun..rm3 dewasa..rm1 kanak-kanak bwh 17 thn..

ni pemandangan kat pulau ni..keindahan pulau ni masih terpelihara..masih suci gituk..hikssss..

kat pulau ni kedai ni je yg makanan die murah..mungkin sebab under koperasi. restoran yg ada kat pulau ni agak mahal la harga die..ala-ala hotel..biasa la..kawasan pelancongan. so sape-sape yg budget traveller tu elok bwk bekalan makanan siap-siap..so nnt xde la kelaparan..

okey dik..im ready..jommm...
kak..im ready too..tp nape mke org klaka erkk...

then we all pun trun ke pantai. gmba time snorkeling xde..camera we all x waterproof. xsampai sejam dlm air tibe-tibe mke saya pedih kne libas ngan something..xsure plak saya ape benda plak tu..die attack kat area pipi n mulut..adooiiya..pedih yang amat..xtaw la bnda ape yg cium saya tu..hiksss. say pun trus berenang-berenang ala itik kelemasan ke pantai. ibu ayh n adik pun ke tepi pantai keja saya. nak tgk ape jd. ayah saya tanye kat lifeguard kat ctu..diorg kata bnda tu x bahaya mcm ampai-ampai. so lepas dr tu ibu trus ckp xyah trun kat air da. saya pun da mls nak trun. xmaw saya crk nahas. takut nnt 2nd time kne ampai-ampai plak..

lepas tu we all trus siap-siap nak balik. ibu ske la kan..kata nak g pasar filipin tu..

sementara tunggu bot nak balik..we all posing-posing dlu untuk kenangan. .ni kat area-area jetty pulau manukan..

selamat tinggal pulau manukan..mungkin suatu hari nnt saya akan kemabali ke sini lagi jika diizinkan allah. bersama dengan yang tersayang pulak ke..hiks. sesungguhnya saya da jatuh hati dengan tunku abdul rahman marine park..



- bulan dan bintang -

sungguh xku sangka rupenye di bangi juga terdapat tempat-tempat menarik untuk duduk bersantai bersama orang-orang yang tersayang. selama ni saya mmg x perasan langsung kewujudan tempat ini...
dimanakah ia? silalah teka wahai penduduk disekitar bangi ini..

opppsss..hint-hint..ehehe

cik orked bersama siapa ye kat sana semalam?? jeng jeng jeng..

ni auto published entry. pada saat ni cik orked sedang menghadiri kursus. kursus ape??? kursus kawen kot..muahaha. cik orked nak kawen ke?? plz wait, hear n see...mane la taw kan ade berita baik kew..hikssss.

gler ke ape klu saya nak kawen..kena kejar ngan abg saya plak nnt..mane nak lari..nak masuk lubang cacing pun xmuat...



- ayuh ke mydin -

tadi cik orked and housemate berjaya tidak membeli barangan yang telah disenaraikan untuk diboikot..xtaw la smpai ble saya n housemate dapat bertahan. we all xshopping kat carrefour pun taw td. pnat saya pikir nak g bli barang katne. so kul 5 saya text housemate tanye die nak ikut x g bli brg. die suh saya amek kat tempat keje..
we all g shopping brg dapo kat mydin mart kat putrajaya..kat area-area diplomat tu..saya xsure lak presint bape tp klu ikut gate 1 nak ke arah alamanda tu ley la nmpk mydin mart ni dari tepi jalan..
ousmate saya hati-hati tul time shopping...tp klu da teramek gak barang-barang yg telah disenaraikan hitam tu nak wat cmne kan..xsengaja..
ini lah hasilnye. sardin 3 tin, maggi, baked bean, burger, prego, spagheti, mushroom, ikan cencaru, ikan siakap, sotong, ikan, fishcake, telur, beras, sos tiram, mince meet, carrot, bawang, ubi kentang n ape ntah lg. n ini lah bukti nye we all shopping kat mydin. sila lihat bakul n beg plastic mydin itu..huhu

sesi mengangkat barang ke kereta..



- try my best -

td saya ckp kat kwn saya yg saya nak kuar ke alamanda..nak bli brg dapo..then die ckp bkn ke carrefour pelu diboikot. saya bab-bab ni mmg lembap sket. so after buat sedikit research..saya membuat keputusan utk tidak ke carrefour. xsure lg nak gi mn. ni senarai barang yang saya cbe nak elak dr terus membeli..i will try my best..

  • KFC
  • Arbys
  • McDonalds
  • McBurger
  • Pizza Hut
  • Chilies
  • Jack in the Box
  • A&W
  • Baskin Robbins
  • Dominos Pizza
  • Pepsi
  • Mirinda
  • 7up
  • Coca-Cola
  • Sprite
  • Fanta
  • Nike
  • Adidas
  • Calvin Klein
  • Motorola
  • Alcatel
  • Eveready
  • Energizer
  • Procter and Gamble
  • Johnson & Johnson
  • Avon
  • Revlon
  • Marlboro
  • carrefour
  • nestle
  • kitkat
  • loreal
  • maggi
  • mark n spenser
  • kotex
  • ambi pur
  • danone
  • kleenex
  • nokia
  • starbuck

mungkin ada lagi yg tertinggal..banyak sagt..tak terlist la..



- poring hot springs -

after pegi kinabalu park we all trus ke ranau. it took about 30 min cmtu la. sebenanye less than that tp we all ade salah-salah jalan sket. masuk poring ni je kne bayang RM 3 per head..tuk yg umur 17thn ke bwh bayar RM 1 jew. ade bdak tu kan..da masuk college tp still bayar RM 1 coz die x ckup umur lg..under age..ahaha

besar la gak kawasan poring ni..ade taman rama-rama, air terjun n canopy walk.

actually ibu da surrender xnk masuk poring tp disebabkan anak die yg sorg ni gedik-gedik sgt nak masuk so ibu ikutkan aje. time ni ibu da xlarat..da start nak pening-pening coz xmkn lg. kat sini mcm susah nak crk mkn sket. time kat cafe yg kat kinabalu park tu diorg juz ada buffet je. buffet da la mahal..rm 50 cmtu..x bebaloi la. baik g crk seafood..

selamat datang ke kawasan air panas..siap ade penyambut tetamu lagi tuh..hiksss


ni la kolam air panas nye..ingat kat mcm kolam air panas kat selayang..tp tidak
sma sekali..mmg lain bebena la..

saya n adik naik canopy walk..mmg mencabar la. klu saya taw kne panjat bukit untuk g kat canopy walk tu mmg saya xkan pegi la. punya la tinggi bukit die..mcm pegi junggle tracking time skolah-skolah dlu je. smpai atas mke da beminyak-minyak ngan peluh x hingat...haha. adik bley kurus taw klu hari-hari naik bukit tu. dalam 30 jam gak la naik bukit tu.

canopy walk tu plak tinggi yang amat..gayat jgn ckp la..takut nak pandang bawah..dlm gamba sme control je xnk bg nampak gabra..hikss

ni time ngah trun bukit..licin wooo..lecak la bagai. saya da la pkai selipar jamban je..nasib bek x tegelincir.

tali kasut die ni keje tebkak je..kjap-kjap ikat tali kasut..

finally smpai gak saya kat bwh setelah berpenat lelah hampir sejam lebey..
ni la gaya saya berjunggle trackking..xde ala-ala nak naik bukit pun..dgn pkai selipar jamban n handbag la bagai..