- berhati-hati -

2 hari lepas saya jumpe ngan cuzen2 saya di hospital semasa melawat pakcik saya yang sakit. then cuzen saya ni cerita yang kawan die baru je meninggal dunia sebab terkena virus or bakteria yang atack sampai ke otak. penyakit ni lebih dikenali dengan nama "meningitis". klu nak taw maklumat lanjut pasal penyakit ni sila lah google nye. saya xnak bg maklumat sgt takut ape yg saya smpaikn ni x 100% tepat.
tp yang pastinye klu da kena virus ni mmg susah untuk diselamatkan seperti yang terjadi kat kawan cuzen saya tu. tanda-tanda awal yang terjadi kat kawn cuzen saya tu die kena demam yang x kebah-kebah walaupun da cbe mkn pelbagai jenis ubat.seminggu lepas tu die trus koma. cuzen saya ckp lagi, skrg ni ada 10 kes yang sama ngan kawan die tu..3 yang dah meninggal. 10 tu kira bnyak taw...
ikut kata dctr yang merawat pesakit tu, virus tu maybe die dapat dr tempat public. kwn cuzen saya ni ada ke swimming pool sebelum die sakit..so maybe die dpt dr ctu. bakteria lagi senang nak merebak melalui air..
so memandangkan ada kes sebegini di klang valley..seeloknye kite sme avoid dr berswimming di public pool. mn la taw kan ada org yang da kena virus tu tbe-tbe swimming kat pool yg kite swimming. mmg la klu nak sakit tu kite ley je kena kat mana-mana..tp lebih elok kite mengelak kalau kite da taw kan..


1 comments:

Rarai said...

omg..yan..nsib baik ptg td i xtrun swimmin...perghh...takut sehh..btw..sila2 dtg..anda tlh ditag~