- italy 2 -

2nd day..
seawal pagi lg weols da bgn n mandi..sejukkk sgt taw..nasib baik la air panas. tp kuar je toilet sniri mau ingat la..beku balik. lepas da siap2 sme saya ngan ayah g crk tempat nak parking kerete plak. depan hotel xley parking time siang. malam je bley. terpaksa la weols crk carpark. weols xbwk kete dlm city coz ssh nak crk jalan nnt..ada yang tension plak crk jln nnt..hiks. simpan kete sehari dlm 20euro taw..gler mahal..rugi btul. lepas simpan kete weols turun bekfes. kagum taw..hotel murah n xde star pun ada provide bekfes. bekfes yg diorg provide bley thn..bley la weols kenyangkan perut sampai ptg. after bekfes naik bilik then siap2 nak g jejalan plak. sori la..xde gamba dalam bilik..lpe nak amek..kat florence ada la..
1st tempat yg kitorg g kat cnie...x ingat la ape nm tmpat ni..ehehe..sory..sy mmg mcm ni..

kitorg g tmpat ni jalan kaki ajo...rs mcm tak jauh dr hotel. oh ye..kat sana kan..saya jalan ber kilometer pun saya x rs jauh taw..cbe klu kat m'sia..jalan 500m pun da rs jauh bangat..haha..

n then kitorg jalan lagi..kali ni jauh sket..nak g tmpat nak bli tiket city tour. die ada 2 jenis city tour..weols pilih yang bus double decker tu..harusla kan..time tu kat m'sia mn city tour yg 2 tingkat tuh..

yg ni green line tours..

yang ni lak city tour yang weols naek. gmba ni saya google je..coz dlm colecttion xde lak gmba busnye..

yang ni plak atas bus. nmpk tak yang kat tepi saya tu ada tmpat cucuk headfone..so sape nak dgr history of the city ley la pkai that headfone..smbil jalan die akan cter la pasl that city. saya dgr kejap2 aje..

ni saya amek dt atas bus aje..xtaw ape nm tempatnye..

1st stop kitorg adalah diz place...main attraction in rome..haruslah kan coloseum..mmg sgt mengagumkan..besar gedabak..tidak seperti didalam gamba. yg ni gamba dr jauh..

dr bus stop ke coloseum tu sempat dlu weols begamba ngan patung ni..patung bergerak. ble kite letak je duit die akan bergerak..die tunduk kat kite..

haaa...yang ni ngan gladiator2 plak. if korg ke sn..saya advise korg hati-hatilah ngan gladiator2 ni..takut diorg pancung korg je nnt. weols mmg da kne pancung hidup2. gmba ni berharga 20euro taw..sgt la x berbaloi. mle2 diorg mintak 50 euros..ayah saya refuse to pay them. agak2 la..xkan tangkap gmba ngan camera sniri mpun nak charge smpai rm250..gilo ape..mmg pancung hidup2 ni. rm100 tu pun mmg da x bebaloi. klu taw mmg xnk tgkp gmba ngan diorg. itu la taktik diorg..diorg akan panggil kite tgkp gmba ngan die then diorg mintak duit yg banyk sbb kite ni pelancong..hampes tol..

yang ni pix nak masuk da..da dkat ngan pintu..gmba ni nmpk macam super impose je kan..

yang ni time ayah beratur beli tiket...saya berposing je la kat mn yang sempatBlockquotekan..xkira la tempat buruk ke. tiket msk coloseum dalam 16euro camtu...

yang ni pix-pix dalam coloseum..korg layan gamba je la ye..history die silalah google sniri..klu saya nak cter japg mmg panjang..

benda yg weols letak kat telinga tu mcm walkie talkie la...ada guide yg akan bwk weols tour the building..weols dgr ape yg die ckp from that walkie talkie...
oh ye...dlm ni ada patung bogel2 taw..saya xupload la kat cnie. kat italy mmg bnyk patung bogel2. kat cafe yg weols bekfes pg tu ada gmba bogel2 gak. kat sana segala patung n gamba bogel tu kire seni la...hoho..
after that weols truskan tour weols naek bus. kitorg naek je bus x trun-trun..da malas nk jalan sebenarnye..da penat. so sightseeing dr atas bus je sampai la ke piazza venezia..kat situ kitorg benti kejap je..bout 20min cmtu..weols amek2 gamba sket2 je..ni die National Monument of Victor Emmanuel II. ingat lg..walaupun kat cnie juz benti 20min..weols sempat lg bli sometink tuk lapik perut taw..haruslah waktu ni da lapar sgt kan..tu yg x larat nak jalan...
tapikan..bile kat satu tempat ni dr lapar trus kenyang ble time shopping..haha. kat situ mmg tmpat shopping la kire..xingat ape nama jalannye. perghhh..butik-butik sme...xmampu weols nak bershopping taw. cuti mata je la. kat situ berani la nak msuk segala butik yang ada..kata pelancong..harus xkne halau walaupun xde duit nak shopping..haha. klu kat m'sia nak masuk butik-butik seperti LV or coach x berani..sudah tentu tidak akan dilayan kerana mereka tau saya tidak mampu..haha. okey..setelah cuci mata di segala butik yg ada weols masuk one shop ni..die ada jual GUESS handbag..adik saya dapat satu 4 befday present die dan ibu pun amek satu. saya yilllekkksss..muahaha..padan muka saya xdpt pape. itu je pun yg weols mampu nak membeli belah disana. xpe la...da dpt berjalan disana pun saya ckup bersyukur. after that weols jalan lg smpai la jumpe McD. waaa..waktu tu rs mcm jumpe harta karun..haruslahkn..kata perut lapa. so fillet o-fish la habuannya. itu je pun yg halal. mkn fillet o-fish pun rs x bape nak sedap sbb xde cili sos. len kali harus bwk chili sos jika berada dieurope..huhu. lepas perut da kenyang weols smbung jalan balik. nak crk train's station. sempat dlu begamba kat cnie.
ni kat train station mn ntah..mmg buruk gler la..huhu. time nak bli ticket kat machine tu weols x reti..seb baek ada org malaysia yang berbudi bahasa tolong weols..
last stops..weols g hard rock untuk membeli beberapa helai t'shirts 4 souveniers. saya beli 2 tshirts okey..satu utk saya..satu lg utk si die..saya nye kaler creme..die nye kaler hitam..tp coraknye sama..konon sehati sejiwa la...last2 tiada jodoh antara saya dan die..muahaha. skrg ni tshirt tu masih saya pakai..si die saya xtaw la kan..saya ckp klu da xnk brg2 yang saya bg tu bakar je..saya x kisah pun...huhu..oppsss..ni da lari topic...

setelah puas berjalan dan bershopping, weols trus crk jalan pulang..kaki sudah melecek okey walaupun pkai kasut. balik hotel makan meggi..huhu

~ bersambung ~



- janji melayu -

ini la die janji melayu..janji kul 10 tp kul 11 br smpai. adooiiii..lama taw sy kne tunggu diorg sme. klu saya ni teksi da lama saya charge double triple kat diorg....
baru 10 min saya tunggu, pak polisi dtg kat saya.."dik, 5 min je ye ". saya ok kan aje...tp 20 min kete saya kat ctu x gerak2. dari xde pape nak wat..saya snap snap snap..snap je ape yg bley..huhu
then die dtg lg.."adik nak kne saman ke.."
saya senyum-senyum sket kat die smbil ckp jap je lg 'BANG'..haha. padahal kawan saya citah da ada blkg 'abg polis' tu..
then weols pun gerak dr ctu..g tunggu kat tmpat len lak..huhu..tunggu zack n adelia plak...
lastly kul 11 bape ntah si zack sampai..si adelia terpaksa kami tinggalkan sbb die tak angkat fone..kitorg assume die xbgn lg..
moral of the story..xpyah nak punctual mcm saya okei. next time..bila saya da janji ngan kwn2 saya pada pkul sekian-sekian..maka saya akan dtg lewat 30 min dr waktu yg dijanjikan..hiksss




- otw to Raub -

entri ni adalah entri auto published. waktu ni saya otw ke Raub, pahang. seawal 9 pg saya gerak dr umah. awal ke?? awal la bagi saya kan..slalunye cuti2 ni time ni saya masih diatas katil yg empuk itu..hehe..
dr umah..saya harus ke kl sentral dlu..3 org kwn saya tunggu saya kat sn. the br weols gerak to raub. saya da lm gler xjumpe diorg taw. sejak kuar matrik smpai la da final year..ni br 1st time nk jmpe diorg. agaknye mcm mn la rupa diorg..da gmuk or betambah kurus eah? ntah2 sme da kurus dan saya plak yg tgh nak kembangkan diri..huhu.
motif ke raub?? emp....ape ye...tunggguuuu!!! oklah..doakan saya selamat smpai sana n selamat balik ye. haha...mcm nak pegi jauh je..padahal petang ni da balik kl balik. klu saya larat malam nnt saya upload cter raub ye..
daaaaaa~


- tag -

TAG 1
1)take a picture of urself rite NOW!

2)dont change ur cloth/dont fix ur hair
3)post dat pic with NO EDITING
4)post these instruction woth ur pic
i terpaksa tipu-tipu sket..hehehe..i sarong tudung i je k. i xske pix ni..pipi i nmpk tembam...pix ni tipu!! xnk mengaku berat da naek sebenanye..muahaha
TAG 2

TITTLE: HOME ASSG/HANDWRITINGNOTE:
korg kna jwb guna tulisan tgn taw taw taw...
1. UR NAME/USERNAME
2. RIGHT HANDED/LEFTHANDED
susah payah i nak tulis pakai tgn kiri taw..
3. FAVORITE LETTERs 2 WRITE
4. LEAST FAVORITE LETTERs 2 WRITE
5. WRITE "the quick brown fox jump over the lazy dog"
6. tag 6 people..
i nak bg diz homework to

~ end ~



- my k660i -

korang still ingat x ada entri yang pasal fone tu..klu x ingat click here
memandangkan handfone saya sudah nazak gler kan..saya pun mengantikan hanfone saya itu dengan yang baru..haruslahkan ganti dgn fone yang saya ske sgt tu kan..

fone tu bley kire hadiah hari jadi saya dr abg saya yang sulong la coz ari tu time befday die bagi rm500 kat saya..so saya gne duet tu tuk bli fone ni..saya topup sket je..

nak tgk x fone nye..
errr..xkire..if korg x nk tgk pun sy tetap nak tunjuk..ape saya kisah kan...huhu..
fone ni ok la..cume camera die xde auto focused n flash n then camera die hanye 2mp. xkisahla kan..yang penting colournye. lg pun saya kan da ada camera. function yg lain lebey kurang fone lain gak la...
hopefully saya dpt jaga hp ini dengan bagus skali..bkn ape..saya ini adalah pemusnah hp..da bape bijik fone yg musnah di tgn saya. ada yang masuk lubang jamban n the latest hp saya jatuh atas highway tuh..hebat x..hoho. tp kan yang lg hebat hp yang jatuh atas highway tu siap ley pkai setahun taw even da jatuh dengan kelajuan 100km/hr..tp pkai dengan keadaan nazak la..
klu korg x caya tgk la fone ni cmne..


- italy 1 -

okey..ni saje2 nak imbas kenangan lama..sambil2 tu ada la sket info pasal tmpat yg saya da melawat nak share ngan readers..
story kali ni saya nak citer pasal pengalaman saya kat italy..mcm2 pengalaman yang saya kutip sepanjang kat sn..kitorg g sn bkn ikut package..sgt mencabar taw..
trip italy ni weols g dari dublin coz time tu weols ada kat sn. saya g 4 org je..ayah, ibu, saya n adik je g. sepatutnya weols nak g sn berlima..tp tbe2 abg saya demam n die postponed flight die g dublin coz die msk hospital..
the day yang nak gerak tu saya mcm biasa la kan..klu nak berjalan mmg bersemangat..so pg tu bgn awal coz flight pagi. abang saya yang anta g airport..then die tros g keje. ni time nak check-in..rmai gler org..klu lambat mmg lg ramai la..

after check-in settle2 kan sme..weols pun trus msk departure hall..disebabkan lmbt lagi flight weols, weols pun lepak2 kat cafe dlu minum-minum n lapik perut.

si kecik ni macam biasa la kan..online je keje die...online bkan free taw..kena bayar lagi..harga kire per 20 min x silap..actuall harga x sure la coz da 2 thn kan..mn nak ingat. tp seniri mau ingat la..every 1 euro yang spend kena darab RM5..huaaa....sgt la sakittt...


dr dublin g italy weols naek ryanair sajo..ryanair tu airlines ala-ala airasia la..flight tambang murah. ryanair ni die cover europe. klu da tambang murah tu faham2 je la kan..haruslah beratur depan-depan klu nak pilih tempat duduk. see..parents saya amat bersemangat skali Q..xnk dok pisah-pisah..last-last skali flight delay...haha..pnat je beratur..dkat 2 jam gak la delayed..hampes tol...

haa..ini la die ryanair...airasia tu tiru ryanair la...mmg sebijik la...

bdak besar ni sempat pose kan..tp turn saya nak post tbe-tbe ada staff die dtg kat weols suh weols naek cpt-cpt..haha..tersangatlah jakun kan weols ni..kat depan flight pun nak amek gamba..bkn ape..klu naek flight slalu direct dr terminal..so ble pelik sket mle nak bergamba-gmba..

ni plak view dublin dari atas. dublin to italy about 2-3 hours rsnye..so between that saya n adik tdo...

flight kitorang to rome ciampino taw..airport nye kecik je..macam bus stop..hehe. smpai airport da dlm kul 4 lebey..tp da gelap..biasa la kan..blan 12..winter..malam lagi panjang dr siang. mmg xbest nak jalan-jalan on winter. jd klu kamu nak melancong ke negara 4 musim, silalah pegi on summer..

see..saya sempat gak amek gamba kat plane...x la kempunan kan..ehehe. lihat lah tudung ku...sudah senget benget tuh..

from airport ada shuttle to city..one-way 6euro. masuk je terminal..selang bape langkah nampak la diz ads..

weols sewa kete je..ayah da plan siap2 before datang sini..die da book online. ayah saya bab2 planning ni memang tiptop..siap ngan map n segala direction die da carik b4 weols g. tp kan..ada tp lg ni..tp tu tunggu next entry la ye..panjang sgt cter pasal kereta ni. expences tuk kereta saya x sure la bape sbb sme diuruskan oleh ayah..

lepas da dpt kete sewa tu weols pun teruskan perjalanan mencarik hotel yang telah dibooking oleh ayah. berbekalkan map, direction n kegelapan malam mmg la sgt mencabar nak crk hotel tu. untk trip ni saya jd navigator..ayah driver. tension2 saya nak crk jalan taw. untuk pengetahuan korg at 1st yang susah nye sbb saya x phm direction yg ada tu. 'jalan' dlm bhs diorg 'via'. 'via' tu ley la saya fhm. tbe2 ada la plak dlm direction tu 'piazza'. at 1st ape yg saya faham 'piazza' tu adalah kedai piza...hahaha...mengong tul saya ni. jenuh la saya carik kedai piza..da lama-lama tu br saya fhm yg piazza tu mcm roundabout..harus la kan x jumpe kedai piza yg saya crk tu..hiks. setelah berhempas pulas dalam kete selama dkat 4 jam br la dapt jmpe jalan yang terletaknye hotel weols nak duduk. weols duduk hotel biasa2 aje..xdpt la nak duk 3-4 star hotel di europe kan..x mampu wooo. saya x ingat la nama hotel yang weols stay tu..nnt klu da ingat next entry saya bg taw ye..

ni la jalan yang smpai berjam-jam weols nak carik..



~ bersambung ~